Road to IRONMAN #2 – Back on track!

Over een week begint mijn officiële trainingsschema, leek me een goed moment voor een update. De laatste maanden waren een beetje chaotisch, maar ik pakte mijn zwemtechniek aan, rende weer rondjes en probeerde daarnaast mijn PhD af te ronden. In deze blog een update van mijn weg naar de IRONMAN in Kalmar op 19 augustus 2023.

Hardlopen – Ik loop weer!

In mijn vorige blog schreef ik over de blessure die ik opliep na de vakantie. Die had inderdaad een lange nasleep. 10 weken lang liep ik geen meter (harder dan wandelen, want dat deed ik gelukkig wel) en daar werd ik niet heel vrolijk van. Het herstel gaat, zoals dat denk ik altijd is, met ups en downs. Ik begon met kleine stukjes loopscholing tijdens het wandelen, breidde dat uit tot 5x 30 seconden en uiteindelijk weer minuutjes. Op 29 januari, 8 weken nadat ik begon met opbouwen liep ik weer 5km aan een stuk, tijdens Uithoorns Mooiste en dat was echt heel erg leuk. Daarna liep ik nog steeds niet zo hard van stapel, met regelmatig stijfheid en soms toch ook wat napijn hield ik me stug aan het opbouwschema. Wel pakte ik de tempo’s weer op, liep weer een 5km onder de 25 minuten en gisteren, op 5 maart, liep ik weer een 10km aan een stuk samen met Dennis. Rustig beginnen en lekker versnellen op de helft; ik begin steeds meer het vertrouwen terug te krijgen!

Wat ik nu wel anders doe dan ik altijd deed; is de warming-up. Voor elke training wandel ik een stuk en doe daarna een uitgebreide loopscholing. Dat begon eerst met de statische dingen, maar inmiddels kan ik alle oefeningen weer pijnvrij uitvoeren. Daarnaast ben ik nog nooit zo flexibel geweest door alle oefeningen die ik trouw doe. Heb ik er toch nog iets nuttigs aan overgehouden.

Trainingskamp op Lanzarote

Eind mei loopt mijn contract in het UMCU af, dan ben ik informeel gezien klaar met mijn PhD. Het inleveren van mijn boekje zal daarna gebeuren; en de uiteindelijke promotie staat voor einde jaar op de planning, maar het zit er wel bijna op. Tot die tijd voelt dit hele plan ook nog niet echt als realistisch omdat het nu zo’n hectische tijd is wat werk betreft. Ik moet ook eerlijk zeggen; het combineren van deze afrondende fase met een trainingsschema is slecht te doen. Gelukkig rond ik mijn praktische werk binnen twee weken af en komt er dan wat meer rust in mijn dagelijks leven terug. Tenminste; dat hoop ik maar.

Om het eind van mijn promotietraject te vieren en om mijn lange vakantie af te trappen ga ik een maand trainen in het triathlonparadijs; Lanzarote! Ik heb een huisje geboekt voor meerdere personen waardoor mijn vrienden en familie langs kunnen komen om even met mij mee te genieten. Nu dat iets meer vorm krijgt heb ik hier heel erg veel zin in! Ik hoop dat dat een goede basis wordt voor de anderhalve maand die ik erna nog in Nederland ga trainen. Het wordt in elk geval zonnig, ik kan er in de oceaan zwemmen en aan tegen de wind in training zal ik daar ook geen gebrek hebben ;).

Zwemanalyse

Zwemmen is nooit mijn sterkste, maar eigenlijk ook nooit mijn slechtste onderdeel geweest. Ik kom goed mee in het middenveld, maar er waren bepaalde dingen die ik niet uit mijn routine kreeg. Er wordt in de trainingen bij de club wel redelijk veel aandacht aan techniek besteed, maar voor de trainer is het natuurlijk lastig kijken wat er precies onder water gebeurt (en daarnaast liggen er meestal 8 man in een baan). Om mijzelf te verbeteren in de zin van, nog minder energie verspillen tijdens het zwemmen, boekte ik een sessie in de endless pool bij TriPT studio. Heel erg confronterend in het begin; met spiegels aan alle kanten en daarna de video-analyse maar wel direct wat aandachtspunten waar ik wat mee kon. Met specifieke drills en voelen hoe een catch nou echt hoort ben ik veel relaxter, maar ook harder gaan zwemmen.

Ik kon mijn nieuwe oefeningen meteen in de praktijk brengen tijdens de Albert Spijker Memorial, het 100x100m event van onze vereniging. In dit format start je elke twee minuten op een bepaalde afstand, en dat 100x achter elkaar. Als je dat 100x doet moet je tussendoor natuurlijk eten en drinken, dus met mijn tempo (ik schatte mijzelf voor dit event ongeveer 1:52/100m) besloot ik voor de 75m te gaan. In totaal zwom ik dus 7,5km! Samen met een paar trainingsmaatjes (die ik ook wel nodig had, want het werd na 80x toch wel echt een mentaal spelletje) hebben we elkaar er doorheen gesleept. Een goede start van het nieuwe jaar!

Daarnaast verbeterde ik mijn 20 minuten test van 1:52/100m naar 1:46/100m. Ik zwem relaxter en lig stabieler in het water. Hopelijk levert dit straks winst op in het open water!

Fietsen – Het indoor seizoen

Aan fietsen heb ik, met name door het tijdgebrek, minder aandacht besteed dan ik heb gewild. Wel deed ik eerder deze winter veel duurtrainingen indoor en ondanks de mindere uren verbeterde mijn FTP met 20 punten. Hier is dus nog wel veel werk aan de winkel; maar dat komt helemaal goed als het straks weer beter weer wordt (en ik meer tijd heb). Voor nu probeer ik in elk geval twee kwaliteitstrainingen per week te doen en als het schema straks begint ga ik hard mijn best doen om alle trainingen wel te kunnen volbrengen.

Vertrouwen

Ik denk dat het vertrouwen dat ik dit écht kan met de tijd wel komt. Soms is het een zegen dat ik veel mensen ken die dit al eens gedaan hebben, en het ook allemaal konden volbrengen, maar soms maakt dat het ook lastig. Het is namelijk, laten we wel wezen, echt een belachelijk lange afstand. Ik ben wel heel erg blij dat ik straks de tijd heb om me hier vol op te focussen. Ik besef me nu ook dat het moment dat ik me inschreef nu langer geleden is dan dat het nog duurt tot de wedstrijddag. Let’s get to work!

Tot de volgende!!

Een gedachte over “Road to IRONMAN #2 – Back on track!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s