LIV AVOW ADVANCED – Een tijdritfiets kopen

Na 2 jaar op een racefiets en heel wat uurtjes in mijn opzetstuurtje kwam ik tot de conclusie dat ik graag een stapje verder wilde; comfortabel rijden tijdens lange wedstrijden en dat het liefst zo hard mogelijk. Omdat ik mijn wedstrijden wel een beetje uitzoek op relatief vlakke fietsparcoursen kwam ik tot de conclusie dat een tijdritfiets wel bij mij zou passen. Maar; hoe heb ik dat aangepakt? Wat kost zo’n tijdritfiets? Hoe zie je de bomen in een bos van prachtige racemonsters en nog belangrijker; hoe zorg je dat deze fiets perfect bij jou past?

De afgelopen jaren is het aanbod in tijdritfietsen behoorlijk toegenomen. Bij wedstrijden kijk je je ogen uit; allemaal met andere specificaties en mogelijkheden. Dus vandaag; waarom een tijdritfiets en hoe heb ik mijn “match” gevonden?

Ik schrijf deze blog puur vanuit mijn eigen ervaring en opgedane kennis; maar experts weten natuurlijk nog veel meer dan ik! Schroom dus niet om advies te vragen aan bijvoorbeeld een bikefitter of een woordvoerder van een specifiek merk; want daar zijn ze voor!

Een tijdritfiets?

Een tijdritfiets (TT, even afgekort) is een fiets die speciaal gemaakt is voor het rijden van een tijdrit- (non-drafting/ niet-stayer) onderdeel in een wedstrijd. Dat kan dus bijvoorbeeld een individuele tijdrit, een run-bike-run of een triathlon zijn. Deze fietsen zijn voorzien van ligstuur met de shifters aan het uiteinde (niet te verwarren met een opzetstuur op een racefiets; waarbij je gewoon schakelt waar je remmen zitten). Met dit stuur creëer je een meer aerodynamische houding; dwz minder luchtweerstand, waardoor je sneller kan gaan. Ook heeft het frame een andere vorm, waaronder een steilere zitbuishoek. Je zit daardoor in een positie waarbij je benen meer ronddraaien in een hardloopbeweging, waardoor de overgang naar het hardlopen makkelijker zou zijn. Ideaal dus; als je een wedstrijd met meerdere onderdelen doet!

Maar, een TT is minder wendbaar en een stukje stijver dan een racefiets. Door het platte frame en de (wellicht) hogere velgen, heb je ook meer last van zijwind, ik merk zelf regelmatig dat ik mijn fiets continue moet stabiliseren als het hard waait, dat heb ik op mijn racefiets een stuk minder. Ook als je bijvoorbeeld bergop wil fietsen of hard en soepel wil afdalen is een racefiets een stuk comfortabeler. Voor die doeleinden is een TT dus minder geschikt!

Bikefit

Een tijdritfiets is per definitie niet goedkoop. Waar je bij “gewone” racefietsen verschillende instapmodellen hebt, heb je die eigenlijk hier vrijwel niet. Het zou dus extra zonde zijn als je een fiets aanschaft die achteraf niet bij je blijkt te passen. Een tweedehands fiets klinkt soms aantrekkelijk; maar zorg altijd dat je zeker weet dat het model en de maat bij jouw lichaam past! Anders heb je er lang niet zoveel plezier van als zou kunnen tijdens je races. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een bikefit laten doen; waarbij de bikefitter na afloop een advies uitbrengt over de modellen (+ maten) die bij jouw lichaam passen. Vaak als je dan bij de aangesloten winkel een nieuwe fiets wil kopen, krijg je de prijs van de bikefit korting op je fiets! Ook met een gewone racefiets is een bikefit (al dan niet na aankoop) aan te raden, maar als je alleen recreatief wil fietsen is een optimale houding niet noodzakelijk om comfortabel te rijden. Het kan wel een heleboel klachten oplossen; dus als je nou last hebt van iets tijdens of na het fietsen, vraag dan eens advies! Door de pijn heen rijden is nooit een goed idee! Ook niet als je alleen recreatief fietst.

Ik heb een “typisch” vrouwenlichaam. Relatief lange benen en een kort bovenlichaam. Daarnaast ben ik vrij klein; dus dat is bij sommige merken een uitdaging. Uit mijn bikefit kwamen maar 3 merken met een aantal modellen; waaronder degene die ik heb gekocht!

Hieronder een foto van het verschil in positie voor mij op de racefiets en de tijdritfiets (natuurlijk kan ik een stuk dieper in mijn stuur zitten op de racefiets; maar voor het idee). Ook met een ligstuurtje; wat je plaatst op, of iets boven je gewone stuur, kregen we bij mij de optimale houding niet voor elkaar doordat de reach wat te groot was. Ik heb verschillende stuurtjes geprobeerd; maar fietsen in de “gewone” fietshouding op mijn racefiets blijft het meest comfortabel! Op beide fietsen ben ik door de bikefitter gezet.

Specs en prijs

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. De afmontage en de wielen bepalen grotendeels de prijs van de fiets; bepaal zelf hoe ver je daarin wil gaan. Mijn fiets; de LIV AVOW ADVANCED, kostte toen kaal 2700 euro (is ook geen geheim want dat staat natuurlijk gewoon op de site 😉 ) en kwam afgemonteerd met een Shimano 105 groep. De duurdere variant van deze fiets is afgemonteerd met Shimano Ultegra; een kwalitatief iets betere en duurzamere groep. Ook schakelt die fiets elektrisch. Dit zie je uiteraard meteen terug in de prijs; voor dat model betaal je 5500 euro. Vorig jaar was er nog een model tussen; maar toen ik mijn fiets ging kopen waren die al niet meer beschikbaar. Ik keek kritisch naar wat ik wilde met mijn nieuwe fiets. Kan ik er optimaal op zitten? (Ja) Schakelt en rijdt hij soepel genoeg voor mijn wedstrijddoelen? (Ja) Zijn de dingen die ik er minder aan vind, eventueel vervangbaar? (Ja) Vind ik hem mooi? (JA!). Het geld wat ik hiermee “bespaarde” geef ik liever uit aan een andere set wielen. Op mijn verlanglijstje staat nog een set wielen met (nog iets) hogere velgen en die zijn ook behoorlijk aan de prijs. Zo kwam ik tot de conclusie dat dit model het beste bij mij paste. En ik weet niet hoe dat met jullie zit; ik vind het alsnog een hoop geld! Ik kan wel vast verklappen dat ik het alle euro’s waard vond. Ik geniet enorm van deze fiets en het gemak waarmee ik er lange afstanden op rijd, dus hij was het voor mij zeker waard!

Accesoires

v.l.n.r. Profile design drinksysteem met computermount ( Garmin EDGE 520), voedingsbox (GIANT aerovault system), gewone bidonhouder, Shimano 105 pedalen, Fietstasje van Decathlon onder zadel)

Sommige TT’s worden geleverd met opberg-, drink- en voedingssystemen. Die van mij kwam zonder; maar via LIV kon ik gelukkig wel een voedingsbox voor op mijn frame bestellen. Ook kocht ik een drinksysteem voor op mijn stuur (liggend drinken is zó makkelijk; ik drink sindsdien in ieder geval genoeg tijdens duurritten). Mijn wielen zijn in principe tubeless (zonder binnenband), wat inhoudt dat ik geen binnenbandjes mee zou hoeven te nemen. Dan heb ik ook geen tasje achter mijn zadel meer nodig, maar die zit er nu wel nog op. Zo heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb!

Heb je dan je racefiets weggedaan?

Het antwoord is; Nee! Zoals ik hierboven al aanhaalde; een TT is iets anders dan een racefiets. De aerodynamische houding is natuurlijk de voorkeurshouding is op deze fiets (niet de “gewone” stuurhouding) en fietsen in een groep met een TT is niet zo veilig (en niet zo gezellig; als je zo diep in je stuur ligt; het kletst niet echt lekker weg). Doordat het stuur zowel opzij als naar voren uitsteekt; zou je makkelijker verstrikt kunnen raken in een ander stuur; met alle gevolgen van dien. Het is een heerlijke fiets om lange stukken mee te rijden; maar voor mij het liefst alleen. Voor tourtjes met Dennis, clubgenoten of vriendinnen pak ik veel liever de racefiets. Als het hard waait of regent; idem dito. Ook wil ik graag nog meer in de bergen fietsen; en daarvoor fiets ik ook liever op mijn Cannondale. Heel stiekem wil ik in de toekomst ook wel een nieuwe racefiets, maar voor nu heb ik wel even genoeg geld uitgegeven aan fietsen. Je moet iets te wensen overhouden; toch?

Kortom

Mocht je twijfelen over het aanschaffen van een TT, praat dan eens met een bikefitter of met een woordvoerder van een fietsmerk. Vaak verkopen merken zowel gewone racefietsen als TT’s, dus die kunnen jou goed adviseren wat voor fiets bij jouw wensen en doelen aansluit. Wees in ieder geval niet bang dat het “eng” is om zo in je stuur te liggen; het went snel en als je je koppie erbij houdt op de fiets, is er niks aan de hand. Dat geldt natuurlijk überhaupt voor fietsen; want je bent super kwetsbaar en ook niet altijd even gewenst op fietspaden geloof ik. Wielrennen is volgens mij sinds de afgelopen periode onwijs populair geworden; helemaal begrijpelijk want het ís ook gewoon heel leuk! Dus; blijf lekker fietsen en genieten van het heerlijke weer deze tijd!

Heb jij ook een TT? Of juist een gewone racefiets of misschien een MTB? En hoe heb je die uitgekozen? Laat het me weten hieronder of via Instagram! Vind ik leuk!

Liefs,

Elana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s