Sportdoelen voor 2020

Alweer over de helft van de eerste maand van 2020 heb ik mijn doelen op een rijtje en wil ik deze graag met jullie delen. Ik vind het leuk om te zien dat er steeds meer verschillende wedstrijden worden georganiseerd en kies dit jaar twee “A” races; één “gouden oude” en één volledig nieuwe. Verschillende focuspunten dus! Een uitdaging, maar voor mij wel een hele fijne. Daarnaast zijn er nog wat andere doelen die ik sportgerelateerd voor mezelf heb gesteld rondom de grote wedstrijden, dus die vertel ik er lekker bij!

Marathon Rotterdam

Inmiddels een bekend doel; de marathon van Rotterdam op 5 april 2020. Ik ga er niet teveel over uitweiden, dat doe ik in mijn voorbereidingsblogs geloof ik genoeg, dus als je meer over mijn Road to Rotterdam wil lezen, klik dan hier! In de marathon gaat natuurlijk veel voorbereidingstijd zitten, waardoor de focus van de triathlontrainingen verschuift naar het hardlopen. Ik heb echter wel gemerkt dat zowel de fiets- als zwemtrainingen erg goed werken als hersteltraining, dus ik werk lekker aan de techniek en souplesse tijdens de periode dat ik voor de marathon train. Want, na de marathon gaan we aan de bak voor..

IRONMAN 70.3 St. Petersburg

IRONMAN 70.3 Russia Logo

Whoo, een halve IRONMAN! Mijn favoriete afstand, dit keer samen met mijn favoriete mens (Dennis natuurlijk) in een stad waar we beiden nog nooit geweest zijn. Op 19 juli staan wij aan de start in Rusland! Het is tevens de allereerste editie van dit evenement, maar gezien het binnen 2 dagen volledig uitverkocht was, heb ik er vertrouwen in dat het geweldig gaat worden. Maar waarom dan IRONMAN, waarom helemaal naar ST. Petersburg? Naast dat ik graag op een vlak fietsparcours wilde knallen op mijn nieuwe fiets (LIV AVOW ADVANCED), gaat het mij ook altijd een beetje om de ervaring. Sfeer proeven, een nieuwe omgeving zien tijdens de race en even het gevoel hebben dat je op vakantie bent. We plakken er uiteraard ook een paar dagen sightseeing aan vast, dus het wordt een echte mini vakantie! Voor deze wedstrijd heb ik samen met mijn trainers een doel gesteld, maar omdat ik niet weet hoe ik herstel van de marathon houd ik dat nog even voor mezelf. In ieder geval verleg ik de focus na de marathon naar het opbouwen van duurvermogen op de fiets, en daarna het zwemmen in open water.

Voorbereidingswedstrijden

BrouwersdamSlide

Één van mijn doelen voor dit jaar is dat ik niet meer klakkeloos meedoe aan elk loopje dat in mijn mailbox verschijnt. Hoe leuk ik het ook vind, het kost me toch meer tijd dan ik wil en stiekem ook een beetje te veel geld. Ik heb daarom een planning gemaakt met wedstrijden die écht bijdragen aan de voorbereiding van mijn grote wedstrijden, met daarbij één of twee loopjes die ik echt heel erg leuk vind. Ik hoop dat ik de balans gevonden heb!

Voor de marathonvoorbereiding liep ik de halve marathon in Egmond (1:59:59), omdat ik mijzelf met een wat zwaarder parcours mentaal wilde uitdagen. Dat heb ik geweten met de volle wind tegen, maar mezelf streng toegesproken met de gedachte dat het eindig was, en na die ellendig lange 7,5km over het strand begon mijn inhaalslag in de duinen. Ik liep heerlijk, finishte in een tijd die ik vorig jaar op vlak parcours zonder wind nét aan haalde en had niet eens stijve benen de dag erna. Winnen! Verder loop ik de 30km in Schoorl, kilometers maken en voeding testen in een mooie omgeving. Na Schoorl ga ik lekker verder trainen vanuit huis, met de vereniging en misschien incidenteel op het strand. Lekker uitwaaien!

Na de marathon is al vrij snel de Ronde van Noord Holland, waar Dennis en ik weer graag de 110km willen fietsen. Een mooi parcours, met hopelijk íéts beter weer dan vorig jaar! Een leuke manier om weer wat meer kilometers te maken op de fiets. Ook wil ik graag meedoen aan de Leiden marathon, met de 5km en de 10km. Ik denk dat de halve marathon een maand na Rotterdam wel iets teveel van het goede is, maar ik vind de Leiden marathon zó leuk dat deze twee afstanden wel moeten lukken.

Triathlonwedstrijden neem ik graag mee in mijn voorbereiding voor een langere afstand, omdat je de wissels en het wedstrijdelement natuurlijk lastig thuis kunt trainen. Dit jaar kies ik voor twee wedstrijden met een snel fietsparcours, de rest maakte me niet zoveel uit. Ik doe als eerst Brouwersdam 90, een beetje een unieke afstand maar voor mij ideaal als snelheidstest op de fiets. 1km zwemmen, 80km fietsen en 10km hardlopen. Daarna doe ik mee met de OD in Zandvoort, lekker racen over het circuit, en mezelf een beetje uitdagen tijdens het zwemmen in de zee. Daarna is het al half juni en alweer tijd om de puntjes op de i te zetten.

Tijdrit fietsen

Dit doel had ik vorig jaar ook, maar nu ik een mooie tijdritfiets gekocht heb wil ik dat echt wel heel graag doen! Kijken hoe het ervoor staat want het komt niet zo vaak voor dat ik lekker kan pushen op de fiets buiten. Vaak moet ik erna nog lopen in een wedstrijd natuurlijk en tijdens trainingen vind ik dat niet zo veilig met andere weggebruikers. Ik heb nog geen specifiek evenement uitgekozen – even kijken hoe dat in mijn schema past – maar daar kom ik waarschijnlijk later op terug!

Sterke core en rustdagen

Ondanks dat ik mijn core stability trainingen best goed heb volgehouden, heb ik nog steeds de buikspieren van een zeekomkommer. Ik wil wat gerichter gaan trainen, want ik merk dat als ik het een aantal maanden wél echt serieus neem, dat ik ook lekkerder in mijn vel zit. Daarnaast is het nemen van rustdagen ook nog steeds een dingetje, want ik heb soms heel erg de drang om te compenseren voor “slecht” eten of rustige trainingen. Dat is natuurlijk niet heel handig, want herstel is minstens zo belangrijk als training en ondanks dat ik veel afwissel zou minimaal 1 volledige rustdag in de week zeker iets toevoegen aan mijn schema.

Genoeg te doen dus, werk aan de winkel! Wat zijn jouw doelen of plannen voor 2020? Let me know!

Liefs,

Elana

2 gedachtes over “Sportdoelen voor 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s