Road to Rotterdam #1

Mijn eerste marathonblog! Als je mij volgt op Instagram was het je waarschijnlijk al duidelijk dat ik op 5 april 2020 aan de start sta van de Rotterdam marathon. Mijn weg naar deze 42.2 km lange wedstrijd zal ik delen op deze blog, en vandaag deel ik mijn trainingsplannen, wedstrijden in voorbereiding en de combinatie met zwemmen en fietsen, want dat moet ik natuurlijk ook onderhouden!

In 17 weken van 21.1 naar 42.2 kilometer

Ik geef mijzelf 17 weken de tijd om rustig op te bouwen naar de marathon. Momenteel loop ik een halve marathon in ongeveer 1:55, zonder daarbij echt tot het gaatje te gaan. Dat is dus mijn uitgangspunt. Ik vind het altijd interessant om van anderen te lezen hoe of waarom ze kiezen voor een bepaalde trainingsmethode. Er staan online verschillende schema’s, je kunt kiezen voor een persoonlijke coach of een ander soort schema, zoals sportrusten. In dit geval heb ik ervoor gekozen om mijn moeder een schema te laten maken. Naast het feit dat zij jarenlange ervaring heeft, kent zij mij het allerbeste en staat een fijne race voor mij bij haar voorop. Daarnaast is het ook superleuk om dat met haar te kunnen doen, ik hoef niet bang te zijn dat het niet klikt of dat het niet aan mijn verwachtingen voldoet. Dat is heel relaxed! Het schema is gevarieerd, uitdagend en bevat ook lange duurlopen, waardoor ik mezelf mentaal goed kan voorbereiden op de afstand. Langer dan vier uur rennen (in mijn geval) lijkt mij een pittige uitdaging! Ik heb natuurlijk wel duursportervaring met twee halve triathlons (Challenge Almere & Challenge the Championship) maar een marathon liep ik nog niet eerder. Ik vind het dan ook best wel spannend!

Trainingswedstrijden

Om weer wat race-routine op te bouwen heb ik een paar wedstrijden ingepland als voorbereiding. Meedoen met een evenement is toch anders dan een duurloop vanuit je eigen huis natuurlijk! Je moet erheen, wachten, voedingsplan maken en er is vaak wel wat spanning. Zeker goed om dat ook te trainen! Ik ga als grote evenementen voor de halve marathon in Egmond en voor de 30km in Schoorl dit jaar. Lekker door de natuur! Verder doe ik mee met een paar loopjes van het Zorg en Zekerheid Circuit en twijfel ik nog over de CPC halve marathon of de halve marathon in Amstelveen. Ook liep ik in de eerste weken van mijn schema mee tijdens de halve marathon in Linschoten.

En je triathlons dan?

Dat is denk ik prima te combineren! De marathon is begin april, dan is het triathlonseizoen in Nederland nog niet gestart. Ik zal volgend jaar wederom aan de start staan van een halve triathlon in de zomer, en in aanloop daarheen ook wat trainingswedstrijdjes doen. Ik weet natuurlijk nog niet hoeveel hersteltijd ik nodig zal hebben van de marathon, maar ik heb als het goed is ruim de tijd om bij te komen en daarna weer op te bouwen. Ook heb ik gemerkt dat mijn lichaam goed reageert op die afwisseling tussen zwemmen, fietsen en lopen, dus dat blijf ik deze winter ook lekker doen! Wel met een kleine focus op het uitbreiden van mijn loopafstanden natuurlijk. Het helpt dat ik lid ben bij een triathlonvereniging en daar lekker de trainingen mee kan doen, al dan niet aangepast op mijn doelen. Vooral met zwemmen vind ik dat superfijn!

De eerste trainingsweken

Inmiddels ben ik alweer vier weken onderweg in mijn schema en dat voelt goed! Ik begon met heuveltraining (bleek veel minder erg dan gevreesd 😉 ), liep de halve marathon van Linschoten en voltooide ook al mijn eerste “echte” lange duurloop van 24km. Niet alle trainingen gaan even makkelijk, maar dat kan ook niet denk ik. Soms zijn er momenten dat ik niet zo goed weet waarom ik hieraan begonnen ben, maar merendeel van de tijd heb ik er vooral heel veel zin in! Ik lees veel “eerste marathon” verslagen en probeer me soms in te beelden hoe ik straks over die finish vlieg/ren/wandel/strompel/kruip. Nog een beetje onwerkelijk, maar het is vast zover voor ik het weet. Hopelijk zijn de weergoden een beetje lief en blijven de dikke pakken sneeuw uit dit jaar.

Kortom; we gaan het meemaken! Ik probeer om elke maand een update te schrijven tot het zover is. Heb je zelf een raceverslag van een eerste marathon? Deel hem hieronder, via instagram of in een privéberichtje. Vind ik heel leuk om te lezen!

Liefs, Elana

5 gedachtes over “Road to Rotterdam #1

 1. Oh wat een mooi doel! ‘k Ga je weg ernaartoe zeker volgen, want voor mij wordt 2020 het jaar van de eerste marathon (10 mei), whooop! Veel succes én plezier alvast met de voorbereidingen! Misschien tot in Schoorl (ik loop er de halve mee :-)) Groetjes! X

  Geliked door 1 persoon

 2. Hi Elana,ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaringen elke maand hoor.Ik vind het best ee enorme uitdaging om binnen 17 weken naar die afstand te stijgen..Ik heb nooit een marathon gelopen maar wel de helft en toen voelde ik wat een aanslag 40km voor je lichaam kan zijn.Die trainingsuren en kilometers zijn het zwaarste he..je weet dat je pijn gaat lijden en je doet allemaal zelf haha..enorme prestatie wat er ook gebeurt..
  Ik ga jou volgen ..heel veel plezier met de voorbereidingen Elana.
  Lieve groetjes,
  Fred.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie en wat leuk dat je me gaat volgen! Het klopt wel hoor, dat het een behoorlijke aanslag is op je lichaam (als je dat niet gewend bent). Gelukkig heb ik al wel wat kilometers gemaakt en denk ik dat het met de juiste opbouw moet gaan lukken! Ik ben zelf ook erg benieuwd 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Sportdoelen voor 2020 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s