Self-Drive safari (4×4) in Namibië

Afgelopen Oktober reisden wij 3 weken lang door het prachtige Namibië, in een 4×4 met daktent! We kampeerden dus op het dak van de auto, kookten op de campingplaatsjes en keken iedere avond naar de zonsondergang. Vandaag delen we onze tips & tricks wat betreft de voorbereiding en het reizen onderweg. Wij vonden het een superfijne manier van reizen, veel makkelijker dan we van tevoren hadden gedacht!

*alvast een disclaimer* Het is best een lang verhaal geworden! Wil je een korte samenvatting van onze beste tips? Scroll dan eventjes helemaal naar beneden!

De voorbereidingen

Je kunt natuurlijk in verschillende landen kamperen en bij ons was het zo dat we eerst het land en toen de manier van reizen hebben gekozen. We zijn in Zuid Afrika geweest en het rondreizen daar (per auto) is ons toen goed bevallen. We sliepen in lodges en dat was heel erg leuk! Nou is Namibië een compleet ander land, aan de ervaringen te lezen kom je op veel plekken niet zo makkelijk met een gewone auto. Ook waren de lodges een stuk prijziger dan in Zuid Afrika, dus besloten we naar alternatieven te kijken. Vanwege de dieren vonden wij een tent op de grond niet ideaal en zo kwamen we bij een 4×4 met daktent uit! Ook wordt Namibië vaak gecombineerd met Botswana, waar een 4×4 een vereiste is voor sommige wegen (spoiler: dat vonden wij in Namibië eigenlijk ook al). Wij besloten het bij één land te houden, meer dan genoeg voor drie weken!

We boekten onze reis via een reisbureau, die voor ons zowel de autohuur als de campings hebben geregeld. We konden zelf aangeven waar we heen wilden, hoe lang en wat het mocht kosten. Dit omdat we uit ervaring weten dat zelf contact zoeken met een reisagent in Afrika nogal tijdrovend en soms onduidelijk is. Wel weten de reisagenten vaak de leukste campings te vinden voor het voordeligste tarief, en daar waren wij uiteindelijk heel blij mee! Op de bonnefooi reizen in Namibië is vrij risicovol in het hoogseizoen. De afstanden zijn groot en de campings klein, dus de kans bestaat dat als je na een lange dag reizen ergens aankomt, je zomaar nog meer dan een uur naar een lege campingplek moet zoeken.. Ook wilden we dichtbij bepaalde bezienswaardigheden slapen, en hebben we dat lekker van tevoren vast laten leggen. Geen stress!

De autohuur – Britz Campers

We vlogen naar Windhoek en haalden de auto op bij Britz Campers. Een gigantisch bakbeest (Nissan 4-wheel drive MSEP), met twee benzinetanks van 70l en achterin een koelkast, kookgerei, borden plus bestek (van alles 2, wel zo makkelijk), een tafel met twee stoeltjes, slaapspullen, spullen om de bandenspanning te checken en eventueel een band te verwisselen, dingen voor de veiligheid en een schep en als laatste een watertank. De tent is bovenop de auto bevestigd en kan er in principe niet af. Ook was er genoeg ruimte voor onze bagage. We kregen een duidelijke uitleg over alle onderdelen, we moesten de auto nalopen op beschadigingen (doe dit ALTIJD secuur, ook al ben je moe na een lange reis, je wil niet achteraf voor verrassingen komen te staan) en de contracten tekenen. Toen konden we op weg!

De daktent heeft een vrij makkelijk systeem. Je maakt de ladder los en trekt hem daaraan overeind. Daarna zet je de ladder vast op de grond, maakt het tentdoek vast met de haringen en je bent ready to sleep! Het uitpakken van de daktent ging na twee dagen in ongeveer 3 minuten en het inpakken (omdat de beschermhoes er ook nog overheen moest) in ongeveer 5 minuten. Dit hebben we inderdaad getimed :D.

De rondreis – Namibië

In drie weken tijd bezochten we Windhoek, Kalahari, Klein-Aus-Vista, Kanaan, Sesriem (Sossusvlei), Swakopmund en Walvisbaai, Twyfelfontein, Etosha NP (drie verschillende campings), Waterberg en opnieuw Windhoek.

Tankstations zijn er voldoende, maar wij hebben wel aangehouden dat als je ergens kan tanken als je wegrijdt, dat je het dan ook doet. Er kan dan wel veel benzine in, maar niets is zo onprettig als in “The middle of nowhere” zonder benzine komen te staan. Soms duurt het een tijd voor er überhaupt iemand langs komt, dus neem het zekere voor het onzekere!

Ook kun je op veel plekken boodschappen doen, maar probeer uit te zoeken waar de grotere supermarkten zijn. Sla in in etappes, en gooi de koelkast lekker vol. Vlees kun je bijvoorbeeld vacuüm verpakt kopen, zodat je het wat langer kunt bewaren. In principe kun je op veel plekken je auto gewoon met al je spullen op het parkeerterrein neerzetten. Vaak staan er dan “bewakers” bij, die tegen een kleine vergoeding op je auto letten. Het is niet noodzakelijk dat ze dat doen, maar de werkloosheid is er groot en zo proberen ze wat bij te verdienen. Daardoor kunnen ze soms opdringerig zijn. Probeer je daar niet teveel van aan te trekken, zorg voor muntgeld (en trek beter niet een portemonnee met veel geld open) en wees beleefd. Dan is iedereen blij! Ook is het wel zo vriendelijk om de pompbediendes en de mensen die je auto wassen een kleine fooi te geven.

Verder zijn de mensen over het algemeen heel vriendelijk, spreken ze er hoofdzakelijk engels (en Afrikaans, wat je in principe kunt verstaan als ze langzaam spreken!) en kun je zowel in NAD (Namibische Dollar) als ZAR (Zuid Afrikaanse Rand) betalen.

De rondreis – De wegen

In- en rondom Windhoek en Swakopmund zijn de wegen geasfalteerd en prima te bereizen. De bewegwijzering is er duidelijk en zelfs zonder GPS moet je de weg wel kunnen vinden. Let wel op: ze rijden links! Windhoek is wel vrij druk, vooral rond de spits uiteraard, dus een GPS was in ons geval wel welkom. Zowel noordelijk als zuidelijk van Windhoek worden de wegen steeds “slechter”. Onverharde wegen zijn in het begin prima te doen, maar vooral rondom de Sossusvlei en in Etosha is het niet aan te raden met een 2WD te rijden. Stuiteren, glijden en slippen is geen uitzondering op deze wegen, en enige rijervaring is dus wel vereist. De slechtste weg die wij hebben gereden was tussen Kanaan en Sesriem. Soms konden we elkaar niet verstaan door het gestuiter en ik was erg blij dat Dennis zo zelfverzekerd was in onze tank. Op de verharde wegen kan je 120 rijden (maar beter iets langzamer vanwege de zware auto) en op de onverharde reden we tussen de 60 en 80.

Verder is het denk ik ook een kwestie van gewenning, hoe langer we onderweg waren, hoe zekerder we waren in de auto. Ook zijn er langs de grote wegen vaak rustplekken, waar je langs de weg rustig even wat kunt eten en je benen kunt strekken (en stiekem kunt plassen achter de auto, want vaak kom je onderweg geen toilet tegen).

Voor onze reis zaten we gemiddeld 3 tot 4 uur in de auto van bestemming tot bestemming (inclusief eet- en plaspauzes). Soms kozen we ervoor vroeg te vertrekken zodat we de middag op de nieuwe bestemming hadden, maar soms kozen we er ook voor om in de ochtend nog wat te doen en ’s middags te rijden. Dat is het fijne aan een eigen auto, je bent superflexibel!

De rondreis – De campings

Op de meeste plekken bleven we 2 nachten, soms iets langer en een enkele keer 1 nacht. De campings in Namibië zijn klein, vaak ongeveer 8 of 10 plekken, en de meesten hebben eigen sanitair en een eigen braai (een soort BBQ). Daarnaast zijn de plekken vaak groot en heb je regelmatig het idee dat je ergens compleet alleen bent! Vaak is er bij een camping wel een restaurantje en ook soms een lodge, maar houd er rekening mee dat de prijzen daar best hoog liggen. Wij kookten vaak zelf en gingen heel soms uit eten; als het restaurant erg mooi was, of het menu bijzonder, bijvoorbeeld.

Slapen in een daktent vonden wij heerlijk! De daktent bestaat van de binnenkant eigenlijk alleen uit een bed (niet het meest zachte ooit, maar dat snap je vast wel) en aan de zijkant wat opbergruimte. Op de kussens na kun je alles erin laten als je hem weer opklapt, wel zo makkelijk! Het is overdag in Namibië vaak erg warm, maar kan in de nacht flink afkoelen, dus het is handig wel een warme broek/trui mee te nemen voor de zekerheid. Als het te warm is in de tent kun je de buitendoeken oprollen en bestaan de zijkanten uit gaas. Dan koelt het snel af binnen!

De meest nieuwsgierige vriendjes op de campings zijn de bavianen. Die kunnen, naast er groot, ook erg brutaal zijn en je perfect uitgestalde ontbijtje van je tafel stelen (gezien). Zorg er dus voor dat je je spullen in het oog houdt, en al je troep achter je opruimt. Je wil natuurlijk ook niet dat ze plastic gaan eten. Naast muggen hebben wij vrijwel geen insecten en andere vervelende beesten gezien. Ze zijn er wel, maar banger voor jou dan jij voor hen, dus niks om je zorgen over te maken!

Verder is het vaak zo, dat er op een bepaalde plek één hoogtepunt is. De Sossusvlei bijvoorbeeld, of de Fish River Canyon. Verder is er in de omgeving weinig te doen, en is het bijna verplicht relaxen op een bedje naast het zwembad. Wij vonden dat wel fijn, maar houd daar dus rekening mee. Neem een goede reisgids (Lonely Planet bijvoorbeeld) mee en zoek van tevoren uit wat je zou willen doen. In- en rondom Windhoek, Swakopmund en Walvisbaai is érg veel te doen, dus al het relaxen kan je daar weer een beetje compenseren 😉

De meeste campings zijn erg mooi en schoon, maar de campings in Etosha National Park zijn dat niet. Die zijn groot, druk en rumoerig. Logisch, er komen veel toeristen natuurlijk, maar houd daar rekening mee. De restaurants zijn niet persé om over naar huis te schrijven, dus rijd lekker de hele dag door het park, ga eten en naar het waterhole, op tijd je bedje in en vertrek met zonsopgang voor de morning game drive (= safari). Dan geniet je het meest!

De rondreis – Wildlife

Wie naar Afrika gaat, wil waarschijnlijk de Big Five (Afrikaanse olifant, zwarte neushoorn, leeuw, Afrikaanse buffel en luipaard) spotten. In Namibië zagen we onwijs veel prachtige dieren, maar helaas geen luipaarden. Sowieso zijn die erg lastig te zien, maar het had geregend en dan zijn ze al helemaal niet te vinden (tijdens droogte kun je ze bij de waterholes vinden, maar als het regent blijven ze liever verscholen en drinken ze uit kleine plasjes, net als veel andere dieren). Je hebt naast Etosha National park ook wat kleinere parken en privéreservaten, waar je eigenlijk altijd de big five kunt zien. Dit vonden wij minder leuk, omdat deze dieren toch wel echt in gevangenschap leven, en niet zoveel leefruimte hebben als in het grote park. Dit is natuurlijk volledig aan jou! Ook in de rest van het land is er genoeg te zien! Veel antilopesoorten leven door het hele land, en als je geluk hebt kun je Woestijnolifanten spotten rondom Twyfelfontein. Kortom; er zijn heel veel dieren in Namibië, maar om eerlijk te zijn is er in Zuid Afrika meer focus op het verzorgen van safari’s.

Wij hebben er, mede door onze ervaringen in Zuid Afrika voor gekozen om zelf te rijden door Etosha. We hadden vier dagen, kochten een kaart en reden de aanbevolen routes. Dat werkte prima en we hadden onwijs veel lol samen met het spotten van dieren en speuren naar de beste routes. Zo vonden we erg veel dieren! Het is natuurlijk ook een beetje geluk hebben, maar in onze ogen was het het geld niet waard om de hele dag met een gids op pad te gaan. Was wel handig om soms achter een Jeep aan te rijden. Vooral als ie heel hard ging en alle mensen erin opgewonden zaten te speuren ;).

Onze Hoogtepunten

De reis was over het algemeen fantastisch, maar iedere reis heeft een aantal highlights, dus ik heb er 7 op een rijtje gezet.

  • Kayakken met zeehonden in Walvisbaai. Spelen met zeehondjes, ze aaien en van heel dichtbij bekijken, dat kan! Deze supernieuwsgierige beestjes komen maar wat graag kijken naar hun menselijke vriendjes. Wij gingen met EcoMarine Kayaktours, een hele fijne organisatie!
  • Kanaan N/a`an ku sê Desert Retreat. Deze camping was by far de allermooiste, we zagen Cheetahs van heel dichtbij (minder dan 1 meter) en ik maakte een prachtige rit te paard. Een écht verborgen pareltje
  • Rennen van Dune 45. In de Sossusvlei had het gestormd toen wij er waren, waardoor er bijna niemand was. Als twee kleine poppetjes renden we van de populairste duin af. De wind in je haren, zand onder je voeten, ultieme vrijheid.
  • Nachtelijk dieren spotten in Etosha. Overdag reden wij zelf door het wildpark, maar op één van de campings boekten wij een night drive. Na zonsondergang mag je tot zonsopgang niet meer in het park zelf komen, behalve met een gids. Heel spannend is dat! Ook bezochten we daarna het verlichte waterhole (= drinkplaats) bij de camping, waar we een leeuw zagen! Dat was erg bijzonder. Geef niet te snel op! Wij zaten er bijna een uur voordat hij op zijn dode gemakje aan kwam wandelen.
  • Rhino tracking in Waterberg. Samen met een gids liepen we ruim 8km door het Waterberg plateau park om neushoorns te vinden. We vonden er 6 en stonden op een paar meter afstand van deze gigantische prachtbeesten. Ook zagen we zelfs een baby! Het wandelen maakte het spannend, maar tegelijkertijd ook heel bijzonder.
  • Secret Pool in Twyfelfontein. We vonden de weg naar een mini zwembadje, gelegen bovenop/in een grote rotspartij. Een beetje koud wel, maar met stip het aller coolste zwembad waar ik ooit in ben geweest!
  • Schutztruppe Hiking trail. We deden een prachtige hike rondom Aus, in een berggebied. Op zoek naar dieren, die we niet vonden, maar we zagen ook geen andere mensen en genoten ruim 3 uur van totale rust en prachtige uitzichten. Zeker een aanrader!

Verder raden wij aan: Joe’s Beerhouse in Windhoek (geweldig wild vlees (oa zebra, kudu, springbok), Windhoek Arts and Crafts Center (souvenirtjes voor schappelijke prijzen), Appeltaart in Solitaire, Dineren bij Jettys in Swakopmund (midden in de zee), de Kalahari Sundowner tour, een Village walk in Twyfelfontein en de wandeling naar Deadvlei.

Do’s and Don’ts

We zijn aan het eind van deze blog aangekomen! Wil je nou meer lezen van onze dagbesteding, onze mening over de campings en wat we nou precies gedaan hebben? Ik hield een reisblog bij op: http://www.elanameijer.waarbenjij.nu. Daar kun je alle details lezen (of het hieronder vragen natuurlijk!) We eindige de blog met wat korte do’s and dont’s, waarvan wij vinden dat je die beter van tevoren kunt lezen!

Ik zou aanraden om mee te nemen: verrekijker, internationaal rijbewijs, creditcard (!!), malariapillen, deet, splitter voor je opladers in de auto, powerbank, goede camera (en bescherming daarvoor), bescherming voor je hoofd, kleding die stoffig mag worden, een klein portemonneetje, grote bidon en dagrugzak. Ik raad af: alles wat niet stoffig mag worden, douchehanddoeken en beddengoed (zit vaak bij de auto!). Namibië is in principe veilig te bereizen, maar; ga niet ’s nachts over straat (al dan niet omdat je niet weet wat voor dieren er zijn), ga niet uit je auto als mensen je aan proberen te houden onderweg, let altijd goed op je spullen, draag geen opzichtig dure sieraden of horloges (kan alleen maar stoffig worden ook) en vergrendel de deuren van je auto als je erbij wegloopt. Daarnaast; Check je bandenspanning als je van verhard naar onverhard gaat en omgekeerd, wij reden 1x lek omdat we dachten; oh dit kan makkelijk. Niet dus! Ook handig om van tevoren op youtube een filmpje te kijken over banden wisselen en vraag het na als je de auto ophaalt. Better safe than sorry! Heb geduld met het spotten van dieren, ga lekker met een drankje bij een waterhole zitten en geniet van het moment! De dieren komen echt vanzelf. De volgende campings zou ik van tevoren boeken: Kanaan N/a`an ku sê Desert Retreat, Desert Horse Inn, je camping voor de eerste en laatste nacht, de campings in Etosha National Park en iedere willekeurige camping vlakbij de Sossusvlei (de camping in Sesriem zelf is het populairst omdat je dan met zonsopgang al naar binnen mag!). Verder: Don’t worry, be happy! Geniet van elk moment, laat de landschappen niet aan je voorbij gaan en juich voor elke oryx die je tegenkomt. Het is zo bijzonder!

Heb jij nog aanvullende tips, reisverhalen, vragen of ander mooie bestemmingen die je wil delen? Doe dat vooral hieronder of via mail of Instagram! Vind ik leuk!

Liefs, Elana

2 gedachtes over “Self-Drive safari (4×4) in Namibië

  1. Pingback: Herinneringen aan de muur – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s