Terugblik: mijn 2019

Met nog één weekje te gaan zijn we alweer aan het eind van 2019! Noem het cliché, maar ik besef het me nog niet helemaal.. Het jaar is in mijn hoofd zo onwijs snel gegaan en het wordt tijd om de balans op te maken. Heb ik mijn doelen gehaald? Hoe kijk ik erop terug en wat heb ik geleerd?

Ik had eerst besloten heel enthousiast per maand op te schrijven wat er allemaal is gebeurd, maar dan zijn jullie morgen nog aan het lezen, dus we doen het even anders. Terugkijkend naar mijn sportdoelen voor 2019 kan ik best wel heel tevreden zijn!

Halve marathon onder de twee uur

Vorig jaar liep ik 2:00:50 in Linschoten. Een PR, maar niet wat ik wilde. Niet omdat ik het niet kon of niet goed getraind was, maar omdat ik het beoogde tempo niet vanaf het begin durfde te lopen. In maart deed ik een eerste poging, in Schiedam. Windkracht 6 en harde regen zouden mij niet tegenhouden, maar helaas voor mij waren de laatste 10km wind tegen en kon ik de wind niet meer de baas. Ik finishte gefrustreerd in 2:03. Impulsief besloot ik drie weken later een nieuwe poging te wagen, in Amstelveen. Mijn tijd? 1:54:23. Wat nou, ik kan het niet? Ik was trotser dan trots en had eindelijk die mentale barriere overwonnen. Ik liep erna nog meerdere halve marathons (allemaal onder de twee uur) en afgelopen zaterdag zelfs op lage hartslag in Linschoten 1:58. We’re getting there!

Triathlon PR’s

Ik deed afgelopen jaar mee aan 5 triathlonwedstrijden. 3 sprints (750m, 20km, 5km), 1 OD (1500m, 40km, 10,5km) en een halve (1,9km, 90km, 21,1km). Ik finishte op alledrie die afstanden een heel stuk sneller dan het jaar ervoor! Op alle onderdelen ben ik enorm vooruit gegaan en ik vind het ook nog steeds leuker worden. Mijn verbeterde tijden zijn:

  • Sprint: 1:29:35 –> 1:19:17
  • OD: 3:11:06 –> 2:52:02
  • Halve: 6:49:53 –> 6:11:41

Daarnaast werd ik derde dame in de TriHard competitie dames 23-29! Ik ben mega blij met deze tijden, een jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik dit neer kon zetten. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal ben ik sterker geworden. Ik kan mijn zenuwen eindelijk de baas en als ik voel dat het er niet in zit, kan ik de beslissing maken om voor een relaxte race te gaan. Daarna snel herstellen en door naar de volgende! Ook deed ik natuurlijk mee aan Challenge The Championship, hét absolute triathlon hoogtepunt van afgelopen jaar!

Krachttraining

Ook dit wilde ik vorig jaar blijven volhouden en dat deels gelukt. 1x per week in ieder geval core stability doen heb ik goed vol kunnen houden, maar ik merk dat als ik het steevast twee keer per week doe, ik beter belastbaar ben. Leuk vind ik het nog steeds niet echt, maar daar heb ik me inmiddels bij neergelegd. Puntje om aan te werken dus!

En verder

Wilde ik graag een individuele tijdrit fietsen, dat is helaas niet gelukt. Ik voelde mij daar niet klaar voor afgelopen jaar. Inmiddels ben ik in het bezit van een tijdritfiets, dus dit doel neem ik mee naar volgend jaar! Ook wilde ik graag samen met anderen meedoen aan wedstrijden en dat is zeker gelukt. Ik ben nergens alleen naartoe geweest en altijd stond er iemand voor mij bij de finish, heel lief! Verder was het een bewogen jaar. Ik ging op trainingskamp naar Lanzarote, maakte een prachtige reis naar Namibië, nam helaas afscheid van mijn opa, ik werkte keihard en liep mezelf meer dan eens voorbij, maar dat hoort er denk ik ook bij. Ik werd lid bij ZVL 1886 en vond daar mijn nieuwe coach, ging met sprongen vooruit qua techniek en startte met trainen voor de Rotterdam marathon. Nieuwe plannen zijn gemaakt, nieuwe doelen zijn gesteld en ik heb enorm veel zin om komend jaar weer lekker te kunnen knallen. Maar eerst, een paar dagen genieten van mijn favoriete feest van het jaar, met mijn lieve familie. Ik wens jullie allemaal onwijs fijne feestdagen en alvast al het geluk voor 2020!

Liefs,

Elana

Heb jij een mooi jaar gehad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s