Let’s talk about: Detox

Een tijdje geleden deed ik een sapdetox, en vroeg op Instagram of jullie daar wat over wilden lezen. Ik kreeg er veel positieve reacties op, dus vandaag deel ik het wat en waarom achter deze sapkuur. Deze post is niet gesponsord, ik heb de sapjes zelf betaald. Vandaag deel ik mijn ervaring met de 1-dag detox van DrDetoxBox!

Waarom een sapkuur?

Mocht je meer willen weten over sapkuren of detoxen raad ik je aan om even te googlen! Er is zoveel informatie over, op websites die dat duidelijker kunnen uitleggen dan ik. In het kort:

Detoxificatie gaat om het nemen van rust, om het ondersteunen van zuivering en om het voeden van je lichaam van binnenuit. Gifstoffen het lichaam uit helpen en je lijf juist voeden met voedzame stoffen, dat is het idee. De voedingstoffen die in de sappen zitten, worden tijdens de sapkuur beter opgenomen in het lichaam. Zo blijft het lichaam extra gezond. – DrDetoxBox

Zoals de meesten van jullie weten sport ik veel en fanatiek, en bij zo’n regime hoort ook een bijpassend dieet. In de trainingen naar beide halve triathlons heb ik mijn voedingsschema aangepast om te zorgen dat ik voldoende binnenkreeg om alle trainingen te kunnen doen en daarnaast ook nog gewoon zou kunnen functioneren. Ik vond dat soms lastig, omdat ik wel eens onzeker was over hoe ik eruit zag. Toch vond ik het belangrijker om voldoende binnen te krijgen, en ging het me vrij gemakkelijk af. Ik at niet ongezond en dronk ook geen alcohol. Na beide wedstrijden bleef mijn lichaam vragen om zoveel (en ineens ook ongezond) eten. Snel een rommelig gevoel, last van mijn buik en constant trek hielp niet echt voor een goed humeur. Na mijn eerste halve triathlon kwam ik 5kg aan en duurde het best een tijd voordat dat weer gestabiliseerd was. Dat vond ik, mede door mijn onzekerheid, zo vervelend dat ik dat de volgende keer anders wilde aanpakken.

Ik had eerder wel eens een week de Reboot with Joe detox gedaan, waarin ik de sapjes, soepen, salades en groentegerechten zelf maakte. Dat had ik gedaan omdat ik toen veel last had van een opgeblazen gevoel en onrustige darmen. Dat beviel mij toen goed en ging me gemakkelijk af. Echter is een week voor mij, met mijn sportschema, te lang. Ik ben van mening dat veel sporten niet samengaat met zo weinig calorieën. Ook heb ik van mijzelf een lage bloeddruk en kan ik mij minder goed concentreren met honger. Dit alles maakt dat ik het niet verantwoord vond om een hele week een sapdetox te doen. Wel was ik benieuwd naar het fenomeen sapkuur (helemaal zonder te eten dus) Ik probeerde dus wat anders!

Ik koos voor de 1-dag kuur van drDetoxBox, 9 sapjes en 3 shots, op een dag dat ik niets anders hoefde dan op de bank zitten en met de kat knuffelen. Nogmaals, niet gesponsord, maar wel erg tevreden! Ik heb voor deze partij gekozen omdat ze een fijne website hebben, eerlijk zijn over bepaalde feiten omtrent detoxen en een één-dag box verkopen. De sapjes werden bezorgd in een doos met koelelementen en ik heb ze daarna meteen in de koelkast gedaan. In totaal is dit goed voor 627 kcal, dat is natuurlijk vrij weinig! De sapjes die ik kreeg waren:

  • Appel, komkommer spinazie
  • Appel, wortel, mango
  • Appel, spinazie, selderij
  • Sinaasappel, wortel, gember
  • Citroensap water
  • Biet, mango, pastinaak

Daarnaast waren er 3 shotjes; gember, kurkuma en granaatappel. Daarbij kreeg ik een boekje met uitleg over de sapjes en over de tijden waarop ik ze moest drinken. Heel simpel eigenlijk! Als je meerdere dagen doet verandert het schema niet. De sapjes hebben nummers, waardoor je ze gemakkelijk kunt herkennen.

Zo zag de dag er voor mij uit.

Hoe heb ik het ervaren?

Omdat het natuurlijk maar 1 dag was heb ik geen voor- en na foto’s gemaakt en kan ik ook niet bepalen of ik het heel lastig vond of dat ik afkickverschijnselen kreeg. Deze ene dag is me eigenlijk prima bevallen. Ik had de dagen ervoor wel netjes “afgebouwd”, geen koffie, geen alcohol, geen rood vlees en niet teveel vet. Dat vond ik denk ik lastiger dan die hele dag zelf (haha). Op de dag zelf heb ik niet zoveel gedaan, zoals ik eerder al zei. Wel had ik een behoorlijk knorrende maag gedurende de dag, maar dat is natuurlijk niet zo gek als je van een behoorlijke hoge voedsel inname afstapt. Maar echt honger, dat had ik niet. Ook was het een goede stimulans om wél eens een dag op de bank te blijven zitten, wat ik anders eigenlijk nooit doe. Voor mij dus een win-win situatie!

De sapjes zelf waren niet vies, maar ik had verwacht dat ik het lekkerder zou vinden. Ik kan mezelf altijd wel enthousiast maken voor verse sappen, maar deze hadden in mijn ogen toch een beetje een vreemde nasmaak. De shots vond ik wel erg lekker, en het citroensap water ook. Daarnaast heb ik gedurende de dag veel water en gemberthee gedronken. Ik drink normaal gesproken ook makkelijk 2 liter water op een dag, dus dat was nu zeker ook geen probleem. Ik sliep tussen de middag een uurtje en ’s nachts 9 uur. De volgende ochtend voelde ik mij helemaal prima en at ik een licht ontbijt. Ik wilde na deze dag mijn normale, gezonde voedingspatroon weer oppakken en had voor het eerst sinds weken niet de hele dag trek in ongezonde dingen. Nou moet ik wel zeggen dat ik geloof dat dat vooral iets psychisch is. Het verhaal dat je je organen reinigt met een sapdetox vind ik kort gezegd een beetje vergezocht. Ik zag het meer als een ultieme balansdag. Wel bracht het mijn maag-darmstelsel wat tot rust, en dat vind ik een erg fijn gevoel.

Of ik het nog eens zou doen? Ik denk het wel! Ik vind het een nadeel dat het vrij duur is, maar de productie van de sapjes (cold pressed in dit geval) is volgens mij ook niet goedkoop. Ik zou ook wel eens de drie dagen kuur willen proberen, puur om te zien hoe mijn lichaam daarop reageert. Ik weet dat er verschillende meningen zijn over dit soort dingen, maar ik denk dat iedereen zelf moet bepalen wat hij of zij prettig vindt wat betreft voeding. Als het voor jou werkt, dan is dat prima. Werkt het niet? Ook prima! Maar om erachter te komen of dat het geval is, moet je soms dingen proberen. En dat deed ik dit keer.

Heb jij wel eens een sapkuur gedaan? Let me know!

Liefs,

Elana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s