Mijn droom: IronWoman

Toen ik twee jaar geleden begon met triathlon had ik nooit gedacht dat ik dit zou uitspreken. Jezelf, in mijn geval, tussen de 11 en 15 uur lang fysiek, maar vooral mentaal uitdagen (en daar dan ook nog eens veel geld voor betalen), dat zag ik mijzelf niet doen. Maar nu, trainingsuren, wedstrijden en inspiratievolle gesprekken verder heb ik besloten, ooit wil ik mijzelf een Iron (wo)man mogen noemen.

“Maar wanneer ga je dan een hele doen?” is een vraag die ik tot mijn verbazing vrij regelmatig krijg. Na een aantal halve marathons is een hele marathon een, voor veel mensen, logische stap. Van een halve naar een hele triathlon is wel een beetje een ander verhaal. Toch is het iets waarvan ik denk dat dat past in mijn toekomstplannen.

3.8km zwemmen, 180km fietsen en 42.2 km hardlopen, achter elkaar. Grappig genoeg heb ik geen enkele van deze drie afstanden nog los van elkaar voltooid. Ik zwom op zijn verst 3,2km, fietste 115km en rende 25km. Daar moet dus nog wel even wat bij, wil ik ooit in de buurt komen van een hele triathlon. Ik ken inmiddels genoeg mensen die zichzelf wel IRONMAN (of “hele triathleet?, als je een hele triathlon doet die niet van de organisatie IRONMAN is) mogen noemen. Als ik hun verhalen hoor dan droom ik altijd een beetje weg naar het moment dat ik zelf over de finish mag rennen (of strompelen/kruipen) na zo’n dag. Nog even verder dromen.

Door Julia Meijer

Maar, is dat dan wel goed voor je? Ik denk dat veel mensen zullen zeggen; jezelf zo lang zo inspannen kan niet gezond zijn. Maar, ik heb gemerkt dat ik een sprintafstand tijdens de wedstrijd zwaarder vind dan een halve. En dat heeft vooral te maken met je hartslag denk ik. Tijdens een sprint is het gas geven en stijgt mijn hartslag tijdens het lopen vaak naar zone 5. Dat kan, want het is dan niet zo ver meer. Maar tijdens een halve heb ik zone 5 niet gehaald, en tijdens het fietsen eigenlijk vooral in zone 2 en 3 kunnen blijven. Dat maakte de inspanning voor mij uiteindelijk minder zwaar tijdens de wedstrijd en ik was vrij snel erna goed hersteld. Sommige mensen zullen zeggen dat er dan meer in had gezeten. Maar ik bekijk het niet op die manier, voor mij ging (en gaat!) het om de ervaring en het plezier, niet om die 10 minuten tijdswinst op 6 uur sporten. Daarnaast, sinds ik zoveel sport ben ik eigenlijk nooit ziek, werk ik efficiënter en slaap ik beter. Win-win!

En of ik dan al een wedstrijd in gedachten heb? Genoeg! Maar gezien dit geen korte-termijn plan is, ga ik mij nog niet vastpinnen op één van de IRONMAN races in de wereld. Wat wél hoog op mijn lijst (voor de nog langere termijn, maar toch) staat is de Ísland Extreme Triathlon in IJsland. Een hele triathlon, maar dan de extreme variant (lees: extreem koud water/veel hoogtemeters/trailrunning marathon). Genoeg om over te dromen dus! Mijn tijd komt nog wel.

De grote vraag blijft natuurlijk; waarom zou je dat willen? Ik denk dat het leven mooier wordt als je jezelf op een bepaalde manier kunt uitdagen in iets wat je leuk vindt of goed in bent. Een doel waar je naartoe kunt werken, aan vast kunt houden als het even tegenzit, en wanneer eenmaal behaald kan dienen als motivatie om door te gaan op momenten dat je je nutteloos voelt. Jezelf overtreffen zal vrijwel altijd van pas komen op mindere momenten. Door mijn prestatie op de halve triathlon realiseer ik me dat ik sterker ben dan ik ooit had durven dromen. Ik hoef niemand iets te bewijzen. Iedereen mag vinden van mij wat hij of zij wil, als ík maar gelukkig word van wat ik doe. En ik ben als triathleet op dit moment het gelukkigst.

Wat is jouw droom?

Liefs,

Elana

*De uitgelichte foto is gemaakt door Dennis Koomen.

2 gedachtes over “Mijn droom: IronWoman

  1. Rene

    Mijn droom is een marathon onder de drie uur lopen. Dat is zeer onwaarschijnlijk, want mijn beste ooit liep ik als 44-jarige, 15 jaar geleden, in 3:44:25. Elke volgende poging eindigde in kramp en teleurstelling.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s