Road to Samorin #3 (Koud)watervrees en alternatief trainen!

Met nog 50 dagen op de aftelkalender leek het mij hoog tijd om jullie een update te geven over mijn weg naar Slowakije. En shame on me dat het al een maand sinds mijn laatste blogartikel is, maar helaas kwam het er door werkdrukte niet van. Benieuwd wat ik gedaan heb en wat er op de planning staat?

Zwemmen

Inmiddels zijn we aanbeland in april, maar de lente-temperaturen laten mij iets te lang op zich wachten. Het indoor zwemseizoen loopt nu echt op z’n einde, en ik ben slechts twee weken verwijderd van mijn eerste open water training. Of ik er klaar voor ben? Laten we het erop houden dat ik me mentaal nog even moet voorbereiden. Wellicht dat het boek van Wim Hof mij daarbij kan helpen? Voor degenen die geïnteresseerd zijn, de watertemperaturen liggen op dit moment tussen de 9 en 12 graden.

Maar, over zwemmen gesproken, ik ben heel erg vooruit gegaan! Na terugkomst uit Lanzarote heeft Josta vanwege drukte de zwemtrainingen overgedragen aan Michiel Land. Nieuwe inzichten, technieken en oefeningen verder vlieg ik nu als een waar dolfijntje door het zwembad. En leuk dat het is! Ik ben erg benieuwd of dat zich straks uitbetaalt in nieuwe PR’s in het open water. En héél misschien kan ik ooit met onze kopgroep meezwemmen, maar dat moeten we nog maar eens bekijken de komende tijd. Zoals de meesten van jullie weten ben ik geen held in het open water en is het iedere eerste keer weer even slikken als ik die grote donkere massa tegemoet kijk. Wellicht dat mijn nieuwe techniek ervoor zorgt dat ik me wat meer kan ontspannen. Laten we het hopen! Als je graag wil weten hoe het mij vergaat, op mijn instagram kun je dat waarschijnlijk meteen lezen na een training.

Fietsen

We kunnen weer naar buiten! Na de nodige Tacx sessies inclusief vier seizoenen Orange is the New Black is het tijd om weer wat zon te vangen op de racefiets. Inmiddels heb ik er al een aantal tourtjes op zitten, en morgen zal ik 110km fietsen tijdens de Ronde van Noord Holland, samen met Dennis en teamgenoten Marijcke, Naomy en Cynthia. Ik hoop dat het weer een beetje mee zit! Vooralsnog wordt het lange broeken weer, maar als het droog blijft met niet al te harde wind zie ik deze tocht wel zitten!

Wat ook leuk is, is dat Dennis het fietsen steeds leuker gaat vinden! Samen fietsen is toch leuker dan alleen, en zeker ook een stukje veiliger. Het enige wat ik wel merk, en dat vind ik altijd toch wel jammer, is dat er een heleboel mensen zijn die een hekel hebben aan wielrenners. Dusdanig zelfs, dat ze geen zin hebben om aan de kant te gaan of het nodig vinden heel hard achter je aan te gaan trappen. Daarom bij deze een kleine oproep aan alle wielrenners: “Willen jullie je alsjeblieft normaal gedragen, want men heeft een hekel aan ons en ik heb daar last van!”

Hardlopen

Ik mag eindelijk zeggen dat ik in de Sub2 Club zit! Ik liep in Amstelveen de halve marathon eind maart in 1:54:58! Doel behaald! Dit was het zetje wat ik nog nodig had om weer lekker wat tempo’s te kunnen lopen. Door de technische looptrainingen, maar ook door de langzame duurlopen ben ik wat lopen betreft in de beste vorm die ik ooit ben geweest.

Er zijn meerdere dingen die ik heb aangepast in mijn looptrainingen: Een goede warming-up en cooling down, 2x per week loopscholingsoefeningen en meer focus op mijn ademhaling. Ook loop ik sinds anderhalve maand iedere week met een collega tussen de middag, een rondje van 10-12km rond de 11km/h. Voor hem is dat super rustig, voor mij was dat eerst best behoorlijk doorlopen. Als ik in mijn eentje dat tempo deed was ik sneller geneigd om af en toe wat in te zakken, maar dat doe je natuurlijk niet als je samen loopt. Ik merkte dat dat tempo eigenlijk prima bij mij past en nu kletsen we het hele uur vol! Mentale missie geslaagd!

Ook ben ik met iets nieuws begonnen. Mijn ouders hebben een Vizsla, een hond met een onwijs uithoudingsvermogen. Ik rende wel vaker met hem, en merkte dat hij dat erg leuk vindt (lees: als een idioot door de kamer sprinten wanneer er hardloopschoenen gepakt worden). Ik wilde graag meer kilometers maken, maar mijzelf niet al te zwaar extra belasten. Al een tijdje dacht ik over het idee te gaan Canicrossen, waarbij de hond voor de trekkracht zorgt en jij er achteraan loopt. Ik besloot een riem en een heupgordel te kopen, en vol enthousiasme gingen we aan de slag! Het is nog best een klus het goed aan te leren, want normaal mag een hond natuurlijk niet aan de riem trekken. In dit geval is dat wel de bedoeling, dus we zijn nog in de leer, maar het is nu al zo leuk! We lopen nu tussen de 5 en 7km per keer, en mijn hartslag blijft mooi laag en ik kan aan mijn techniek werken op goed tempo (4:59/5:10). Een ideale afwisseling op mijn normale looptrainingen!

Planning

Er staan nog een paar toffe dingen op de planning voor we afreizen naar Samorin. De Ronde van Noord Holland, de Tijdrit in Almere, de Bosbaan Triathlon, de kwart Marathon in Utrecht (met collega’s) en de halve marathon in Leiden. Stuk voor stuk zijn het trainingen, ik ga niet meer voor een PR. De tijd van kilometers maken is aangebroken en ik moet hard aan de bak om uiteindelijk mijn doel te bereiken. Ik heb een concreet doel gesteld voor Slowakije, maar dat houd ik voor mezelf. Ik heb gemerkt dat sociale druk behoorlijk belastend kan zijn, en ik wil ook vooral gaan genieten. Na de wedstrijd zal ik uiteraard wél delen wat ik in gedachte had!

En dat was de update voor deze keer weer! Heb jij ook een mooi doel gesteld voor dit jaar? Laat het mij vooral even weten, vind ik leuk!

Liefs,

Elana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s