Triathlon, wat kost dat eigenlijk #3 – Tijd

Het derde deel in deze serie! Nadat ik al uitgebreid in ging op de materiaalkosten en trainings- en wedstrijdprijzen ga ik vandaag wat vertellen over de tijd die ik kwijt ben aan mijn trainingen, hoe ik het combineer met mijn fulltime baan en mijn sociale leven, en deel ik mijn tips omtrent dit onderwerp vanuit deze ervaring. Daarnaast is er nog een klein deel aan kosten die ik nog niet genoemd heb, maar waar ik wel wat dieper op in wil gaan, dat zal ik in het laatste deel van deze serie doen. Als je benieuwd bent, lees dan snel verder!

Trainingsuren

Iedere triathleet traint voor zijn of haar wedstrijden. De intensiteit, maar ook de frequentie zal verschillen per niveau en hangt af van de afstand waarvoor je traint. Je begrijpt natuurlijk dat je meer uren moet maken als je voor een écht snelle tijd of een lange afstand wil gaan, dan dat je voor het eerst een sprintafstand gaat doen. Ook kan het misschien zijn dat je één van de onderdelen nog niet (zo vaak) hebt gedaan als je begint en er daarom meer aandacht aan wil besteden. Trainen voor een hele triathlon wordt niet voor niets (al dan niet grappig bedoeld) een fulltime baan genoemd. Want dat kost tijd. Veel tijd!

In het begin moet je altijd kijken naar wat je al doet en kan. Als je twee keer in de week een uurtje sport, is het niet handig om meteen naar zes keer in de week te gaan. Want ondanks dat je de onderdelen afwisselt, je hebt je rust ook nodig. Triathlontrainingen zijn voor mij onderverdeeld in 6 onderdelen: Zwemmen, fietsen, hardlopen, koppeltrainingen, krachttraining en rust. Ik streef ernaar dat ik al deze dingen minimaal 1 keer per week doe, maar gelukkig zorgt mijn coach voor een voor mij optimaal schema en hoef ik dat dus niet zelf in te delen.

Momenteel train ik tussen de 6 en 11 uur per week. Nu het buiten-fiets seizoen weer begint stijgt het aantal uren snel, gezien ik dan vaak meer dan twee uur onderweg ben.

Gemiddeld genomen zwem ik twee keer in de week (tussen de 45 minuten en een uur, altijd ongeveer 2000m), loop ik twee tot drie keer in de week (vaak minimaal een uur) en fiets ik ook twee keer in de week. Daarnaast doe ik krachttraining wanneer het uitkomt en op zondag staat er vaak een koppel (of brick) training in mijn schema. Ik combineer dan fietsen en lopen en wissel dat een x aantal keer af. Mijn schema voor deze week:

Maandag: Rust (maar ik deed krachttraining, dus eigenlijk was het niet echt rust. Wel op lage intensiteit en vooral gericht op core-stability)

Dinsdag: 1 uur zwemmen tijdens de trispiration zwemtraining

Woensdag: 1 uur fietsen op de tacx met tempoblokken

Donderdag: 1 uur lopen met tussendoor 6×3 minuten versnellen

Vrijdag: 2400m zwemmen, verschillende tempo’s afwisselen

Zaterdag: 1:45 uur duurloop en 1 uur benen losfietsen op de tacx

Zondag: 2:30 duurrit en 25 minuten lopen direct na het fietsen.

Totaaltijd: 9:30 uur.

Het klinkt veel, en het is veel. Nou moet je natuurlijk wel bedenken dat ik al bijna een jaar op hogere intensiteit train en belastbaar genoeg ben om dit allemaal te doen. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel kilometers maken als je traint voor een halve triathlon! Voor een korte afstand hoef je natuurlijk niet zoveel kilometers te maken. Ik zou zeggen dat het voor je eerste wedstrijd voldoende is om alle afzonderlijke onderdelen makkelijk vol te kunnen houden, en ga vooral lekker aan de slag met koppeltrainingen! Pak op zondag een keer 30 minuten fietsen, 15 minuten lopen en herhaal dat nog eens. Zo wen je aan het gevoel en denk je niet tijdens je wedstrijd “Help, wie heeft er gewichtjes in mijn schoenen gestopt?”. Ook heeft de NTB een aantal basisschema’s beschikbaar. Als je op zoek bent naar wat inspiratie kun je die even checken.

En vergeet naast trainen de voorbereidingstijd niet! Het onderhouden van je fiets en je wetsuit, het praten met je trainer of coach, het inlezen voor een wedstrijd en het klaarleggen en afstellen van al je spullen voor die wedstrijd staan ook op de to-do list.

Hoe combineer je dat dan?

Het leven bestaat natuurlijk niet alleen maar uit tijd om te trainen. Tenminste, niet voor amateurs en recreanten (als het goed is). Naast trainen voor een halve triathlon heb ik een fulltime baan (ik werk gemiddeld 45-50 uur in de week), woon ik samen (gelukkig is die net zo gek als ik) en vind ik het ook leuk om mijn vrienden en familie te zien. Plannen is key in dit verhaal. Het klinkt misschien suf of stom, maar het wordt anders een onmogelijke opgave. Spontaan iets met mij afspreken is daarom vaak lastig. Soms vind ik dat jammer, maar meestal kunnen mensen het wel begrijpen. En soms zal je concessies moeten doen. De ene keer sla ik een training over voor een sociale afspraak en de andere keer sla ik een feestje over voor een training.

Ook probeer ik werk en sport af en toe te combineren. Ik sta een uurtje eerder op om een training te doen, loop in de lunchpauze met een collega of duik na het werk even de sportschool in voor ik naar huis ga. Ook kies ik er wel eens voor thuis te werken (gelukkig kan dat af en toe) zodat ik een duurtraining tussendoor kan doen. Ook in het weekend train ik soms in de ochtend of de avond, zodat ik overdag tijd heb voor andere dingen. Het is echt niet onmogelijk, maar het vergt wel wat creativiteit.

Confession. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik dit een tijd niet zo goed onder controle had. Ik was alleen maar bezig met mijn doel en niet met de mensen om mij heen, wat zorgt voor onbegrip en soms frustratie. Ik heb daarvan geleerd dat ik daar niet gelukkig van word en tijd moet máken om contacten en familiebanden te onderhouden. Want aan eenrichtingsverkeer heeft niemand iets, en ik ben mijn vriend en vriendinnen enorm dankbaar dat ze mij de ruimte hebben gegeven mijn weg hierin te vinden. Ik zou jullie dus mee willen geven dat het soms goed is om jezelf even door de ogen van een ander te bekijken, ook al ben je nog zo gefocust op je doel.

Trainingstips

Mijn lieve teamies!
  • Maak of zorg voor een maandplanning. Zo kun je rekening houden met afspraken op werk of verjaardagen en feestjes. Rust in je hoofd is belangrijk voor het verloop van je trainingen!
  • Wissel af, combineer, daag jezelf uit (zowel in intensiteit als op lage hartslag trainen) en houd het spannend. Voorkom een sleur waarin je na verloop van tijd geen zin meer hebt.
  • Staar je niet alleen maar blind op je einddoel. Een tussendoel behalen geeft namelijk extra motivatie, en ook wat afwisseling in je planning.
  • Vraag aan collega’s of zij misschien ook eens tijdens de lunch of na het werk willen sporten. Zo heb ik de hele tijd met een collega gezwommen in de lunchpauze en heb ik nu een collega met wie ik graag ga hardlopen. Als je dat samen afspreekt heb je direct motivatie om te gaan én het is nog gezellig ook! Misschien voelt het gek dat te doen, maar bij mij heeft het alleen maar positief uitgepakt!
  • Sluit je aan bij een trainingsgroepje of train samen met iemand van ongeveer hetzelfde niveau. Die drie uur fietsen voor het eerst gaat een stuk sneller als je samen fietst! Ik heb wel gemerkt dat als je wat langer traint, een trainingsmaatje van een heel ander niveau niet zo handig is. Je wil natuurlijk wel lekker in je eigen tempo kunnen trainen om beter, sneller en sterker te worden. Ook moet je je niet opgejaagd voelen door iemand die veel harder gaat.
  • Sla een training over als je het idee hebt dat je het allemaal niet gaat redden. Als je dat niet met al je trainingen (of steeds met dezelfde 😉 ) doet, dan is er echt geen man overboord.
  • Neem rustdagen serieus (oké, ik ben een slecht voorbeeld deze week). Gebruik die dagen ook voor wat extra quality time met jezelf, je partner of je familie en niet om al die vergeten deadlines weg te werken na werktijd. Letterlijk even opladen!
  • Ook de dagen voor en na belangrijke wedstrijden is het beter dat je extra rust inplant. Losfietsen of een herstelloopje zijn uiteraard lekker en ook goed, maar geef je lichaam de tijd op te laden en te herstellen.

Hoeveel train jij gemiddeld? Hoe combineer je dat en heb je zelf nog tips? Laat het mij vooral weten!

Liefs,

Elana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s