Triathlon, wat kost dat eigenlijk #2 Trainen en wedstrijden

Een tijdje later dan verwacht, maar daar is hij dan! Na mijn blog over de materiaalkosten vertel ik jullie deze week wat over de kosten voor trainingen en wedstrijden. Want ook dat is, helaas, niet gratis! Ook deze week deel ik mijn ervaringen en tips met betrekking tot dit onderwerp. Omdat het naast geld ook tijd kost, heb ik besloten deze serie volgende week af te sluiten met deel 3. Die zal gaan over de tijd die je eraan kwijt bent, en een kort stukje over voeding. Dan is het verhaaltje compleet!

Coaching en training

Alle spullen zijn gekocht of geleend, en het avontuur kan echt beginnen! Buiten lopen en fietsen kost natuurlijk eigenlijk niks, en buiten zwemmen ook niet. Behalve tijd natuurlijk, daar komen we later op. Voor de zwemtechniek is het goed af en toe wat zwembad mee te pakken, en daar betaal je natuurlijk entreegeld voor. Maar, hoe pak je die trainingen dan aan? Bij het trainen voor een korte afstand kun je met wat ervaring vast zelf bedenken wat je ongeveer moet doen, en ook op internet zijn uiteraard wat basisschema’s te vinden voor korte afstanden. Mocht je van plan zijn het op eigen houtje te doen, wil ik je wel aanraden om koppeltrainingen te doen! Zorg dat je een stuk fietsen met een stuk lopen afwisselt zonder rust ertussen. Zo wen je aan dat gevoel en denk je tijdens je wedstrijd niet ineens “help, mijn benen doen het niet meer!”
Voor een langere afstand is het prettig iemand in te schakelen die vanuit ervaring en expertise met jou kan sparren over de beste aanpak. Er zijn twee verschillende manieren om dat te doen. De eerste is je aansluiten bij een Triatlonvereniging en met een coach van daar gaan zitten. Het voordeel is dat je vaak bij zo’n vereniging ook mee kunt trainen, zowel in de winter (binnen fietsen en zwemmen) als in de zomer. Naast dat het gezellig is, omdat je met gelijkgestemden kan trainen, kan je tijdens de trainingen ook technisch advies krijgen. Als je net begint kan dat heel handig zijn. De tarieven per vereniging verschillen, maar ze bieden vaak wel de mogelijkheid om een paar keer mee te trainen voor je hoeft te besluiten of je je definitief wil aansluiten. Zelf ben ik nooit lid geweest bij een grote vereniging, maar het leek me wel heel leuk! 

De tweede optie is een privé coach zoeken. In mijn geval heb ik daarvoor gekozen omdat ik me aansloot bij het Trispiration Triathlon Team en Josta daar de teamcaptain was. Vanwege de klik en haar ervaring heb ik er destijds voor gekozen haar als coach te nemen voor mijn schema’s. Dit combineer ik met één technische zwemtraining in de week, en voor de rest train ik zelf, thuis, in het zwembad of de sportschool. Een coach is vaak wel wat duurder, maar ook die tarieven verschillen per persoon. De één biedt wel de mogelijkheid om ook live training te krijgen, de ander doet alles digitaal. Dat is natuurlijk ook eigen voorkeur. Het kan geen kwaad om eens met verschillende coaches te praten om te kijken wat bij je past en welke aanpak jou goed ligt. Zo weet je in ieder geval dat je je geld nuttig besteedt.

Dan kun je natuurlijk alleen gaan trainen, maar je kunt ook verschillende trainingen volgen. Zo kan je een borstcrawl- of open water cursus doen voor je techniek, je aansluiten bij een fietsclubje zodat je niet al die afstanden in je eentje hoeft te fietsen, of looptraining volgen bij een trainer of atletiekvereniging. Een privétraining is uiteraard duurder dan trainen in groepsverband, maar er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om je techniek te verbeteren of met andere mensen te trainen zonder dat je je hoeft aan te sluiten bij een vereniging, team of coach. 

Ook hiervoor geldt natuurlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wil. Je kan bijvoorbeeld ook op trainingskamp gaan, om gericht te kunnen trainen voor een bepaalde wedstrijd zonder dat je bezig bent met je normale dagelijkse bezigheden. Heel fijn, binnenkort mijn ervaring, maar uiteraard ook kostbaar. Wil er wel bij zeggen dat je dit natuurlijk allemaal niet nódig hebt om je doelen te bereiken, maar wel benadrukken dat er erg veel mogelijk is. 

Speciaal voor beginnende triathleten bestaan er Start2Tri cursussen. In deze cursussen leer je in een aantal weken de basics van de triathlonsport, de handigste technieken tijdens de wissels en kan je vol vertrouwen naar je eerste wedstrijden toe werken. Deze cursussen kosten vaak niet de hoofdprijs en is leuk om kennis te maken met de sport. Mocht je in de buurt van Amsterdam wonen, verschillende verenigingen organiseren altijd cursussen in het voorjaar! 

Wedstrijden

Triathlon Haarlemmermeer 2018

Waar je in al die uren training naartoe werkt: je doelen! Bij veel mensen hebben die doelen de vorm van een wedstrijd of evenement. En ook die zijn natuurlijk niet gratis. Het terrein moet worden opgebouwd, er moeten behoorlijk wat wegen verkeersvrij worden gemaakt en er moet voldoende eten en drinken zijn voor zowel de atleten als de vrijwilligers. Mocht je vanuit het hardlopen komen, de prijzen voor triathlonwedstrijden liggen vaak een stuk hoger. Ik heb bij verschillende evenementen gekeken en kom op deze bedragen uit in Nederland:

Sprint of 1/8e triathlon: €40 – €45

OD of 1/4e triathlon: €60 – €80

Halve triathlon: €125 – €270 (Lokaal evenement – Commerciële organisatie als Challenge of IRONMAN

Hele triathlon: €226 – €599 (Frysman – Commerciële organisatie als Challenge of IRONMAN

Dan ben je er helaas nog niet. Voor deelname aan een wedstrijd heb je een NTB licentie nodig. Deze kan je via een team of vereniging krijgen en kost €62 voor een heel jaar, maar je kunt ook een daglicentie kopen voor een losse wedstrijd. Voor korte afstanden kost dat tussen de €7 en €10, maar voor lange afstanden kan dat oplopen tot €42,50. In zo’n licentie zit je verzekering voor die dag. Ook je reis- en eventueel verblijfskosten komen daar nog bij.

Tips & tricks

Dus, als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan is het behoorlijk kostbaar om mee te doen aan veel verschillende evenementen. Nu is het zo dat er ook hier manieren zijn om een klein beetje te besparen, en de tips die ik daarover heb (gekregen) zal ik met jullie delen!

  • Kies één hoofddoel in de vorm van een mooi en goed georganiseerd evenement, en wees kritisch in welke wedstrijden je nodig hebt dat hoofddoel te bereiken. 8 sprints in een jaar is leuk als je het geld hebt, maar heb je die nodig om te kunnen genieten van die ene Olympische afstand? Door kritisch te zijn houd je het doen van wedstrijden ook speciaal en kan je er extra van genieten!
  • Op facebook en strava zijn verschillende groepen te vinden waarin gelijkgestemden wel eens samen gaan trainen. Leuk om te kijken of er iets in de buurt is waar je mee kunt trainen. Gezellig én motiveren.
  • Voor trainingswedstrijden kun je kijken naar evenementen in de buurt, van lokale organisaties. Die zijn vaak een stuk goedkoper dan evenementen die midden in de stad plaatsvinden van grote organisaties. Op www.ntbinschrijvingen.nl vind je een overzicht van alle wedstrijden.
  • Verschillende organisaties in Nederland organiseren meerdere wedstrijden per jaar. Zo heb je de Amsterdamse Triathlons (Amsterdam en omstreken) of het Santon Triathlon Circuit (Leiden en omstreken). Vaak kun je daar een passe-partout kopen en krijg je daarmee een leuke korting op het totaalbedrag. Meer wedstrijden voor minder dus!
  • Ga je meerdere wedstrijden doen? Kijk of een licentie bij de NTB goedkoper is dan alle daglicenties los aanschaffen. Bij het doen van twee langere afstanden heb je dat bedrag er al bijna uit namelijk!
  • De leukste tip die ik heb: Bij bijvoorbeeld de Amsterdamse triathlons kun je een dag als vrijwilliger helpen in ruil voor een startbewijs. Naast dat het superleuk is om een keer aan de andere kant te staan, kan je zo behoorlijk wat besparen! Voor één dag helpen krijg je een sprint of olympische afstand gratis, en voor twee dagen helpen kan je zelfs een halve doen! Ik heb zo al drie wedstrijden mee kunnen doen en een hoop nieuwe mensen leren kennen (dus gratis extra support bij andere wedstrijden 😉 ).

Deze serie ga ik afsluiten met de tijd die ik kwijt ben geweest aan het trainen voor een halve triathlon, en ik schrijf een kort stukje over de voeding die ik nodig heb (gehad). Mochten er nog andere dingen zijn waar jullie mijn ervaring over willen weten, laat het vooral weten! Ook staan er leuke artikelen op de planning over mijn trainingskamp naar Lanzarote, mijn volgende update in de weg naar Samorin en een uitgebreide review van de twee drinksystemen die ik heb. Ben je daar benieuwd naar kan je ons volgen via de volgknop op de homepagina!

Liefs,

Elana

Een gedachte over “Triathlon, wat kost dat eigenlijk #2 Trainen en wedstrijden

  1. Pingback: Triathlon, wat kost dat eigenlijk #3 – Tijd – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s