Triathlon, wat kost dat eigenlijk? #1 Materiaal

Naar aanleiding van een gesprek met een aantal collega’s en wat vragen die ik af en toe krijg van volgers, vrienden en familie deel ik vandaag een overzicht van de kosten die ik heb gemaakt in de afgelopen 2 jaar dat ik met deze sport bezig ben. Is het goedkoop? Niet echt nee. Hardlopen alleen is goedkoper uiteraard. Maar het is wel haalbaar! Ik verdien niet de wereld (en vorig jaar al helemaal niet) en deel daarom ook een paar tips waardoor je, ook met een beperkt budget, van deze sport kunt genieten. Ik deel mijn eigen ervaring en laat weten wat het mij heeft gekost de afgelopen twee jaar. Vanwege de omvang knip ik dit verhaal in twee delen; materiaal- en wedstrijdkosten. Volgende week deel 2!

Wat heb je al?

Zoals voor bijna alles in het leven geldt dat je het zo duur kunt maken als je zelf wil. Maar ik kan begrijpen dat als je net begint, een gezin hebt waar ook geld naar toe moet of als je misschien nog studeert, je niet meteen alles kunt doen of kunt kopen wat je het liefst zou willen. In die situatie zat ik zelf namelijk ook! Toen ik begon studeerde ik nog en had ik absoluut geen geld om meteen een dure fiets of een mooi wetsuit aan te schaffen. Vooral niet omdat ik ook niet wist of ik het wel leuk zou vinden. En dus ging ik op zoek naar alternatieven.

Mijn ervaring is dat veel mensen die beginnen met triathlon, één of meerdere onderdelen al doen of hebben gedaan, dus kijk vooral in je kast wat je nog hebt liggen. Hardlopen deed ik bijvoorbeeld al, en als er één ding is waar je wat mij betreft niet op zou mogen besparen zijn het hardloopschoenen. Natuurlijk hoef je ook niet de allerduurste te kopen, maar laat je informeren en kies een schoen die bij jou en jouw trainingsschema past. Niks zo vervelend als schoenen die niet goed zitten en daardoor voor blessures kunnen zorgen! Als je deze al hebt, is dat dus een voordeel!

Zwemmen

Een wetsuit en boei zijn erg nuttig in het open water!

Voor het zwemmen heb je om te beginnen badkleding, een zwembril en een badmuts nodig. Nou is het zo dat je bij vrijwel iedere wedstrijd een badmuts krijgt die je mag houden, dus als je daar niet in wil investeren (ze zijn niet heel duur, maar toch), dan is dat prima. Een goede zwembril is wel aan te raden, gezien je goed zicht wil hebben op de omgeving tijdens een wedstrijd, maar ook in het zwembad is het fijn als je onder water kunt kijken. Deze gaan vanaf een euro of 10, bijvoorbeeld van Decathlon, maar als je goed zoekt kun je vaak ook voordelige brillen van bijvoorbeeld Speedo of Zone3 vinden. Die zijn kwalitatief vaak nét iets beter. Ik heb gemerkt dat een bril met breder zicht prettig is in het open water, maar dat is natuurlijk ook eigen voorkeur.

In het open water wil je, als het geen hartje zomer is, wel graag een wetsuit aan. Naast dat een wetsuit zorgt voor extra warmte, blijf je er ook mee drijven. Dat scheelt energie tijdens het zwemmen, maar ook voor een waterstart waarbij je even moet wachten hoef je dan niet veel energie te verspillen voor je daadwerkelijk aan je wedstrijd begint. Wetsuits zijn niet goedkoop. Je kunt wel goedkope varianten vinden, maar echt warm zijn die niet en ze hebben vaak ook weinig tot geen drijfvermogen. Ook is een surfwetsuit niet aan te raden vanwege het stuggere materiaal. Wel is het zo dat je op marktplaats, of in verschillende Facebook-groepen kunt kijken of mensen er eentje wegdoen in jouw maat. Dat scheelt vaak een hoop geld op de nieuwprijs! Mocht je nog niet zeker weten of het wat voor je is, kan je er ook eentje huren. De meeste wedstrijden bieden die service bij inschrijving, maar ook verschillende bedrijven hebben huurpakken. Als je besluit wel in één keer te willen investeren kun je het beste naar een wetsuit testdag gaan. Op zo’n dag kun je verschillende pakken passen en testen in het zwembad, en als je er dan eentje besluit aan te schaffen krijg je meestal ook korting. Als je vaker open water zwemt is het daarnaast raadzaam een boei aan te schaffen. Naast dat je hiermee zichtbaar bent voor andere mensen en boten, kun je er waardevolle spullen in bewaren en erop hangen als je moe bent of kramp hebt.

Fietsen

Een racefiets met opzetstuur is een goedkoper alternatief voor een triathlonfiets

Tjsa, die fiets. Als je al een racefiets hebt, dan scheelt dat natuurlijk behoorlijk in de eerste kosten. Toevallig had mijn stiefmoeder een oude racefiets staan, en die heb ik dan ook gebruikt om uit te zoeken of ik de sport echt leuk vond. Deze racefiets viel wel “vintage” te noemen, met gewone pedalen en het schakelmechanisme op het frame. Maar ik kon er lekker op crossen zonder dat ik bang hoefde te zijn dat er iets mee zou gebeuren. Als je dit niet hebt, dan kun je er natuurlijk voor kiezen er wel een te kopen. Meteen het goedkoopste model van marktplaats plukken zou ik daarvoor afraden. En naar de winkel rennen voor het goedkoopste model dat zij hebben staan eigenlijk ook. De reden hiervoor is dat, mocht je het echt leuk vinden, je al snel gaat merken dat comfort op de fiets heel waardevol is. Uiteindelijk zal je toch in een nieuwe fiets willen investeren en ben je waarschijnlijk duurder uit dan als je meteen wat extra speurwerk verricht. Wat ik zelf heb gedaan toen ik had besloten te willen investeren in een fiets, is mensen met fietservaring om advies vragen. Je moet namelijk goed rekening houden met de maat van de fiets! Een verkeerde maat fiets kan op den duur zorgen voor blessures, en dus uiteindelijk resulteren in teleurstelling. Je kunt daarvoor een bikefit doen (de simpelste variant kan al voor 35 euro!), maar je kunt ook eerst zelf je binnenbeen lengte opmeten en deze vermenigvuldigen met 0.68, dat resulteert in een framemaat. Dan weet je in ieder geval in welke richting je moet denken. Uiteindelijk vond ik een fiets die geheel aan mijn wensen voldeed via marktplaats. Afgemonteerd met een kwalitatief goede groep (informatie over schakelgroepen, mijn fiets is afgemonteerd met de Shimano 105 groep) en er was nog bijna niet op gereden. Degene die hem had wilde er graag snel vanaf en voor een voordelige prijs (bijna 1000 euro minder dan de nieuwprijs!) mocht ik hem hebben! Voor het afstellen van de fiets zou ik wel aanraden alsnog een bikefit te doen. Achteraf gezien had ik dat eerder moeten doen, omdat je vaak zelf niet goed kunt inschatten hoe je precies moet zitten als je net begint met fietsen.

Als je er toch voor kiest om een hele nieuwe fiets te kopen, zou ik er een kopen waarbij je een bikefit cadeau krijgt bij aanschaf. Het is daarbij helemaal mooi als ze die richten op triathleten. Hiermee kan dus precies worden bepaald welke fiets bij jouw lichaam past en daar meteen ook op afgesteld worden. Zo fiets je het lekkerst en het veiligst. Vergeet daarnaast uiteraard de helm niet. Een goede helm is echt heel erg belangrijk! Ook omdat je zonder degelijke helm niet mag starten in een wedstrijd. Deze wordt voor elke wedstrijd gecontroleerd, net als (de remmen van) je fiets.

Hardlopen en extra’s

Mijn transition bag

Voor het hardlopen heb je naast loopschoenen natuurlijk niet zoveel nodig. Er zijn uiteraard wel dingen die het leven als triathleet makkelijker maken. Een trisuit bijvoorbeeld, het pakje waarin je alledrie de onderdelen kunt uitvoeren. Maar ook fietsschoenen, een opzetstuur, elastische veters voor je hardloopschoenen (voor snellere wissels), een sporthorloge, fietscomputer en een startnummerband behoren tot die “extra’s”. Een startnummerband is vaak niet verplicht, maar eigenlijk vind ik dat wel een noodzakelijke aanschaf. Je moet officieel namelijk je startnummer met fietsen op je rug dragen, en met lopen op je buik. Dan is het wel erg handig dat je alleen even die band hoeft om te draaien! Daarnaast maak je zo ook geen onnodige gaten in je kleding. Verder bestaan er ook heel mooie tassen waar je al je spullen in kwijt kunt, de zogenoemde transition-bags. Niet noodzakelijk, wel heel handig!

Maar hoeveel heb jij dan uitgegeven?

In totaal kostte mijn huidige materiaal iets meer dan *slik* 3000 euro. Daar moet ik bij zeggen dat ik een nieuwe fiets gekocht heb, maar daar dus behoorlijk op heb kunnen besparen. Daarnaast heb ik ook een aantal dingen (gesponsord) gekregen, wat natuurlijk scheelt in de kosten die ik zelf heb gemaakt. Verder heb ik natuurlijk besloten wat serieuzer te willen gaan trainen en er dus voor gekozen wat meer uit te geven dan “nodig” is om te starten. Als ik het over mijn basis uitrusting heb bevat deze:

– Een fiets, fietsschoenen en plaatjes, een helm, het onderhoud en mijn bikefit en één set fietskleding inclusief handschoenen.

– Hardloopschoenen, trisuit, zonneklep, goede sokken, startnummerband en elastische veters.

– Een wetsuit, zwempak, zwembril en open water boei

– Drinksysteem voor op de fiets, een drinkrugzak voor tijdens het lopen en een transition bag.

– Een sporthorloge, fietscomputer en indoor fietstrainer

De extra’s die ik heb, zoals arm- en beenstukken, extra fiets- en loopbroeken en winterkleding heb ik er niet bij opgeteld. Die heb ik namelijk allemaal “extra” gekocht.

Tips

Kort samengevat, inclusief tips van teamgenoten en andere triathleten

  • Ga na wat je zelf nog hebt liggen of vraag dat aan vrienden en familie. Een oude racefiets in de schuur? Mooi! Een fietsbroek die ergens op zolder ligt te verstoffen? Prima voor een eerste ritje! Vooral als je nog niet weet of het écht wat voor je is, kun je kijken hoe ver je kunt komen met zo min mogelijk nieuwe spullen.
  • Stel prioriteiten. Een extra loopbroekje of shirtje is natuurlijk leuk, maar als je niet zoveel te besteden hebt is het handig voor jezelf te bepalen wat noodzakelijk is, en wat bijzaak is. Als je op het punt staat een kleinere uitgave te doen (wat doorgaans makkelijker is dan een hele grote) kun je bij jezelf nagaan of je het echt nodig hebt, of dat je dat geld beter opzij kunt zetten voor een grotere uitgave.
  • Geen geld voor een nieuwe fiets of wetsuit? Speur marktplaats of facebook af met iemand die er (een beetje) verstand van heeft. Wie weet heeft iemand een fiets in de verkeerde maat gekocht waar jij van kunt profiteren! Wel belangrijk dat je die fiets daarna op jouw lichaam laat afstellen natuurlijk. Er zijn verschillende facebookgroepen die speciaal voor triathleten zijn. Dat maakt het zoeken vast een stukje makkelijker!
  • Decathlon heeft tegenwoordig ook kleding voor triathleten. De trisuits die zij verkopen zijn niet duur en prima voor de eerste paar trainingen en wedstrijden.
  • Koop na het seizoen in de uitverkoop. Als de winter begint zijn er veel (web)shops die de zomercollectie in de uitverkoop doen. In november of december heb je grote kans dat je een wetsuit, fiets of trisuit met korting kunt scoren!
  • Een lange-termijn spaarplan? Bij verschillende banken, bijvoorbeeld bij ING, kun je spaardoelen toevoegen aan je spaarrekening. Je kunt een doelbedrag instellen en automatisch geld naar deze rekening over laten schrijven. Zo kun je overzichtelijk sparen voor bijvoorbeeld een mooie fiets, of een fietscomputer.
  • Leg iedere keer als je aan triathlon denkt een euro opzij. Dat is een leuke manier om je spullen bij elkaar te sparen! Daarnaast kun je ook, dat doe ik zelf bijvoorbeeld, iedere dag een euro (of twee) naar je spaarrekening laten overschrijven. Als je dat een tijd doet, spaar je na verloop van tijd best een hoop bij elkaar. Inmiddels heb ik met deze methode “ongemerkt” 400 euro gespaard!
  • Bijna jarig of zijn de feestdagen in aantocht? Een goed moment om wat dingetjes te vragen! Het is handig een lijstje te maken van dingen die je nog wil aanschaffen, zodat je altijd wat te vragen hebt als iemand je wat wil geven.
Benodigdheden voor een sprintafstand

Ik hoop dat jullie wat aan mijn ervaringen en tips hebben! Mochten jullie nog aanvullingen hebben hoor ik dat graag. Volgende week deel ik de rest van de kosten die ik voor deze sport heb gemaakt, zoals inschrijvingen voor wedstrijden en voeding. Als je die niet wil missen kun je onze blog volgen via de knop op de homepagina!

Liefs,

Elana

4 gedachtes over “Triathlon, wat kost dat eigenlijk? #1 Materiaal

  1. Pingback: Triathlon, wat kost dat eigenlijk #2 Trainen en wedstrijden – Hardloopstel

  2. Pingback: Triathlon, wat kost dat eigenlijk #3 – Tijd – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s