Road to Samorin #2 Inspanningstest en de wedstrijdplanning!

Hoewel het natuurlijk volop winter is, zit ik niet stil en tref de nodige voorbereidingen voor het komende seizoen. Net als vorig jaar deed ik een inspanningstest en de eerste wedstrijd stond ook alweer voor de deur. Samen met het Trispiration team en aanhang liepen wij in Egmond. Een mooie race en daarnaast ook heel gezellig! Over deze wedstrijd, de komende tijd en mijn inspanningstest schrijf ik in deze Road to Samorin!

Om te kijken hoe ik er nu voor sta heb ik dit jaar opnieuw een inspanningstest gedaan. Het verslag van vorig jaar staat ook online, dus als je daar interesse in hebt kun je die ook lezen. Ik wilde graag een looptest doen, omdat ik toch heb gemerkt dat lopen in de juiste zone voor mij lastiger is dan fietsen in de juiste zone. Daarnaast is het erg handig om alle waardes te weten. Ik ging hiervoor naar het SMA in Utrecht, naast mijn werk dus dat is lekker makkelijk. Allereerst had ik een gesprek en een kort onderzoek bij de sportarts, op basis daarvan werd gekeken of alles in rust in orde was. Dat was zo, en ik mocht door naar de inspanningsfysioloog voor de echte test.

Onderdeel van de uitslag van mijn sporttest

Het was een lactaattest, waarbij er op verschillende punten een klein beetje bloed wordt getest om de hoeveelheid melkzuurrestten (lactaat) daarin te meten. Hiermee kan bepaald worden hoe het lichaam de energie levert bij een bepaalde inspanning. Dat deed hij door een klein prikje in mijn oor, daar voel je eigenlijk niks van. Ik liep op verschillende snelheden tot ik niet meer kon. Of nouja, niet helemaal tot ik niet meer kon, want dat is een beetje gevaarlijk op de loopband. Daarna werd ook de snelheid van herstel gemeten, en dat was allemaal in orde.

De conclusie van de sportarts was dat ik meer lange, rustige, duurlopen moet doen, om mijn duurvermogen te verbeteren. Dat wist ik eigenlijk al, maar een goede stok achter de deur om daar lekker mee door te gaan. Ook heeft hij natuurlijk mijn trainingszones bepaald, daar kan mijn coach lekker mee aan de slag. Verder ben ik helemaal gezond verklaard, en was hij erg tevreden met de resultaten. Een goede motivatie voor komend seizoen!

En dan een klein verslagje over Egmond, de kwart marathon. Samen met Dennis reisde ik al vroeg af richting Alkmaar, waar we met de pendelbus naar Egmond aan Zee werden gebracht. Was prima geregeld en we waren ruim op tijd. Josta en Bob hadden een huisje gehuurd vlakbij het startterrein, dus daar konden we nog even lekker opwarmen voor de start. Samen met teamgenootjes Josta, Cynthia en Danielle, startten wij iets over half 11 met de kwart marathon. Ik liep een hele tijd met Cynthia, en op het strand zagen we zelfs een zeehond! Ik dacht eigenlijk altijd dat deze wedstrijd te zwaar zou zijn voor mijn knieën, maar dat bleek allemaal mee te vallen en ik finishte (met een paar 100 meter extra door het slalommen) in 1:03:26. Mooie tijd! Daarna tijd voor een warme douche en dan was het wachten op de mannen en Naomy, die de halve marathon gingen lopen. Alledrie kwamen ze in een geweldig goede tijd binnen, vlak na elkaar! Na een korte stop bij MacDonalds vertrokken we terug naar huis, wat een fijne zondagbesteding.

De Egmond Bikkels!

En dan nu: de planning! Samen met wat vriendinnetjes zal ik een aantal wedstrijden doen, maar ook alleen en met Dennis heb ik een paar toffe dingen in het vooruitzicht. 3 februari start ik namelijk mijn verste afstand ooit! De 25km Asselronde tijdens de midwintermarathon. Spannend, maar erg veel zin in! In maart ben ik nog op zoek naar een leuke wedstrijd, maar daarna begint de drukte. In april start ik in Nieuwkoop de zwemloop, maar ook de tijdrit in Almere. De ronde van Noord Holland 110 KM staat ook in het lijstje! Ook verhuizen we over drie weken terug naar Leiden (yes!) en staat de singelloop zeker weer op de planning. In mei loop ik, uiteraard, mijn lustrum op de halve marathon in Leiden, en ook start ik mijn eerste triathlon dit seizoen tijdens de Bosbaan sprint. Daarna is het afbouwen, want dan staan de kampioenschappen voor de deur! Wat we daarna gaan doen blijft nog even een verrassing! In het kort:

  • 3 februari, Asselronde in Apeldoorn
  • 5 april, Singelloop Leiden
  • 7 april, Zwemloop Nieuwkoop
  • 13 april, Ronde van Noord Holland
  • 20 april, Tijdrit Almere zowel individueel als in Teams
  • 11 mei, Bosbaan Triathlon Sprint
  • 19 mei, Halve Marathon Leiden
  • 2 juni, De kampioenschappen Challenge in Slowakije

Mocht je nog leuke aanvullingen hebben, hoor ik dat graag! Ben altijd in voor nieuwe dingen!

Samen met Cynthia, having fun!

Verder gaat het trainen behoorlijk lekker, en voel ik me goed! Met zwemmen ben ik behoorlijk vooruit gegaan, en met de Tacx nu ben ik ook mijn fietsconditie weer aan het opschroeven. Nog drie weekjes tot ik vertrek naar Lanzarote! Lekker trainen in de zon!

Liefs,

Elana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s