Mijn sportieve plannen voor 2019

Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om nieuwe plannen te maken! In deze post vertel ik je over mijn sportieve doelen voor 2019.

Ik zette eerder al mijn hoogtepunten van 2018 op een rij. Toen was het lopen van een marathon mijn grote doel. Uiteindelijk werden dat er zelfs twee! In 2018 liep ik in totaal 1800 kilometer hard en zette ik een aantal mooie PR’s neer. Een zeer geslaagd sportjaar dus!

Mijn twee marathonmedailles van 2018

Blijft er dan nog wel iets over voor 2019? Natuurlijk! In de sportwereld valt er namelijk altijd wel iets te verbeteren. Maar het afgelopen jaar ben ik mij, naast hardlopen, ook gaan interesseren in andere sporten. Als Elana meedeed met een triathlonwedstrijd, ging ik namelijk vaak mee. Daar raakte ik onder de indruk van de sport en de gezellige sfeer. En met een enthousiaste vriendin die triathlete is, ontkom je natuurlijk niet aan de vraag of je ook niet eens aan een racefiets moet beginnen… 🙂

Eerste kilometers op de racefiets

Het sprak me aan om naast het hardlopen ook alternatief te trainen. Daarom heb ik na de zomervakantie een racefiets gekocht. Zo kan ik in mijn weekschema een looptraining vervangen voor een fietstraining. Ik liep voorheen meestal vier keer per week hard, maar in principe zijn een korte duurloop, een intervaltraining en een lange duurloop voldoende. Zo blijft de belasting, en daarmee de kans op blessures, beperkt. Daarnaast vind ik het natuurlijk ook leuk om er af en toe samen op uit te gaan!

BTWIN Triban 500
De B’TWIN Triban 500

Ondanks dat ik mijn racefiets vrij laat in het seizoen heb gekocht, heb ik nog wel een aantal weken buiten kunnen fietsen. Ik vind het erg relaxed om na het werk een uurtje op de fiets te stappen en even te genieten van de omgeving. Ik ben ook echt een zomermens: als het ’s avonds lang licht is, kom ik graag buiten. De fietsconditie moet ik nog wel gaan opbouwen, net als wat meer zitvlees op de langere stukken… 😉

Doortrainen in de winter

Om daar wat vaart achter te zetten, vind ik het fijn om in de winter door te blijven trainen. Ook voor Elana is dat belangrijk, zodat zij haar vorm kan vasthouden richting de start van het triathlonseizoen. Daarom hebben we onszelf voor de feestdagen een Tacx fietstrainer cadeau gedaan. De eerste trainingen zijn voor alsnog goed bevallen!

Tacx Blue Motion Pro

Ik vind het fijn om een tastbaar doel te hebben waar ik naartoe kan werken. Dit geeft mij extra motivatie om te blijven trainen. Daarom heb ik mijn eerste fietsdoel al op de agenda staan: de 60km van de Ronde van Noord-Holland. Misschien niet de langste afstand, maar je moet ergens beginnen!

Spetter, pieter, pater…

Toen de racefiets er eenmaal was, waren twee van de drie triathlon-onderdelen afgetikt. Ik zag mezelf alleen nog niet zo in het open water zwemmen. Ik ben namelijk nooit echt een fanatieke zwemmer geweest. Maar met de winter voor de deur verplaatsen de zwemtrainingen naar het binnenbad. Daarom besloot ik om het eens een kans te geven. Sinds november doe ik mee met de wekelijkse zwemtraining van Trispiration.

Tot nu toe valt het zwemmen me alles mee! Ik heb er veel plezier in, wat natuurlijk het belangrijkste is. Maar ik had ook niet verwacht dat ik het borstcrawlen zo snel zou oppakken. Ik leg in etappes toch tussen de 1000 en 1500m per training af. Mijn techniek en tempo laten absoluut nog veel te wensen over, maar het begin is er!

Zwemtraining van Trispiration.eu
Zwemtraining van Trispiration.eu

Op naar een triathlon?

De komende maanden zwemmen we nog binnen. Dat geeft mij de gelegenheid om aan mijn techniek te werken en meer zwemconditie op te bouwen. Zwemmen is tenslotte het eerste onderdeel van de triathlon, dus daar moet je wel goed doorheen komen!

Ik vind het ook nog best wel spannend om in het open water te gaan zwemmen. Maar als je echt een triathlon wil gaan doen, dan zul je daar toch aan moeten wennen.

Als steuntje in de rug heb ik van Elana alvast een tri-suit gekregen. Na mijn twee marathons vorig jaar, leek het me voor dit jaar een mooi doel om mijn grenzen verder te verleggen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd in de lengte of in de diepte, maar dat kan ook in de breedte.

Daarom ga ik in mei meedoen met de voorjaarseditie van de Bosbaan Triathlon in Amsterdam! De sprintafstand lijkt me een mooie test om te kijken of ik de triathlonsport leuk vind. Een sprint is 750m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen.

Trisuit van Zone3

Challenge accepted!

Begin juni doet Elana mee aan The Championship in Slowakije. Dit is het wereldkampioenschap triathlon van organisator Challenge. Door haar prestatie op de halve triathlon bij Challenge Almere (lees hier haar verhaal) kreeg zij de unieke kans om een startbewijs te verzilveren voor het kampioenschap op de Middle Distance. Uiteraard ga ik met haar mee, maar dit keer niet alleen als supporter!

Op de dag vóór de kampioenschappen vinden er een aantal side-events plaats, waaronder een Olympic Distance triathlon. Dit is een openbaar evenement, met name bedoeld voor de aanhang van de atleten. Dit leek me een uitgelezen kans om mee te doen aan een supertoffe wedstrijd in het buitenland. Daarom is het volbrengen van deze OD mijn grote sportieve doel voor 2019!

Wat houdt dat in, zo’n OD?

Een Olympic Distance triathlon bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1500m zwemmen
  • 40km fietsen
  • 10km hardlopen

Op het eerste oog lijkt dit ‘te doen’. Zeker als je bedenkt dat ik een prima loopconditie heb. Dit is ook precies de manier waarop veel mensen de triathlonsport onderschatten.

Met name het zwemmen zie ik als een behoorlijke uitdaging. Dit is het onderdeel dat mij het moeilijkst af gaat. Het lijkt niet veel, die 1500m, maar daar vergis je je nog lelijk in als je eenmaal in het water ligt. Zeker als je beseft dat je in het open water ook nog eens met stroming te maken hebt. Bovendien moet je daarna nog fietsen en lopen! Het doseren van je krachten is dus ook nog eens erg belangrijk.

Overige doelen

Met Challenge als stip op de horizon kan ik in ieder geval weer een halfjaar vooruit! Daarmee komt er zeker nog geen einde aan mijn sportieve plannen voor 2019. Zo wil ik dit jaar ook de halve marathon onder het anderhalf uur lopen. Na de Linschotenloop van afgelopen december staat mijn PR op 1:32.

Wellicht is dat een mooi doel voor deel twee van 2019. Een najaarsmarathon lijkt me ook gaaf om te doen. Maar naast het sporten hebben we ook nog andere ambities. We willen dit jaar graag weer een mooie reis buiten Europa maken.

Voor nu is Slowakije dus even de sportieve stip op de horizon. En vooral het plezier erin houden. Maar dat zit wel goed met al deze nieuwe uitdagingen!

Wat zijn jouw sportieve doelen en plannen voor 2019?

Een gedachte over “Mijn sportieve plannen voor 2019

  1. Pingback: Jaaroverzicht: mijn best 9 van 2018 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s