Mijn sportdoelen voor 2019

Een jaartje verder, een heleboel ervaringen rijker, maar uiteraard ook een hoop dingen bedacht die ik ooit nog zou willen doen! Voor ik me aan het avontuur van een hele triathlon waag heb ik voor dit jaar een paar subdoelen gesteld en die deel ik, net als vorig jaar, in deze blog.

Even een kleine terugblik naar vorig jaar, de doelen die ik toen stelde.

Blyde river canyon – South Africa
 1. Foamrollen. Check! Dat heb ik afgelopen jaar goed volgehouden, en niet zonder resultaat! Vooral mijn kuiten zijn er erg op vooruit gegaan
 2. Een PR lopen op de halve marathon. Check! Ook dit heb ik gedaan, in de allerlaatste wedstrijd van het jaar. Net niet onder de twee uur, dus dat blijft staan voor volgend jaar!
 3. TI zwemmen. Ik denk dat ik deze ook wel mag afvinken. Ik heb hard aan mijn techniek gesleuteld en ga een stuk sneller en soepeler door het water. We gaan vooralsnog lekker verder en ik hoop komend jaar nog beter te worden.
 4. Een wedstrijd in het buitenland. Nee, deze is helaas niet in vervulling gegaan. Mede doordat ik veel op vakantie ben geweest en het erg druk had met studie en werk, maar de grootste reden was natuurlijk dat ik trainde voor een supercool doel!
 5. Challenge Almere Amsterdam. Super mega check! Een ” Veni, Vidi, Vici” gevoel heb ik eraan overgehouden.
 6. Blessurevrij genieten. Bijna helemaal gelukt! Aan het eind van het seizoen kreeg ik een beetje last van mijn schouder, maar dat is inmiddels weer helemaal weg en ik heb alles kunnen doen wat ik wilde. Daar ben ik erg blij mee!

En dan nu: De doelen voor 2019! Spannend, maar onwijs veel zin in.

Challenge Samorin : The Championships

Ja, hoe kan het ook anders, dat wordt natuurlijk mijn nummer 1 stip op de horizon. Knallen in Slowakije. Ik ben deze week begonnen met mijn nieuwe schema, mijn fiets draait overuren op de Tacx en ik werk aan mijn core stability om mijn trainingsbelasting te vergroten. Daarnaast is het superleuk om een beetje samen te kunnen trainen met Dennis die ook voor een triathlondoel gaat dit jaar! Ik ben heel benieuwd hoe mijn weg en uiteindelijk mijn wedstrijd gaat verlopen, maar daar ga ik jullie zeker in meenemen! En daarmee volbreng ik ook mijn “wedstrijd in het buitenland” doel! Jippie!

Halve marathon onder de 2 uur

Nu maak ik hem wel concreet, deze grens wil ik dit jaar perse breken. Het is voor mij ook mentaal een ding, ik weet dat ik het (makkelijk) zou moeten kunnen, maar als ik het dan echt moet doen, dan is het toch altijd een mentale strijd. En het is goed om af en toe die uitdaging met jezelf aan te gaan. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het mij op een officiële wedstrijd gaat lukken. Welke dat gaat worden? Nog geen idee!

Een individuele tijdrit fietsen

Dit doel staat ook al op de planning, tijdens Tijdrit Almere, waar ik vorig jaar met mijn team ook aan mee deed. Dit jaar zullen we wederom als team aan de start staan, maar ook individueel ga ik nu een poging doen. Ik vind het erg spannend, omdat ik weet dat ik (een van) de langzaamste zal zijn. Maar het doel is: mijzelf niet gek laten maken, en mezelf ook niet opblazen in de eerste kilometers. Het doel is eigenlijk ook, wel afhankelijk van de wind, om gemiddeld 30km/h te fietsen over de afstand van 21km.

Samen met familie en vrienden meedoen aan evenementen

Triathlon, maar hardlopen en wielrennen an sich zijn natuurlijk individuele sporten. Dat betekent natuurlijk niet dat je altijd alles maar in je eentje moet doen, wat ik het afgelopen jaar wel vaak heb gedaan. Het lijkt mij een goed streven om mijn individuele trainingen soms opzij te schuiven voor een training of wedstrijd samen met iemand anders. Een tourtochtje bijvoorbeeld, of misschien een hardloopevenement. Dingen samen doen houdt het afwisselend, leuk en ook uitdagend!

Krachttraining volhouden

Sinds Almere is er bij mij een knop omgegaan. Die gevreesde (en stiekem misschien ook wel een beetje gehate) free-weight zone in de sportschool is nu een van mijn vrienden aan het worden. Minimaal één keer per week doe ik een training gericht op het sterker maken van de spieren die ik zo hard nodig heb tijdens de trainingen en wedstrijden die ik doe. En weet je, ik vind het nog leuk ook! Ik merk verbetering in mijn buik en rugspieren, heb geen last meer van mijn rug tijdens het fietsen én mijn kleding zit mooier. Dat laatste is natuurlijk fijn meegenomen.

Dat waren ze! Er is er eentje die ik zo graag zou willen doen, maar waarvan ik eigenlijk al weet dat het waarschijnlijk niet haalbaar is. Ik wil heel graag een marathon lopen. Eerst wilde ik dat in het voorjaar, maar ik heb uiteindelijk besloten, ook in verband met mijn nieuwe drukke baan, dat het het waard is om naar één groot ding toe te leven, en dat is natuurlijk Samorin, in juni. Een najaarsmarathon zou in dit geval perfect zijn, maar Dennis en ik willen dit jaar ook graag een mooie reis maken, en gezien we ook al voor mij naar Slowakije gaan, vind ik het niet eerlijk (en ook niet leuk) de rest van het jaar ook weer om een doel voor mij te laten draaien. Ik ben nog jong genoeg om die marathon een jaartje later te lopen, het komt wel!

En, wat zijn jouw doelen of voornemens voor 2019?

Liefs, Elana3 gedachtes over “Mijn sportdoelen voor 2019

 1. Rene

  Goed om concrete doelen te stellen! Helaas kan ik dat zelf niet doen, omdat ik met blessures en overgewicht te kampen heb.

  Mijn twee hoofddoelen zijn: weer op gewicht komen (ik kom in de winter meestal 10 kg of meer aan en dat mag er vòòr de zomer weer af; dat gaat al jaren zo en is blijkbaar niet anders) en blessures minimaliseren. Helemaal verlost raken van blessures zal niet gaan, want mijn Achillespees is na een wat extreme voorbereiding op een marathon in 2016 (doel: 3.15 uur, met weken van meer dan 95 km/week) blijvend beschadigd. Verder wil ik me concentreren op de halve marathon (lees: enkele lopen dit jaar). Mijn PR uit 2002 (1u31’05”) zal ik dit jaar niet verbreken, maar onder de 1u40’ lopen moet mogelijk zijn, zelfs met een pijnlijke, ingetapete enkel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Terugblik: mijn 2019 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s