Jaaroverzicht: mijn best 9 van 2018

Elana deelde al eerder haar 9 favoriete momenten van het afgelopen jaar. Nu is het mijn beurt om terug te blikken op 2018. Een mooi jaar met veel hoogtepunten en primeurtjes! Ik neem je mee door mijn best nine van 2018.

#1 Mijn eerste marathon

Na onze vakantie in oktober 2017 was het tijd om nieuwe sportieve plannen te maken. Op alle afstanden had ik dat jaar een PR gelopen, maar er ontbrak nog één afstand op mijn hardloop-cv: de marathon. De Leiden Marathon moest daar verandering in gaan brengen.

In mijn studentenstad, waar ik ook meedeed aan mijn eerste hardloopevenement, liep ik de voorgaande jaren al de 5km, de 10km en de halve. Daarom werd de Leiden Marathon mijn stip op de horizon voor 2018.

Na een voorbereiding van ruim 5 maanden was ik er helemaal klaar voor. Ik liep mijn eerste marathon ruim binnen de 4 uur! En dat op een bijzonder warme dag. Lees hier het raceverslag

Vlak voor de finish van de Leiden Marathon
About to become a marathoner in 3, 2, 1…

#2 De 5km onder de 20 minuten

De marathon zat erop en het was pas juni. Met veel kilometers in de benen en de vakantie voor de boeg, besloot ik om mijn PR’s op de korte afstanden aan te vallen. Bij de Grachtenloop in Haarlem deed ik mee aan de 5km.

Ik zette in op een hoge twintiger. Maar ongeveer 200m voor de finish zag ik nog géén 20:00 op de klok staan, dus besloot ik om een flinke eindsprint in te zetten. Na een minuutje bij te zijn gekomen, zag ik tot mijn eigen verbazing de schitterende tijd van 19:48 op mijn horloge!

Finishfoto Grachtenloop Haarlem 2018
Eindsprint bij de Grachtenloop in Haarlem

#3 Interrailvakantie

Na een halfjaar allerlei schema’s te hebben gevolgd, was het tijd voor vakantie. Samen met Elana maakte ik een interrailtrip langs onder andere Praag, Budapest, Venetië en Rome. Uiteraard hebben we hier en daar wel een run gedaan, maar we maakten vooral veel wandelkilometers in alle steden die we bezochten. Even lekker genieten, ontspannen en opladen voor nieuwe doelen!

Daarnaast was deze vakantie ook om een andere reden een hoogtepunt van 2018. Tijdens onze reis besloten we namelijk om te gaan verhuizen! Dit stond al een tijdje op de planning. Na een vrij voorspoedig halfjaar zijn we nóg betere maatjes geworden en willen we graag verhuizen naar een groter appartement!

Op vakantie bij Lake Bled in Slovenië
Op vakantie bij Lake Bled

#4 Eerste kilometers op de racefiets

Na de zomervakantie vonden mijn trainingen niet meer alleen te voet plaats. Ik ga natuurlijk regelmatig mee met Elana naar triathlonwedstrijden en ik had altijd al de wens om een mountainbike te kopen.

Dat laatste werd het niet, maar ik kocht wel een racefiets. Geen hele bijzondere hoor, maar gewoon om eens te kijken of het iets voor mij is. De eerste ritjes in het najaar zijn in ieder geval goed bevallen!

Door te fietsen kan ik mijn loopbelasting terugschroeven van vier naar drie keer per week hardlopen. Bovendien kunnen we ook zo nu en dan gezellig samen een stukje fietsen!

BTWIN Triban 500
De B’TWIN Triban 500

#5 Elana’s halve triathlon

In september was Elana’s grote moment ook daar! Zij trainde het hele jaar namelijk voor de halve triathlon van Challenge Almere. Ondanks dat ik hier zelf niet aan heb meegedaan, heb ik haar voorbereiding natuurlijk van dichtbij meegemaakt.

Ook als supporter heb ik erg genoten van dit mooie en goed georganiseerde evenement. Ik heb erg veel respect voor alle atleten en ik ben natuurlijk supertrots op Elana’s prachtige prestatie! Het is zeker niet niks om bijna 7 uur achter elkaar door te sporten. Lees hier haar raceverslag.

'Team Laan' bij TRI Amsterdam 2018
‘Team Laan’ bij TRI Amsterdam 2018

#6 Marathon onder de 3:30

Ik wilde zelf voor het najaar ook nog een mooi doel hebben. Ik vond het zonde om niets te doen met de conditie die ik had opgebouwd met mijn trainingen voor de Leiden Marathon. Daarom schreef ik mij na de zomervakantie in voor de Amsterdam Marathon.

Na de 3:40 in Leiden en een aantal PR’s op de kortere afstanden – die ik eerder niet voor mogelijk had gehouden – dacht ik dat een sub 3:30 haalbaar moest zijn. In augustus en september pakte ik de draad weer op met trainen.

Op de wedstrijddag waren de omstandigheden ideaal. Heel lang zat er een flink betere tijd dan de 3:30 in het vat, maar de laatste kilometers begon de inspanning wel zijn tol te eisen. Of ik die 3:30 uiteindelijk heb gehaald, lees je in mijn raceverslag!

Na de finish van de Amsterdam Marathon
Second-time marathoner!

#7 Borstcrawl leren zwemmen

Elana heeft de (niet zo) stiekeme wens om mij ook ooit een triathlon te zien doen. Hardlopen doe ik natuurlijk al een tijdje en inmiddels is er ook een racefiets, dus ik hoef alleen nog maar even te leren zwemmen…

Ik ben absoluut geen held met zwemmen, maar omdat ik het leuk vind om samen dingen te ondernemen, besloot ik om het een kans te geven. Sinds november zwem ik mee met de trainingen van Trispiration.

Ik had niet verwacht dat ik het zwemmen zo leuk zou vinden! Ook gaat het na twee maanden al veel beter dan ik had verwacht. Ik zwem inmiddels borstcrawl en de afstand bouwt langzaam op.

Zwemtraining van Trispiration.eu
Zwemtraining van Trispiration.eu

#8 PR op de 10km

Na de Amsterdam Marathon deed ik opnieuw mee aan een aantal kortere loopjes. Ik scherpte mijn PR op de 10km na de Leiden Marathon al aan naar 42:51, wat ruim 3 minuten sneller was dan mijn oude tijd. Elana wilde graag meedoen met de Olympisch Stadionloop, dus besloot ik om me daar ook voor in te schrijven.

Ik had er vertrouwen in dat er een PR in zat, maar een tijd van iets boven de 41 minuten had ik absoluut niet verwacht! Erg leuk om na een paar weken weer terug te zijn op de plek waar ik mijn tweede marathon heb gefinisht.

Na de finish van de Olympisch Stadionloop 2018
Twee keer een PR bij de Olympisch Stadionloop 10km!

#9 PR op de halve marathon

Na alle PR’s ontbrak er dit jaar nog maar eentje: de halve marathon. Ik had dit jaar al de halve gelopen in Den Haag en Haarlem, maar dat waren rustige duurlopen in mijn marathonschema. Tijd voor een serieuze poging dus!

We gingen samen naar Linschoten, want ook Elana wilde haar PR aanvallen. Mijn voorbereiding had beter gekund, maar ik wist dat mijn tijd van 1:37 te kloppen moest zijn. Stiekem hoopte ik op een tijd onder de 1:30.

Ondanks de pittige laatste 5 kilometer, finishte ik in een mooie tijd van 1:32. De sub 1:30 komt daarmee op het lijstje voor 2019. Ook pakte ik met 1:10 ook nog een verbetering van mijn tijd op de 10 Engelse mijl mee!

De medaille van de Linschotenloop halve marathon 2018
Het jaar afsluiten met een PR op de halve!

Op naar 2019!

Al met al was 2018 een jaar met veel hoogtepunten en successen! Ik ging voor één marathon en dat werden er zelfs twee. Bovendien verbeterde ik opnieuw al mijn PR’s. Ook Elana bereikte haar doelen.

In 2019 ga ik mijn grenzen opnieuw verleggen. Daarover lees je meer in deze post!

Hoe was jouw 2018? Wat waren jouw hoogtepunten en wat neem je mee naar het nieuwe jaar?

2 gedachtes over “Jaaroverzicht: mijn best 9 van 2018

  1. Pingback: Mijn sportieve plannen voor 2019 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s