Vind je dat hardlopen nou niet saai?

Het is één van de meest gestelde vragen van de (niet-hardlopende) mensen uit mijn omgeving. Als je ook een fanatiek hardloper bent, komt dit je vast bekend voor. Voor mij is hardlopen zeker niet saai, maar juist iets waar ik helemaal mijn ei in kwijt kan. In deze blog vertel ik je waarom.

Ik hoor regelmatig van lopers die net beginnen dat ze het eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden. Vaak zeggen ze dan iets als:

Na een halfuurtje heb ik het wel gehad. Laat staan dat ik een halve of hele marathon moet gaan lopen!

In die ‘moet’ zit wat mij betreft de crux: je hoeft helemaal niet hard te lopen als je dat niet wilt. Je ‘moet’ helemaal niets. Doe het vooral voor je plezier!

De aard van het beestje

Voor mij is hardlopen geen doel op zich. Wat begon als een manier om fit te blijven, bleek later een sport te zijn die goed bij mij past. Ik ben namelijk heel competitief ingesteld, en deze drive kan ik in het hardlopen op een positieve manier kwijt.

Ik daag mijzelf graag uit om mijn grenzen te verleggen en nieuwe doelen te stellen. Zo liep ik in 2018 bijvoorbeeld mijn eerste marathon. Iets wat ik mijzelf 4 jaar geleden nooit had zien doen. Het lijkt me ook onwijs gaaf om ooit nog eens een ultra te doen. Het stellen van dit soort doelen werkt voor mij super motiverend en zorgt ervoor dat ik het plezier in het lopen behoud.

Mentale ontspanning

Naast een fysieke sport is hardlopen ook een mentale sport. Je hebt onderweg – zeker tijdens de lange duurlopen – best wat tijd om het een en ander te overdenken en op een rijtje te zetten. Voor mij geeft dit een vorm van rust: even ontsnappen aan de routine en drukte van het alledaagse leven.

Ik zie het als ‘even tijd hebben voor de dingen waarvoor je jezelf anders geen tijd gunt’. Lekker je gedachten de vrije loop laten gaan. Er is immers niemand die je stoort. Het mooie hiervan vind ik dat ik tijdens een training vaak tot nieuwe inzichten en creatieve ideeën kom. En dat is natuurlijk altijd lekker meegenomen!

Op ontdekkingsreis

Natuurlijk hebben we die kleine rondjes in de buurt allemaal al honderd keer gelopen. Je weet precies bij welk bochtje of paaltje het piepje van je horloge gaat om jou je kilometertijd door te geven. Maar soms verbaas ik me er best over hoe leuk het dichtbij huis kan zijn.

Vooral tijdens een duurloop van 2 uur of langer vind ik het leuk om eens een andere kant op te gaan. Ik pak ook wel eens de auto of trein naar een plek verderop, bijvoorbeeld het bos of duin. Lopen in een andere omgeving kan super verfrissend zijn. De tijd gaat snel en je zult je niet ongeregeld verbazen over de mooie plekjes die je tegenkomt!

Hardlopen en sightseeing kun je dus prima combineren. Een aantal loopevenementen in het buitenland staan dan ook zeker op mijn bucketlist! Het lijkt me onwijs gaaf om een stad al hardlopend te ontdekken, en in de dagen daarna lekker te genieten van de leuke plekken die je hebt gezien.

Hardlopen is voor iedereen

Het mooie van deze sport vind ik dat het zo toegankelijk is: iedereen kan meedoen. Er zijn geen verliezers, want iedereen stelt zijn eigen doelen. De één loopt graag op zijn gemakkie een rondje wanneer het uitkomt, terwijl de ander zich aan een strak schema houdt en continu beter wil worden. Of je loopt gewoon één keer die halve of hele marathon om ‘m van je bucketlist af te vinken. In de hardloopwereld kun je het zo gek maken als je zelf wilt!

Hoe zit dat voor jou: waarom loop jij hard? En wat vind jij zo mooi aan de sport?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s