Review: Mijn ervaring met de Garmin forerunner 735XT, triathlonhorloge

Inmiddels al ruim 8 maanden niet van mijn pols weg te denken, mijn triathlonhorloge, de Garmin forerunner 735XT! Niet alleen houdt hij mijn activiteiten bij, maar door de hartslagmeting aan de pols en de ingebouwde activity tracker krijg je een goed beeld van je overige dagelijkse activiteiten en zelfs je slaapkwaliteit. Vandaag deel ik mijn ervaringen met dit prachtige horloge!

Waarom de forerunner 735XT?

Garmin heeft een breed scala aan sporthorloges, voor iedere sporter zit er eigenlijk wel iets bij. Hiervoor had ik de TomTom runner 2, een horloge waarmee je prima activiteiten kunt bijhouden (hardlopen, banen zwemmen, fietsen) maar verder droeg ik hem eigenlijk niet graag, ook omdat hij naast stappen bijhouden verder niet zoveel voor mij deed. Toen ik wat serieuzer aan de gang ging met triathlons, ging ik mij wat meer verdiepen in de wereld van de horloges die daarbij passen. Denk hierbij aan GPS tijdens het zwemmen, de mogelijkheid tot 24/7 hartslagmeting en uiteraard activiteitenprofiel “triathlon” zodat je niet tussendoor met je horloge in de weer hoeft. Het uiterlijk van het horloge sprak mij daarnaast ook aan. Hij lijkt qua uiterlijk precies op de forerunner 235, die ik aanvankelijk wilde kopen, maar veel minder functies heeft. Het enige wat me destijds tegen hield was de prijs, want voor dit horloge leg je al gauw tussen de 300 en 400 euro neer. Toen ik hem kocht was de gemiddelde prijs volgens mij 425 euro, een hoop geld voor een horloge.

Ik twijfelde daarom ook tot ik via via een aanbieding tegenkwam op een Deense online sportwinkel. Na wat research naar de site en ervaringen van anderen besloot ik dat het een té mooie aanbieding was om te laten liggen. Voor het horloge betaalde ik, inclusief 2 jaar garantie en verzendkosten zo’n 250 euro. Dat is alsnog veel geld, maar ik had het er wel voor over! En tot op de dag van vandaag ben ik erg blij met mijn keuze kan ik alvast vertellen.

Specificaties

Left side

Zwemmen, hardlopen, fietsen? Jij doet aan veel verschillende sporten en daarom zoek je een horloge dat al deze activiteiten bijhoudt. De Garmin Forerunner 735XT doet precies dat. Het sporthorloge beschikt zelfs over activiteitenprofielen voor skiën, trailrunning, peddelsporten en krachttraining. Doe je meerdere sporten achter elkaar? Dankzij de automatische multisportfunctie schakel je gemakkelijk van bijvoorbeeld het fiets- naar hardloopprofiel. De Forerunner 735XT heeft een geïntegreerde hartslagsensor en gps-ontvanger, zodat je geavanceerde informatie over je training krijgt. Verwacht je een belangrijk bericht? Je hoeft niet meer constant op je smartphone te krijgen, want meldingen krijg je direct binnen op het display.

Zoals je kunt lezen adverteert Garmin vooral met de multisportfunctie van dit horloge. Daarnaast kun je het horloge helemaal zelf aanpassen naar jouw wensen, met bijvoorbeeld een ander kleur bandje en zelfs een eigen foto op je display. Ook zijn er verschillende apps te downloaden waarmee je het horloge kunt personaliseren. Ook kun je het horloge dus instellen als smartwatch en zelfs telefoontjes opnemen.

Open water
Het horloge is uit te breiden met een hartslagband voor zowel zwemmen als complete triathlon. Hiermee kun je nauwkeurig je hartslag in kaart brengen tijdens de wedstrijd, want de hartslagmeting aan de pols werkt niet in het water. Wat ik vooral een voordeel vind ten opzichte van andere horloges, is dat je in het open water nauwkeurig je zwemactiviteiten kunt bijhouden. In mijn ervaring klopt de afstand vrijwel altijd precies bij wedstrijden, en dat is echt een voordeel! Ik raak snel het overzicht over de afstand kwijt, en het is prettig iedere 500m even op de hoogte te worden gehouden van je tijd en snelheid. Ook kun je duiken met het horloge, alhoewel ik dit nog niet geprobeerd heb.

GPS
De GPS functie werkt prima, maar in een buitengebied vindt hij sneller signaal dan in een drukke stad is mijn ervaring. Soms vind ik het een beetje vervelend dat ik dan eventjes moet wachten voor ik kan beginnen met een training, maar vaak doe ik dan een kleine warming up. Wat ik ook prettig vind aan dit horloge is dat als hij GPS kwijt raakt tijdens een training (als je bijvoorbeeld door een diepe tunnel gaat) corrigeert hij daarna meteen de afstand en de snelheid. Dat deed mijn TomTom minder goed, zo liep ik bij de Damloop 2 jaar geleden volgens mijn horloge een hele KM extra.

Hartslag
De hartslagmeting aan de pols is vrij nauwkeurig. Ik heb dit gecheckt tijdens een bezoek aan de sportarts en de zones die het horloge voor mij berekend had kwamen vrijwel overeen met mijn daadwerkelijke hartslagzones. Hierdoor kan ik goed op hartslag trainen, wat erg belangrijk is als je aan duursport doet! Ook mijn rusthartslag houd ik regelmatig bij. Deze meet je heel makkelijk door je horloge om te houden met slapen, en ’s morgens voor je bent opgestaan of gesproken hebt even te kijken wat je hartslag de afgelopen uren was.

Batterijduur
De batterij gaat met mijn trainingsintensiteit (10-13 uur per week), bijna een volle week mee. Dat vind ik erg lang voor een horloge! Ik hoor van anderen dat dit na verloop van tijd minder zou worden, maar ik heb hier nog geen last van. Ik vraag mij wel af of hij bijvoorbeeld een hele triathlon zou volhouden, maar voorlopig ben ik daar toch nog niet aan toe. Goed om te weten is dat, wanneer je horloge uitvalt, hij alsnog de activiteit tot dat punt opslaat. Je bent dus niet je hele training kwijt, mocht hij tussendoor uitvallen.

sdr
Mijn gepersonaliseerde Watch Face

Dagelijks doel
Een grappig extraatje vind ik dat het stappendoel zich aanpast aan je  dagelijkse activiteit. Hoe meer stappen je in je dagelijks leven zet, hoe hoger het doel wordt. Dat maakt het best leuk om iedere dag je doel proberen te halen en te kijken hoe dat met verloop van tijd verandert. In mijn dagelijkse leven is mijn stappendoel rond de 9000 (gezien ik hem op het werk/ in het lab niet mag dragen), maar op vakantie liep dit na ruim 2 weken al op tot 12500.

Trainingen

Naast het zelf instellen van intervaltrainingen kun je ook zogenoemde “Brick” trainingen maken met de multisport functie. In een brick training wissel je twee onderdelen een aantal keer af, en de onderdelen en aantallen kun je daarin zelf bepalen. Erg handig als je, zoals ik, wel eens 3x fietsen en 3x lopen moet afwisselen!

dav

Daarnaast heeft dit horloge een navigatie functie. Met de Garmin Connect app (later meer over) kun je bijvoorbeeld een rondje van 40km fietsen laten plannen, en deze inladen op je horloge. Hij werkt dan als een mini GPS computer, die je precies vertelt waar je heen moet in je training, superhandig als je de weg ergens niet kent!

Achteraf kun je vrij gedetailleerd bekijken hoe je training is geweest, en hij geeft na een training ook een hersteltijd weer. Deze is gebaseerd op de intensiteit van de training, dus een combinatie van hartslag en de trainingsduur.

Garmin Connect App

Garmin heeft een uitgebreide app gemaakt, waarin je tot in detail je trainingen kunt bekijken. In de app kun je routes maken en inladen, je watch face veranderen en weekoverzichten bekijken. Ook kun je “badges” verdienen met bepaalde doelen. Ook kun je in de app je hartslagzones en Vo2Max aanpassen.

Het enige nadeel van deze app is denk ik, dat hij voor iedereen gelijk is. Mensen met een minder uitgebreide versie van een Garmin horloge kunnen dus wel bijvoorbeeld een route maken, maar niet inladen in hun horloge. Dat lijkt me een beetje vervelend.

Bandje aan vervanging toe?

Anderhalf jaar na het schrijven van deze review (maart 2020) gebruik ik mijn horloge nog steeds met heel veel plezier! Wel is het bandje na zoveel intensief gebruik (veel zweten, open water zwemmen, zand, modder, noem het maar op) aan vervanging toe. Hardloopzone stuurde mij daarom een nieuw bandje op voor dit horloge. De zwart-grijze variant van dit bandje is net iets anders van kleur dan het origineel maar voelt net zo soepel aan. Hij wordt geleverd met de schroevendraaiertjes en schroefjes, en is makkelijk te bevestigen. Naast deze kleur hebben zij ook een aantal andere kleuren, dus ook als je toe bent aan een nieuw kleurtje om je pols, kan je hier terecht!

Eindoordeel

Dit horloge is perfect als triathlon horloge, en daarnaast vind ik hem voor dagelijks gebruik stijlvol genoeg. Dat is natuurlijk persoonlijk, dus voor een ander kan hij best te grof ogen. Het horloge doet precies wat hij belooft, en het systeem van Garmin is gebruiksvriendelijk en makkelijk onder de knie te krijgen. Als smartwatch werkt hij prima, maar ik gebruik hem niet als zodanig. Ik merk toch dat het  onrustig is als je continue berichtjes ziet binnenkomen om je pols. Als je alleen aan hardlopen doet zou ik eerder voor een minder uitgebreide versie gaan. Voor een triathleet is de multi sport functie echt een toevoeging!

Welk horloge heb jij? En wat is jouw ervaring daarmee? Laat het vooral weten, dat vind ik leuk! En wil je nou de laatste updates over de beste sporthorloges van het moment bekijken? Hardloopzone heeft ze voor jou in een mooi overzicht gezet!

PS. als je benieuwd bent naar een review over de Polar m400? Klik dan hier!

Liefs,
Elana

2 gedachtes over “Review: Mijn ervaring met de Garmin forerunner 735XT, triathlonhorloge

  1. Thys

    Op 4 jaar tijd m’n 2de forerunner 735xt en voor de 2de keer op rij loopt de rechtsonder drukknop (“back”) vast nadat ik veelvuldig in het water train. Vanaf deze niet meer reageert is de horloge stuk en ontregeld. Voor mij géén enkele Garmin meer.

    Geliked door 1 persoon

    1. Oh, dat is echt super balen! Ik heb er zelf, na nu ruim twee jaar gebruik, nog geen last van gehad.. Ik heb wel gelezen dat het niet zo goed schijnt te zijn om de knopjes in te drukken onder water omdat de kans dan bestaat dat er water in loopt, maar dat zou eigenlijk niet moeten kunnen als ze daarvoor gemaakt zijn natuurlijk! Ik hoop dat je een passend alternatief hebt gevonden voor jezelf!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s