Voorbereiden op je eerste marathon: mijn ervaringen

Je eerste marathon lopen is best spannend. Maanden train je hard en leef je toe naar die ene dag. Onderweg daar naartoe krijg je vast veel tips. Gevraagd, maar vaak ook ongevraagd. Soms krijg je zelfs tegenstrijdig advies. Misschien zie je op een gegeven moment even de bomen door het bos niet meer. Omdat ik zelf ook net uit deze situatie kom, deel ik in deze blog mijn ervaringen met je.

Het is jouw marathon!

Al die hulp is natuurlijk best welkom. De marathon is tenslotte nieuw voor je. Genoeg te ontdekken, dus kom maar op met die tips! Maar het is wel jóuw marathon. Jij gaat ‘m lopen, dat doen die anderen niet voor jou. Doe het dan ook vooral op een manier waar je jezelf prettig bij voelt.

Het beste wat ik je mee kan geven is daarom ook: verrijk met de marathontips en informatie die je van anderen krijgt vooral je eigen visie. Er leiden meerdere wegen naar Rome en het hoeft heus niet allemaal in één keer goed te gaan. Daar zijn je trainingen voor! Je leert tenslotte het meest van de fouten die je maakt.

Ik ben bijvoorbeeld tijdens een lange duurlooptraining een keer uitgedroogd geraakt. Daardoor ben ik gaan experimenteren met andere voeding onderweg, zoals elektrolyten. Gaandeweg ontdekte ik zo de juiste setup voor de grote dag.

Jezelf committeren aan je doel

Het lopen van je eerste marathon begint misschien wel als een gekke gedachte. Je weet eigenlijk nog helemaal niet wat je te wachten staat en je schrijft je maar gewoon in. Zo begon het bij mij ook een beetje. Maar vervolgens is er werk aan de winkel!

Stok achter de deur

Voor mij werkte het supergoed om tegen iedereen in mijn omgeving te vertellen dat ik de marathon ging lopen. Familie, vrienden, collega’s, ze mochten het allemaal weten! Niet om op te scheppen, maar als stok achter de deur. Op een gegeven moment weten zoveel mensen het, dan moet je het wel gaan doen…

Vooruitplannen

Wat ik ook prettig vond, is om al mijn trainingen vooruit te plannen. Ik wist vooraf al dat ik 18 weken lang 4 keer per week zou gaan lopen, dus dit ging ik maar gewoon gelijk in mijn agenda zetten. Toen ontdekte ik dus dat mijn trainingen soms in de knoop kwamen met andere afspraken. Doordat ik dit ruim van tevoren wist, kon ik voor deze trainingen alvast een ander moment reserveren. Zo voorkwam ik dat het erbij inschoot op de dag zelf. Dit is mij dermate goed bevallen, dat ik het nu opnieuw heb gedaan ter voorbereiding op mijn tweede marathon.

Leer jezelf beter kennen

Hoe waardevol die tips uit je omgeving ook zijn: jij kent jezelf het best. Wat mij ontzettend heeft geholpen om mijzelf als hardloper beter te leren kennen, is trainen met een sporthorloge.

Soms blijft je tempo tijdens een intervaltraining toch iets achter, of is je hartslag bij die lange duurloop net iets te hoog. Een sporthorloge helpt je om dan bij te sturen en patronen in je trainingen te ontdekken. Zo slaag je erin om je trainingen te perfectioneren en er nog meer rendement uit te halen. En het zien van progressie zorgt wellicht ook weer een stukje extra plezier en motivatie!

Ik raakte er echt supersnel aan gewend om met een horloge te trainen. Nu zou ik ook echt niet meer zonder mijn Polar M400 willen lopen. Lees hier meer over mijn ervaringen met dit sporthorloge.

De juiste setup voor de wedstrijd

Het laatste wat je wilt tijdens je marathon, is voor verrassingen komen te staan. Gelukkig heb je in je marathon voorbereiding genoeg tijd om te experimenteren!

Schoenen en kleding

Ik heb 3 jaar hardgelopen op de ASICS Cumulus: een prima, allround hardloopschoen. Je zou daar ook een marathon op kunnen lopen. Maar omdat ik toch toe was aan een paar nieuwe schoenen, besloot ik aan het begin van mijn schema om voor de Nimbus te gaan. De Nimbus biedt meer demping dan de Cumulus en is daardoor een comfortabele schoen voor de lange afstanden.

Ik ben blij dat ik dit al vroeg in mijn marathon voorbereiding heb getest. Het bleek gelukkig ook een goede switch te zijn, want ik loop heerlijk op de Nimbus. Bovendien kon ik deze in de maanden voor de marathon alvast goed inlopen. Zo wist ik dat het qua schoenen in ieder geval wel goed zat voor de marathon!

Hetzelfde geldt trouwens ook voor je kleding. Niets is zo vervelend als dat loopshirt van het evenement aan te doen, en er dan tijdens je marathon achter te komen dat-ie schuurt. Trek gewoon je favoriete shirt aan, waarvan je weet dat het goed zit.

Voeding

Tijdens het voorbereiden op je eerste marathon zul je waarschijnlijk ook gaan experimenteren met eten en drinken onderweg. Ik merkte bijvoorbeeld tijdens mijn eerste 30km-duurloop dat ik naast de gelletjes ook behoefte had aan wat vast voedsel. Daarom ging ik testen met energierepen.

Je kunt nog zulke goede adviezen krijgen, zorg er wel voor dat je het tijdens je trainingen goed test! Dat ene merk sportdrank dat je vriend gebruikt, zou bij jou namelijk zomaar verkeerd kunnen vallen. Of misschien vind jij zo’n energiereep wel helemaal niks. Test het vooral en check van tevoren goed op de website van het evenement welke merken sportdrank en voeding er onderweg worden aangeboden.

Wat bij mij ook goed werkte, was iedere ochtend voor de lange duurloop hetzelfde ontbijt te eten. Hierdoor wist ik hoe mijn lichaam hierop ging reageren. Bij mij werkten suikers zoals appelstroop, ontbijtkoek en bananen goed, maar wellicht ligt dat bij jou anders. Ook hier geldt weer: never change a winning formula!

Bagage onderweg

Toen de duurlopen langer werden, ontdekte ik al snel dat ik onderweg meer spullen mee wilde nemen. Een riem met twee kleine flesjes en een klein ritsvakje was al snel niet meer voldoende.

Daarom ging ik op zoek naar een rugzak met een goed drinksysteem en voldoende bagageruimte. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Camelbak Octane XCT. Lees hier meer over mijn ervaringen met deze drinkrugzak. Weeg voor jezelf af wat je nodig hebt en gun jezelf ook voldoende tijd om hieraan te wennen in je trainingen. Ik heb tijdens mijn marathon in ieder geval veel plezier gehad van mijn Camelbak!

Motivatie voor core stability

Doordat ik tijdens (en voor) mijn marathon voorbereiding veel andere lopers volgde, kwamen ook de core stability oefeningen op mijn pad. Ondanks dat dit niet mijn favoriete oefeningen zijn, merk ik wel dat mijn balans en looptechniek hierdoor verbetert. En dat is tijdens je marathon natuurlijk wel lekker meegenomen!

Om dit slim te combineren en ze tóch te blijven doen, doe ik daarom 3 keer per week 10 tot 15 minuutjes core stability oefeningen als warming-up vóór mijn looptraining. Ik merk dat de drempel om de oefeningen te doen voor mij hierdoor lager is.

Wel wissel ik regelmatig van oefeningen om mijzelf te blijven motiveren. Uit deze guide van Runner’s World heb ik daarvoor veel inspiratie gehaald!

Ik hoop dat mijn verhaal je een steuntje in de rug geeft met het voorbereiden op jouw marathon. Welke ga je lopen? En wat zijn jouw ‘best practices’? Heel veel succes, geniet, en zorg dat het jouw marathon wordt!

Ben je benieuwd hoe ik mijn eerste marathon heb beleefd? Lees dan hier mijn raceverslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s