Review: Camelbak Octane XCT drinkrugzak

Een drinksysteem is een onmisbare accessoire voor iedere langeafstandsloper. Toen ik ging trainen voor mijn eerste marathon, heb ik er dan ook direct eentje aangeschaft. Maar hoe kies je de juiste drinkrugzak?

Mijn keuze viel uiteindelijk op de Camelbak Octane XCT. In deze review leg ik je uit waarom en vertel ik je hoe deze rugzak mij tot nu toe is bevallen!

Waarom een drinkrugzak?

Toen ik voor het eerst langere afstanden ging lopen (10-20 kilometer), was een riem met een paar drinkflesjes nog wel voldoende. Dit vond ik na een tijdje echter niet meer zo comfortabel zitten. Schuiven, onhandig drinken… Je herkent het misschien wel.

Bovendien kun je in zo’n riem nou ook niet echt veel eten en drinken voor onderweg meenemen. Dat laatste was vooral het obstakel toen ik dat wel nodig zou hebben voor de lange duurlopen in mijn marathonschema.

Op zoek naar de juiste drinkrugzak

Omdat ik voor het eerst een drinkrugzak ging kopen, oriënteerde ik me vooral op het middenklasse segment. Ik wilde wel een goede hebben, maar niet meteen de hoofdprijs betalen. Mijn criteria waren als volgt:

 • Géén flesjes, maar een ingebouwd drinksysteem. Het liefst met een reservoir van 2 liter.
 • Makkelijk gels en voeding mee kunnen nemen (en kunnen consumeren tijdens het lopen).
 • Wat extra ruimte voor andere spullen (mobiel, portemonnee en eventueel een lange loopbroek of jack).
 • Budget: tot ongeveer €100.

Ik had via-via goede verhalen gehoord over Camelbak, dus ging ik eens op de website kijken. De Octane XCT viel mij op door de handige zijvakken, waar ik je straks meer over ga vertellen. Laten we eerst de Camelbak Octane XCT van dichterbij gaan bekijken!

De Camelbak Octane XCT

De Octane XCT voldeed eigenlijk direct aan alle wensen die ik hiervoor heb genoemd. Deze drinkrugzak heeft twee compartimenten: een groot vak voor de 2L-waterzak en een kleiner vak om nog wat extra spullen mee te kunnen nemen. Kenmerkend voor de Camelbak Octane XCT zijn de twee pockets aan de zijkant van het middel.

Wat verder opvalt aan deze drinkrugzak, is de mooie afwerking. De materialen zijn licht, maar van goede kwaliteit. Vooral de mesh bekleding op de rugzijde zit erg fijn en ademt goed. Ook schuurt de rugzak niet.

De Camelbak Octane XCT is op 3 manieren verstelbaar:

 • Klikstrap met trekkoord over de borst
 • Klikstrap met trekkoorden over de onderbuik
 • Trekkoord onderaan de schouderbanden

De rugzak is slechts in één maat leverbaar, wat ik persoonlijk wel een nadeel vind. Bij mij zit de rugzak goed, want ik ben vrij lang (1,90m). Maar als je klein van stuk bent, dan is de kans groot dat hij niet helemaal goed aansluit en dat hij tijdens het lopen gaat schuiven. De Octane XCT is in vergelijking met andere drinkrugzakken namelijk behoorlijk groot (vooral in de lengte).

De adviesprijs voor de Octane XCT is €89,95, maar ik heb ‘m met €20 korting gekocht bij Trekkinn. Hiermee is het qua prijs een middenklasser.

Maar wat krijg je daar dan verder voor? Tijd om eens in te zoomen op de Camelbak Octane XCT in gebruik!

Waterzak

De Octane XCT bevat zoals gezegd een waterzak met een inhoud van 2 liter. Dit is ruim voldoende voor de meeste trainingen. Door de ruime opening en het handvat is de zak erg makkelijk te vullen. Wel wordt hij vrij ‘bol’ als hij helemaal gevuld is. Dit gaat ten koste van de opbergruimte, maar daarover straks meer.

De waterzak voelt stevig aan en lekt niet. Je kunt de zak ophangen aan een haakje, zodat deze niet door de rugzak heen schuift tijdens het hardlopen.

Het is wel erg lastig om de waterzak vacuüm te maken. Dit is bij andere merken drinksystemen eenvoudiger. Hierdoor hoor je vaak een klotsend geluid achter je tijdens het lopen. Dit is wel even wennen.

Overigens is het compartiment van de waterzak niet gemaakt van isolerend materiaal. Hierdoor warmt je water dus op tijdens het lopen. Dit vind ik typisch iets waar je niet aan denkt als je (onervaren) een drinkrugzak gaat kopen. Op zich blijft het water redelijk lang op een aangename temperatuur (zo’n 1 tot 1,5 uur). Je kunt ook overwegen om er wat ijsblokjes in te doen.

Drinkslang

De drinkslang is van goede kwaliteit en drinkt fijn. Meestal neem ik per kilometer 1 of 2 flinke slokken. Er zit wel een klein ‘smaakje’ aan de slang, maar dat proef je niet terug in het water. Het is meer een kwestie van wennen aan het materiaal.

De slang is eenvoudig af te sluiten met een hendeltje, waardoor je onderweg geen water lekt. Ook is de slang los te koppelen van de zak, wat makkelijk is met reinigen.

Wat ik wel jammer vind is dat er geen haakje of magneetje aan de rugzak zit, waarmee je het uiteinde van de slang kunt ophangen tijdens het lopen. Dit hebben de rugzakken uit het hogere segment vaak wel. Desalniettemin zit de slang tijdens het lopen niet heel erg in de weg.

Opbergruimte

Naast het compartiment met de 2 liter waterzak, heeft de Camelbak Octane XCT ook nog een extra vak met 5 liter opbergruimte. Verder kun je ook nog spullen kwijt in de twee zijvakken en in de mesh pockets op de schouderbanden.

Hoofdvak

Het hoofdvak van 5 liter is afsluitbaar met een rits. In het vak zit een sleutelclipje en een klein mesh vakje voor bijvoorbeeld je telefoon of portemonnee. Dit vind ik erg handig, omdat deze dan tijdens het hardlopen niet door de rugzak heen vliegen.

Vak voor kleine spulletjes

Ik vind het vak echter niet zo fijn toegankelijk. De ritssluiting loopt niet over de gehele lengte, waardoor je al vrij snel moet ‘proppen’ als je er bijvoorbeeld een loopbroek of jack in wilt stoppen. Dit is sowieso vrij lastig als de waterzak gevuld is. Deze drukt door de bolling namelijk iets door in het hoofdvak. Het buitenmateriaal is niet stretchy genoeg om dit op te vangen. Met veel moeite past er uiteindelijk net een lange loopbroek in, maar het lijkt er niet echt voor gemaakt…

Wat je bij andere merken en modellen ziet, is dat er achterop de rugzak nog een elastisch koord zit. Dit had ik bij de Octane XCT ook graag gehad, zodat je bijvoorbeeld tijdens wedstrijden ook kleding voor na het lopen mee kunt nemen.

Zijvakken

De Camelbak Octane XCT laat zich kenmerken door de twee zijvakken rond het middel. Deze pockets zijn eenvoudig af te sluiten met een rits. Ik gebruik deze vakken om mijn gels en energierepen in te bewaren. Super handig, want zo hoef je tijdens het lopen niet helemaal in je rugzak te vissen! Dit vind ik dan ook één van de grootste voordelen van de Octane XCT.

Schouderbanden

De schouderbanden zijn aan beide kanten bekleed met mesh. Het materiaal is behoorlijk stretchy, maar door de langwerpige vorm van de pockets past er helaas weinig in. Het is bijvoorbeeld niet handig om hier kleine spulletjes in te stoppen, want die krijg je er weer lastig uit. Daarnaast vind ik het fijn om tijdens mijn lange duurlopen wat sportdrank mee te kunnen nemen, maar door de onhandige vorm past er bijna geen enkele fles in deze pockets.

Uiteindelijk kwam ik in een sportwinkel Flipbelt-flessen tegen, die een soortgelijke vorm hebben als de mesh pockets. Deze passen er precies in, en zodoende kun je dus toch 2x 300ml extra meenemen! De flessen zitten tijdens het lopen niet in de weg en je kunt ze makkelijk in en uit de pockets halen.

Eindoordeel

Al met al scoort de Camelbak Octane XCT bij mij een ruime voldoende. De prijs-kwaliteitverhouding is prima, en het is een goede optie als je op zoek bent naar een basic-plus drinkrugzak.

Door mijn ervaringen met de Octane XCT heb ik een goed beeld gekregen van waar mijn volgende drinkrugzak aan moet voldoen. Het is dus ook een goede tussenstap als je op termijn een luxere drinkrugzak wilt aanschaffen.

Voordelen:

 • Hoogwaardige materialen
 • Zit comfortabel en schuurt niet
 • Goed drinksysteem met ruim waterreservoir (2L)
 • Handige zijvakken om tijdens het lopen makkelijk gels etc. te pakken
 • Flipbelt-flessen (300ml) passen in schouderbanden

Nadelen:

 • In slechts één maat leverbaar
 • Vrij grote rugzak
 • Beperkte opbergruimte (voor kleding) en geen elastisch koord achterop
 • Waterzak klotst en het compartiment is niet geïsoleerd

Overall:

 • Drinksysteem: 8/10
 • Bagageruimte: 5/10
 • Kwaliteit: 8/10
 • Comfort: 7/10
 • Rapportcijfer: 7/10

Ik hoop dat deze review een goed beeld heeft gegeven over de Camelbak Octane XCT. Heb je nog specifieke vragen? Laat het gerust even weten in een reactie. Uiteraard ben ik ook benieuwd welke drinkrugzak jij gebruikt en wat jouw ervaringen zijn!

5 gedachtes over “Review: Camelbak Octane XCT drinkrugzak

 1. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 4 – Hardloopstel

 2. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 3 – Hardloopstel

 3. Pingback: Raceverslag: mijn eerste marathon in Leiden! – Hardloopstel

 4. Rene

  Tot anderhalf uur (15 km) heb ik geen water nodig, tenzij het warm is. Daarboven de Nathan Firestorm, met halfgevulde zak (2L maximaal). Als ik meer dan 1 liter zou moeten meenemen, dan beperk ik de duur van de training, omdat hardlopen in de hitte niet zonder gevaren is. Desnoods loop ik bij zulke extreme omstandigheden een lange duurloop in twee sessies van anderhalf uur (morgen en avond). Eten heb ik onderweg niet nodig. Ik kan makkelijk 5 uur zonder calorieën in te nemen.

  Extra tip, bij warm weer ontsnapt veel vocht door transpiratie op het hoofd. Door een Buff te dragen (zo een die voor de hitte gemaakt is), wordt deze vochtig (of ik maak hem vooraf vochtig), waardoor ik niet zoveel hoef te transpireren. Hierdoor kan ik in temperaturen lopen boven de 20 graden, terwijl het voor mijn gevoel 4 à 5 graden koeler is. Er is nog steeds een temperatuurseffect, maar ik voel me minder beroerd dan met een onbedekt hoofd.

  Like

 5. Pingback: Voorbereiden op je eerste marathon: mijn ervaringen – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s