6 energierepen getest tijdens het hardlopen

Hoe zit het eigenlijk met eten tijdens het hardlopen? Mijn ervaring is dat je voor duurlopen van 2,5 uur en langer, naast de gebruikelijke energiegels, ook behoefte hebt aan vaste voeding. Tijdens het trainen voor mijn eerste marathon experimenteerde ik daarom met energierepen. In deze review deel ik mijn ervaringen met je!

Hongerklop

Tijdens mijn duurlopen van 26km en langer merkte ik dat ik de laatste kilometers een behoorlijk leeg gevoel had. Soms zelfs tegen misselijkheid aan. Dat is dus die hongerklop waar alle duurlopers het over hebben.

Je verbrandt natuurlijk aardig wat energie onderweg, dus het aanvullen van koolhydraten is erg belangrijk. En dat red je niet alleen maar met een paar gelletjes. Zodoende kwam ik uit bij andere koolhydraatrijke voeding: energierepen.

Eten tijdens het hardlopen

Ik was er altijd een beetje bang voor dat ik last zou krijgen van steken als ik onderweg iets vasts te eten zou nemen. Met de energierepen heb ik daar geen helemaal last van gehad. Ook vond ik het goed te doen om tijdens het lopen een reep te eten. Het is wel aan te raden om een beetje tempo te minderen, omdat je ook iets moeilijker aan adem komt, maar een wandelpauze is niet per se nodig.

Wat zijn de beste energierepen voor tijdens het hardlopen?

Het is natuurlijk erg persoonlijk welke energierepen jouw lichaam kan verdragen, en welke je lekker vindt. De ‘beste energiereep’ is daarom een relatief begrip. Test het dus vooral zelf!

Wel is de samenstelling per merk en reep soms behoorlijk verschillend. Zowel qua voedingsstoffen als qua consistentie van de reep. Daarom heb ik hier tijdens de test vooral op gelet.

Ik heb de volgende energierepen getest:

 • SIS Go Energy Bar (Red Berry smaak)
 • PowerBar Natural Energy Cereal Bar (Strawberry & Cranberry smaak)
 • BORN Xtra Bar (Cranberry Cocos smaak)
 • Whey Protein Hammer Bar (Peanut Butter Chocolate smaak)
 • PowerBar ENERGIZE (Salty Peanut smaak)
 • BYE! Endurance Bar (Cranberry smaak)

De energierepen die meededen in de test

SIS Go Energy Bar

Dit was de eerste reep die ik had getest, en daarvan had ik eigenlijk meteen wel hoge verwachtingen. SIS is natuurlijk een bekend merk, en ik vind de gels van dit merk ook erg goed. Ik heb van deze reep de smaak ‘Strawberry & Cranberry’ getest.

Wat me direct opviel aan de voedingswaarden, was dat deze energiereep van SIS iets meer eiwitten bevat (11%) dan de andere repen. Dit proef je ook, al is de eiwitsmaak niet heel erg dominant. De consistentie van deze reep is hierdoor wel wat taaiig. Toch valt hij niet heel zwaar. Ook is de reep minder klef dan hij oogt als je de verpakking openmaakt.

Al met al een OK energiereep, maar toch niet helemaal wat ik ervan had verwacht. Zeker niet toen ik later de andere repen had geprobeerd.

Eindoordeel: 6/10

PowerBar Natural Energy Cereal Bar

Deze energiereep van PowerBar ziet eruit als een soort ‘versuikerde’ mueslireep. Het oogt eigenlijk best wel smakelijk; zeker niet zo klef als de SIS reep. Qua voedingswaarden scoort deze energiereep in vergelijking met de rest hoog in koolhydraten (65%) en laag in eiwitten (7%).

Naast voedzaam vind ik deze reep ook lekker, al is deze smaak (Strawberry & Cranberry) wel vrij zoet. Verder is deze iets makkelijker te consumeren dan de SIS reep, maar nog steeds wel enigszins taai. Deze reep kwam wel erg dicht in de buurt van mijn verwachtingen en is al met al een erg toegankelijke optie. Absoluut een aanrader als je zelf ook eens een aantal energierepen wilt gaan testen!

Eindoordeel: 8/10

BORN Xtra Bar

De BORN energy bar was voor de test stiekem al een beetje mijn favoriet. De smaak ‘Cranberry Cocos’ sprak me namelijk wel aan, want kokos is altijd goed 🙂

Deze energiereep bestaat voor 58% uit koolhydraten en 7,5% uit eiwitten. Ik vond deze minder taai dan de PowerBar reep, en daardoor iets makkelijker te eten tijdens het hardlopen. Ook de smaak was goed.

Zeker een aanrader dus als je van kokos houdt! Deze ga ik in ieder geval meenemen tijdens de marathon.

Eindoordeel: 9/10

Whey Protein Hammer Bar

Toen ik de voedingswaarden van deze Hammer Bar bekeek, kreeg ik niet echt de indruk dat dit een energiereep is. Deze reep bestaat namelijk voor 45% uit koolhydraten, en scoort daarmee het laagste in de test. Daarnaast bestaat de Hammer Bar voor maar liefst 27,5% uit eiwitten. Dit is wel 3 tot 4 keer meer dan bij de andere repen.

Eenmaal ontdaan van de verpakking, lijkt deze reep ook meer op een eiwitreep met een choco-laagje. Ik vond deze reep vrij smakeloos, en bovendien viel hij ook nog eens behoorlijk zwaar op de maag tijdens het lopen.

Wat mij betreft niet echt een aanrader dus. Zeker als je een gevoelige maag hebt, zou deze Hammer Bar wel eens verkeerd kunnen vallen.

Eindoordeel: 4/10

PowerBar ENERGIZE

PowerBar is het enige merk waarvan ik 2 energierepen heb getest. In vergelijking met de Cereal Bar is dit wel een heel ander soort reep. Deze oogt meer zoals de SIS reep: een wat ‘klef’ ogende consistentie met stukjes erin. De voedingswaarden van de ENERGIZE reep zijn echter wel nagenoeg gelijk aan die van de Cereal Bar.

De reep is zeker niet zo taai als hij doet voorkomen, maar van de smaak had ik wel iets meer verwacht. ‘Salty Peanut’ klinkt namelijk wel lekker, toch? Nou, verheug je daar maar niet al teveel op… Ik vond de reep wat smakeloos.

Toch wel een gemiste kans, want na de positieve ervaring met de Cereal Bar had ik ook wel hoge verwachtingen van deze PowerBar reep. Kortom: voedzaam, maar niet de lekkerste optie.

Eindoordeel: 6/10

BYE! Endurance Bar

Deze energiereep van BYE! had ik later aan de test toegevoegd. Ik wil tijdens de marathon namelijk een beetje kunnen afwisselen, en na een aantal tegenvallers hoopte ik nog een goede reep te ontdekken.

De BYE! Endurance energy bar

De Endurance Bar is opvallend, omdat hij wat kleiner is dan de andere repen. Ook bevat deze reep iets meer eiwit (12,5%) dan gemiddeld. Toch valt de reep zeker niet zwaar. Hij oogt na het uitpakken wel wat klef en slapjes, maar dat ben je meteen vergeten door de verrassend goede smaak! Ook van deze reep heb ik de cranberry smaak getest.

Door de iets minder ‘frisse’ eerste indruk, scoort deze reep voor mij wel iets minder dan de BORN reep en de PowerBar Cereal Bar. Maar ook de Endurance Bar is zeker voor herhaling vatbaar!

Eindoordeel: 7/10

De resultaten van mijn energierepen test

Voor het overzicht nog even de beoordelingen op een rijtje:

 1. BORN Xtra Bar (9/10)
 2. PowerBar Natural Energy Cereal Bar (8/10)
 3. BYE! Endurance Bar (7/10)
 4. SIS Go Energy Bar & PowerBar ENERGIZE (6/10)
 5. Whey Protein Hammer Bar (4/10)

Conclusies uit de test

Energierepen zijn voor mij een absolute must-have geworden voor duurlopen van 25km en langer. Ik merk namelijk dat mijn lichaam goed reageert als ik tijdens het hardlopen wat vaste voeding inneem. Het werkt voor mij goed om na iedere 10km een reep te nemen, en tussendoor af te wisselen met gels. Ik kan het je dan ook zeker aanraden om ook eens met energierepen te testen!

De energierepen die ik heb getest zijn verkrijgbaar bij AthleteSportsWorld.

Heb jij ook wel eens energierepen geprobeerd? Of heb je andere goede tips voor voeding tijdens het hardlopen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

5 gedachtes over “6 energierepen getest tijdens het hardlopen

 1. Rene

  Iedereen is anders. Ik kan heel goed een marathon lopen zonder extra calorieën. Het is alleen dat ik beter presteer met af en toe wat koolhydraten (bij de drankpost); noodzakelijk is het niet voor mij. Mijn eerste (en snelste) marathon liep ik nuchter (12 uur niet gegeten) op alleen water in de eerste helft en pas isotone drank in de tweede helft. Ik ben een nerveuze loper en mijn darmen zijn snel van streek.

  Like

 2. Pingback: Raceverslag: mijn eerste marathon in Leiden! – Hardloopstel

 3. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 4 – Hardloopstel

 4. Pingback: Voorbereiden op je eerste marathon: mijn ervaringen – Hardloopstel

 5. Pingback: Sportvoeding: Wat, wanneer en waarom? – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s