Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 4

Over 3 weken sta ik aan de start van mijn eerste marathon. De afgelopen weken stonden vooral in het teken van lange duurlopen, en het zoeken naar de juiste middelen voor onderweg. Daarover ga ik je bijpraten in dit laatste deel van mijn Road to Leiden Marathon!

Iets meer dan een maand geleden, in deel 3, vertelde ik je al over de eerste voorbereidingen voor de lange duurlopen. Met de ASICS GEL-Nimbus 19 en de Camelbak Octane XCT heb ik de juiste gear in ieder geval alvast gevonden. Nu de rest nog!

Kilometers maken

De afgelopen 5 weken stond er iedere week een lange duurloop van meer dan 20km op het programma. Vóór die tijd was de halve marathon (21km) het verste wat ik ooit had gelopen. Maar gelukkig houd ik van nieuwe uitdagingen en grenzen verleggen!

Het lopen van de afstanden viel me eigenlijk in alle opzichten wel mee. Ik had verwacht ergens voorbij de 20km wel te gaan verzuren, maar daar heb ik weinig last van gehad. Natuurlijk voelde ik bij vlagen m’n benen of knieën wel even, maar niet zodanig dat ik dacht: “ik moet nu stoppen”.

Het verbaasde me dat ik op de lange afstanden mijn tempo zo goed kon vasthouden. Er kwamen voorbij de 20km zelfs geregeld momenten dat ik nog even kon versnellen. Dat geeft me veel vertrouwen in mijn lichaam om straks die 42km met goed gevolg te gaan afleggen!

Ook in het koppie zit het allemaal wel goed. Ik hoor van veel mensen met wie ik over mijn trainingen praat: “dat je dat volhoudt, 30 kilometer!”. Tja, toen ik dat voor de eerste keer liep, besefte ik ook wel even dat het best een behoorlijke afstand is… Maar met het verstand op nul, nieuwe routes uitproberen en genieten van de omgeving, vliegen mijn lange duurlopen echt zo voorbij!

Voeding onderweg

So far, so good. Maar met alleen kilometers maken kom je er natuurlijk niet. Voor die 30km ben je namelijk zo 2,5 of 3 uur onderweg. En dat kost aardig wat energie! Dat moet je onderweg dus wel goed aanvullen.

Het aanvullen van koolhydraten vond ik wel een beetje zoeken. Ik was op zich wel gewend om energiegels te nemen tijdens het lopen, maar op een paar gelletjes ga je de marathon natuurlijk niet redden. Na de eerste 30km duurloop had ik behoorlijk last van hongerklop en merkte ik dat ik ook wat vaste voeding nodig had.

Daarom kocht ik een aantal verschillende energierepen om mee te experimenteren tijdens de duurlopen. Deze werken voor mij erg goed! Ik merk dat dit – in afwisseling met de gels – bij mij het lege gevoel weghoudt en voor voldoende energie zorgt. Lees hier meer over mijn energierepen test.

Energierepen voor tijdens het hardlopen

Blijven drinken!

Tijdens die zo’n lange duurloop verlies je ook aardig wat vocht. Zeker met de warme weersomstandigheden van de afgelopen weken. Het drinken uit mijn Camelbak wende eigenlijk best wel snel. Ik heb mezelf aangeleerd om iedere kilometer een paar slokken water te nemen. Sowieso fijn om met 2 liter water op pad te gaan, in plaats van met een paar kleine drinkflesjes.

Hardlopen met de Camelbak

Maar ook die 2 liter is soms niet voldoende. Tijdens mijn tweede 30km duurloop was het behoorlijk warm en liep ik bijna het hele stuk in de zon. De training verliep verder prima: de benen deden het werk goed, het tempo was zelfs aardig en tussendoor had ik voldoende energie genomen. Toen ik thuiskwam had ik even rustig en goed gegeten en nog wat vocht aangevuld. Na een rustige douche en nog een halfuurtje op het balkon, besloten Elana en ik om even naar de stad te gaan. Maar in de bus werd ik toch even behoorlijk benauwd en duizelig: uitdrogingsverschijnselen…

Gelukkig viel het uiteindelijk wel mee, want Elana weet altijd heel goed hoe ze met dit soort situaties om moet gaan! Maar de moraal van het verhaal was: volgende keer meer drinken! Tijdens mijn laatste lange duurloop van 32km plande ik daarom rond de helft van de route een korte tussenstop langs huis in. Zo kon ik even water bijvullen. Dat ging gelukkig een stuk beter!

Afbouwen richting de marathon

Een hoop kilometers en experimenten verder, ga ik met een goed gevoel de laatste weken van mijn schema in. Fysiek en mentaal zit het goed, en mijn Nimbus 19’s zijn inmiddels aardig ingelopen. Ook ben ik al helemaal gewend aan mijn Camelbak (lees meer in mijn review) en heb ik een goed beeld van de gels en repen die ik mee wil nemen onderweg.

Eten en drinken voor tijdens de marathon

Nog 3 weken het aantal kilometers afbouwen en dan is de grote dag daar, na ruim 5 maanden voorbereiding! Mijn doel is om de marathon binnen de 4 uur te lopen. Ik heb mijn duurtrainingen afgestemd op een tempo rond de 5:30 min/km. Afhankelijk van het weer en de vorm van de dag, hoop ik misschien wel op een tijd tussen de 3 uur 45 en de 3 uur 50.

Ben je benieuwd hoe ik mijn eerste marathon heb ervaren? Lees het in mijn raceverslag!

4 gedachtes over “Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 4

 1. Rene

  Ik ben geen ervaren marathonloper, maar heb er wel drie gelopen en meegeleefd met tallozen die de marathon liepen. De belangrijkste tip die ik je kan geven is voor naderhand, dus na de marathon. Dit is iets wat vaak vergeten wordt in trainingsschema’s en door marathonlopers (tot het een keer totaal misgaat, natuurlijk). De eindstreep bereiken van 42,195 km is nog niet het einde van de training.

  Het is een zware belasting voor het lichaam om een marathon te lopen. Neem voldoende tijd (in weken) om achteraf te herstellen. Het duurt meestal een dag of twee voordat je voelt hoe je lichaam eraan toe is. In die tijd doe je het beste extra-voorzichtig met lichamelijke inspanning. Iedereen reageert anders en elke marathon is anders voor dezelfde persoon, onafhankelijk van het resultaat.

  Succes voor Leiden!

  Like

  1. Hoi Rene, bedankt voor je tips! Na 3 marathons mag je jezelf van mij best een veteraan noemen hoor. Ik moet het je nog maar nadoen 😉

   Het herstel zal ook zeker een ontdekkingsreis worden, ik ben benieuwd. Gelukkig heb ik een aantal ervaren lopers om me heen die regelmatig goede tips geven.

   Het zal in ieder geval een week of 4 niet al te belastend worden, met in de eerste week volledig rust en misschien iets van een korte wandeling.

   Ik ga in ieder geval m’n best doen, thnx!

   Like

 2. Pingback: Raceverslag: mijn eerste marathon in Leiden! – Hardloopstel

 3. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 3 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s