Road to Almere 2, trainen!

Het heeft even geduurd, maar vandaag eindelijk een update over mijn weg naar Challenge Almere middle distance Triathlon (2km zwemmen, 90km fietsen en 21,1km rennen)! Op het moment van publiceren is het nog 136 dagen tot de start. Dat klinkt veel, maar de tijd is de afgelopen maanden voorbij gevlogen en inmiddels ben ik behoorlijk hard aan het trainen om goed voorbereid aan de start te staan in september. In deze post een update over het trainen, de wedstrijdplanning en wat ik nou zo leuk vind aan dit hele gebeuren.

We are Triathlon!

Mijn collega’s (die ook lezen) en vriendinnetjes vinden mij af en toe maar een beetje raar met dit hele plan. Waarom zou je jezelf voor zoveel geld een hele dag uitsloven? En er dan ook nog maanden voor trainen in alle vrije tijd die je hebt? Inmiddels ben ik omgeven door een groep triathleten die allemaal net zo gek zijn als ik en vind ik het bijna normaal dat ik er zoveel mee bezig ben. Maar dat is natuurlijk niet “normaal”.

Ik denk dat deze sport me zo aanspreekt omdat je het écht zelf moet doen. Geen team waar je je aan kan optrekken tijdens een wedstrijd, of peloton waarachter je je kan verschuilen als je even zware benen hebt tijdens het fietsen. Een korte afstand kun je doen op karakter, als je een goede conditie hebt. Maar een halve afstand, dat is een ander verhaal. Technisch ingewikkeld, en fysiek, maar ook mentaal uitdagend. Een uitdaging die ik, sinds ik filmpjes keek van Iron Man Hawai en andere toffe wedstrijden, niet meer uit mijn hoofd kreeg.

En dus, zei ik “JA!” tegen het Trispiration Triathlon Team en vooral tegen mijn coach Josta, die mij begeleidt in dit hele avontuur. Josta is een superervaren long-distance triathleet en coach, en dat was voor mij vast een stukje vertrouwen in mezelf. Zij maakt mijn schema’s en daarin staat precies wat ik moet doen, wanneer, en met welke intensiteit. Dat verschilt van week tot week, maar ik zal hieronder een klein voorbeeld geven van hoe deze trainingsweek eruit ziet:

Maandag: Assisteren bij de Start2Tri Cursus, en af en toe zelf een beetje meetrainen

Dinsdag: 1 uur zwemmen met de Trispiration groep (nu nog binnen, vanaf volgende week weer in het open water!)

Woensdag: Rustdag

Donderdag: Hardlopen 1 uur (5′ inlopen, 5x 2′ D4 met p=2′ dribbel, 10′ D1 en 6x 1’hoog tempo met p=1′ dribbel, 13 min uitlopen) en core stability training

Vrijdag: Rustdag

Zaterdag: 1,5 uur duurloop en core stability training

Zondag: 1 uur zwemmen interval en direct erna 2 uur fietsen in D2.

Afgelopen week was het heel anders, toen fietste ik bijvoorbeeld 100km en liep ik wat minder. Die afwisseling maakt het leuk, en houdt het uitdagend. De intensiteit gaat na verloop van tijd nog wel wat omhoog verwacht ik, maar dat is alleen maar logisch. Het fietsen van 90km op behoorlijke snelheid mag geen uitdaging meer zijn.

En naast mij staat een hele lieve groep supporters en teamgenoten (en sponsoren) die mij motiveren om door te gaan waar ik mee bezig ben. En ook dat vind ik heel belangrijk, want ondanks dát ik het zelf moet gaan doen, is het fijn te weten dat er mensen zijn die in je geloven. En om het te kunnen delen, want ik denk dat er weinig andere dingen zijn waar ik tegenwoordig over kan praten.

IMG_5228

En wat er verder op de planning staat? Allereerst Triathlon Haarlemmermeer op 20 mei, de Leiden halve marathon, Triathlon Nieuw West, Tri Amsterdam en Triathlon Leiderdorp. Allemaal in aanloop naar hét einddoel, waar ik vanaf nu weer wat vaker over zal updaten. En laat me vooral (hieronder, via een mailtje of als je me ziet) weten wat jouw doelen zijn! En als je vragen hebt, stel die gerust. Ook organiseren wij in mei nóg een Start2tri cursus, dus ben je stiekem net zo enthousiast als ik, ben je van harte welkom!

Liefs,

Elana

Met dank aan: Trispiration, Athletesportsworld, USC Amsterdam en Fysiosportcoach

Ps. Lees Hier Road to Almere 1!

3 gedachtes over “Road to Almere 2, trainen!

  1. Pingback: Raceverslag: Challenge Almere Amsterdam halve triathlon (70.3) – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s