Voorbereiding op je eerste triathlon

Nog maar een jaar geleden stond ik zelf nog met mijn oude roze racefiets en fietspakje van decathlon (overigens nog steeds heel blij mee) aan de start van een triathloncursus. Gewoon omdat ik het wilde proberen, om te kijken of deze vorm van “extreme” sport bij me zou passen. Ik denk dat jullie inmiddels het antwoord wel weten, en vandaag deel ik met jullie hoe ik me nou heb voorbereid op zo’n eerste wedstrijd, wat je echt nodig hebt (en wat nog wel even kan wachten) en waar je rekening mee kunt houden als je ook een triathlon wil gaan doen. Veel leesplezier!

Allereerst, een triathlon is niet perse de Iron Man die je op tv wel eens voorbij ziet komen. Er zijn, net als met hardloopwedstrijden, verschillende afstanden waaraan je kunt deelnemen. De meest toegangelijke is de sprintafstand (750m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen). Daarna krijg je de kwartafstand (1000m zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen), de Olympische afstand (1500m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen), de halve afstand (1,9km zwemmen, 90km fietsen en 21,1 km lopen) en de hele afstand (3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2 km lopen).

Ik startte vorig jaar met, officieel gezien, een 1/8e. Daarin zwem je 250 meter minder dan bij een sprintafstand, de overige afstanden zijn gelijk. Voor je start met een triathlon zijn er een paar dingen belangrijk (tenminste, ik vond het heel handig om dit te weten!):

 • Het kennen van de regels bij een wedstrijd. Zo mag je bijvoorbeeld niet fietsen in de wisselzone en niet stayeren (makkelijk gezegd: achter iemand aanfietsen en zo uit de wind blijven). Je startnummer draag je met fietsen op je rug en met lopen op je buik, dus het is handig die te bevestigen aan een startnummerband. Je hebt geen chip in je startnummer, maar een chip om je enkel, die de tijden registreert, maar die kun je bij vrijwel alle evenementen huren.

2017-06-25- 1_8 triatlon Elana 48

 • Het combineren van de drie sporten in een training. Het is niet zo simpel als alles achter elkaar plakken, want je hartslag en de spiergroepen die je belast verschillen per onderdeel. Het is per onderdeel echt even omschakelen, en vooral weer even je ritme vinden. Ik ervaar lopen na fietsen altijd alsof je van de snelweg naar de bebouwde kom rijdt met de auto. Je hebt het gevoel dat je ellendig langzaam gaat die eerste km, terwijl dat als je goed getraind hebt vaak wel meevalt. Probeer het dus in ieder geval een keertje uit! Ga bijvoorbeeld 10km fietsen, 2,5km lopen, 10km fietsen en weer 2,5km lopen. Puur om het gevoel te krijgen.

 

Wat heb je nou écht nodig voor zo’n eerste wedstrijd (en de trainingen ervoor):

 • Hardloopschoenen
 • Een fiets (bij sommige evenementen kan je op je gewone stadsfiets meedoen, maar het is écht aan te raden een racefiets te gebruiken. Je kunt er eentje huren, maar misschien ook lenen van iemand. Op marktplaats worden ook vaak (oudere) fietsen tegen een klein prijsje weggedaan.) Vergeet ook geen extra binnenbandjes aan te schaffen!
 • Een zwembril (een badmuts krijg je vaak bij een evenement, maar om te trainen heb je er daar ook eentje van nodig)
 • Een helm. Spreekt denk ik voor zich, maar bij wedstrijden is een goed passende helm verplicht
 • Goed zittende sportkleding, en voor het zwemmen badkleding (niet aan te raden om in je hardloopbroek te zwemmen).

En wat is handig om aan te schaffen als je het wat makkelijker wil hebben:

 • Elastieken veters. Zo hoef je je veters niet te strikken, zit je schoen altijd goed om je voet heen en heb je nooit losse veters tijdens een wedstrijd. Ik heb zelf deze, en ben daar heel blij mee! Je kunt ze uiteraard overzetten in andere schoenen als je van schoenen wisselt.
 • Fietsschoenen. Je kunt op je loopschoenen fietsen (heb ik ook gedaan bij mijn eerste wedstrijd), maar fietsschoenen met klikpedalen geven je wel wat voordeel, doordat je aan je trappers kunt “trekken”.
 • Een trisuit. In zo’n pakje kun je zwemmen, fietsen én lopen en hoef je je tussendoor niet echt om te kleden, enkel je wetsuit uit na het zwemmen, en je schoenen aan voor het fietsen en lopen. Er zijn veel grotere merken die die pakjes maken, maar tegenwoordig kun je ze ook bij lidl of decathlon kopen, die kosten rond de €25. Ideaal voor als je het wil proberen!
 • Een startnummerband. Hiervoor al even kort genoemd, maar als je het simpel wil houden dan is zo’n band toch wel een must. Je springt van je fiets af, schiet je loopschoenen in en draait je band om zodat je nummer op je buik terecht komt. Ideaal!

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere dingen die je  kunt kopen, zoals speciale ligsturen voor je fiets, tassen voor de wisselzone, compressiesokken, arm- en beenstukken voor de fiets en ga zo maar door. Dit is de basis en hier kom je een eind mee als je net begint! Meer informatie over wedstrijden, watertemperaturen en licenties kun je vinden op de website van de ntb

IMG_5228

Mocht je dit nou interessant vinden, mijn coach organiseert in mei weer een start2tri cursus, waarin je al deze dingen leert, maar ook in de praktijk kan brengen. Er worden bijvoorbeeld wisselzones ingericht, technische tips gegeven voor de wissels en bijvoorbeeld je houding op de fiets, en je kunt alles vragen wat je nog wil weten voor je gaat starten. Voor meer informatie: Trispiration

Liefs,

Elana

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s