Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 3

De tijd vliegt. Over 2 maanden sta ik al aan de start van mijn eerste marathon in Leiden. Inmiddels ben ik al over de helft van mijn marathonschema. Tijd voor een update!

In deel 2 van deze blogserie vertelde ik je hoe ik de eerste 4 weken van mijn schema heb ervaren. Dit derde deel gaat over week 5 tot en met 9. Eigenlijk een beetje het ‘zwarte gat’ in het schema. Vanaf hier is er namelijk nog een lange weg te gaan!

Nieuwe schoenen

Omdat ik alweer dik een halfjaar op mijn ASICS Cumulus 18’s loop, heb ik maar weer eens een nieuw paar hardloopschoenen gekocht. Zo kan ik ze alvast goed inlopen voor de marathon.

Deze keer ben ik na 3 generaties Cumulus een stapje omhoog gegaan naar de iets ‘luxere’ Nimbus. De Nimbus 19 om precies te zijn. Op deze schoenen moet het dus gaan gebeuren!

ASICS Gel-Nimbus 19

Mijn eerste ervaringen met de Nimbus zijn erg goed! Ik merk écht verschil, voornamelijk in de zin van extra demping en ondersteuning. Positieve tekenen dus, richting de marathon!

De eerste loopjes van het jaar

Om het zwarte gat in het schema wat op te vullen, stonden in maart de eerste twee evenementen van 2018 op het programma. De CPC halve marathon en de Zandvoort Circuit Run 12km. Mijn laatste loopje hiervoor was de Zevenheuvelenloop in november, dus ik had er wel weer zin in!

CPC-loop

Mijn doel voor de CPC was om lekker constant en ontspannen te lopen op marathontempo (5:15-5:30 min/km). Het was heerlijk loopweer en het parcours was goed. Uiteindelijk finishte ik keurig in 1 uur 55 (5:25 min/km). Erg constant gelopen en na afloop zat er nog genoeg energie in de tank. Dat geeft dus vertrouwen voor de langere duurlopen!

Zandvoort Circuit Run

In Zandvoort liep ik een iets kortere afstand (12km). Daarom was mijn doel om deze op tempo – binnen het uur – te lopen. Het beloofde een vrij pittig parcours te worden, maar het ‘trailkarakter’ spreekt mij juist wel aan.

Het was opnieuw lekker weer om te lopen. Vanaf de start had ik meteen een fijn ritme te pakken, zo rond de 4:45 min/km. Het strand was bovendien goed begaanbaar, dus ik kon dit tempo prima vasthouden. De laatste kilometers zat er zelfs nog een versnelling in. Ik ben erg tevreden over mijn tijd van 56 minuten (4:39 min/km)!

De finish van de Zandvoort Circuit Run 12km

Niet alles gaat van een leien dakje

Klinkt allemaal zeer voorspoedig, toch? Nou, dat is ook niet helemaal waar hoor. Door het extreme weer in week 6 heb ik bijvoorbeeld een training overgeslagen. En er zit ook wel eens een moeizame intervaltraining tussen. Maar ook dat hoort erbij!

Daarnaast vraagt het ook heel veel discipline om kilometers te blijven maken. Zeker in combinatie met een drukke baan. In deze fase van het schema is de weg naar het doel nog lang, maar de afstanden zijn nog geen hele grote uitdaging. “Oh, vandaag weer 10 of 12km?”, denk je dan.. Het is dan heel verleidelijk om een training over te slaan.

Ik doe ook 2 keer per week core stability oefeningen. Omdat ik al een paar maanden dezelfde oefeningen doe, merk ik dat ik toe ben aan iets nieuws. De sleur staat me tegen en ik heb er minder plezier aan. Gelukkig heb ik weer veel nieuwe inspiratie opgedaan uit deze guide van Runner’s World.

Het echte werk!

Dat de grote dag nu toch echt wel steeds dichterbij komt, geeft me wel weer heel veel positieve energie. Ook de evenementen tussendoor helpen daar enorm bij! Op 15 april loop ik bijvoorbeeld de 10EM in Hilversum.

Daarnaast gaan de duurlopen vanaf nu wel écht serieus worden. Deze week staat de eerste 26km op het programma. Best spannend! Zo ver ben ik namelijk nog nooit geweest, maar dat motiveert mij juist heel erg. Ook heb ik voor mijn eerste 30km een loopbuddy gevonden. Dat maakt het ook weer extra leuk.

Ik heb trouwens een Camelbak drinkrugzak aangeschaft om goed voorbereid op pad te gaan voor de langere duurlopen. De Octane XCT. Met mijn Decathlon drinkbelt gaat dat ‘m namelijk niet echt worden, haha.

In mijn review lees je meer over mijn ervaringen met de Camelbak Octane XCT.

Camelbak Octane XCT drinkrugzak

Nieuwsgierig hoe ik de lange duurlopen in het schema heb ervaren? Lees dan verder in deel 4!

4 gedachtes over “Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 3

  1. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 4 – Hardloopstel

  2. Pingback: Raceverslag: mijn eerste marathon in Leiden! – Hardloopstel

  3. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 2 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s