Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 2

In deel 1 van mijn ‘Road-to’ heb ik je alles verteld over hoe ik op het idee ben gekomen om in mei mee te doen aan de hele marathon in Leiden. Inmiddels ben ik alweer een maand verder en zit het eerste kwart van mijn trainingsschema erop! In deze blog praat ik je bij over hoe ik dat heb ervaren.

De smaak te pakken

De eerste 4 weken van het schema liepen volgens verwachting. Geen gekke dingen, gewoon lekker lopen! De afstanden bouwen zich rustig op: de langste duurloop tot nu toe was ‘maar’ 14km. Hierdoor loop ik nu eigenlijk ongeveer dezelfde afstand per week als ik hiervoor deed. Alleen verspreid ik het nu over 4 in plaats van 3 dagen.

Ik moet zeggen dat dit snel went en dat ik er vooral veel plezier in heb! Door het stellen van een ambitieus doel heb ik écht weer even nieuwe energie gekregen om er tegenaan te gaan.

Pak die rust!

Ik had hiervoor altijd een beetje de neiging om altijd snel te willen lopen. Alsmaar die lat nét even wat hoger leggen dan de vorige keer. Zeker nu ik regelmatig meerdere dagen achter elkaar train, is dat niet heel erg verstandig…

Het pakken van rust is ook belangrijk. Dat kan natuurlijk in passieve vorm: weinig inspanning, genoeg slapen, etc. Maar ook in actieve vorm: gewoon regelmatig een loopje op een wat lager tempo doen.

Ik heb het idee dat ik hier een steeds betere balans in begin te vinden. Ik benut vooral de intervaltrainingen om flink gas te geven. Tijdens de middellange tot langere duurlopen houd ik mijn gewenste marathontempo aan, soms iets daaronder. Eventueel bouw ik af en toe een tempoblok in.

Ook het pakken van genoeg uurtjes slaap was bij mij altijd wel een dingetje. Acht uur slapen redde ik sowieso nooit, 7 vaak ook niet. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat ik wél streef naar die 8 uurtjes slaap per dag, ook doordeweeks. En dat gaat hartstikke goed! Ik voel me ook echt een stuk fitter door me vast te houden aan dat ritme.

Koud? Welnee!

Ik ben eigenlijk niet zo’n wintermens, dus ik zag er wel een beetje tegenop om in de winter te gaan trainen. Maargoed, je zal wel moeten als je in het voorjaar een marathon wil lopen!

Eigelijk valt het me harstikke mee. Van tevoren een korte warming-up en je bent al vrij snel warm als je rustig gaat inlopen. Ik zal zeker geen wintermens worden, maar ik geef toe dat ik het eigenlijk best lekker vind om een rondje hard te lopen in dit weer! 😉

Alleen de wind in combinatie met de kou is wel vervelend. Vorige week had ik tijdens het intervallen en een duurloopje wel behoorlijk last van de gure wind. Maargoed, je moet ook een beetje kunnen incasseren. Word je hard van!

Planning

Ik heb trouwens al mijn 71 trainingen al ingepland. Zo heb ik alvast rekening gehouden met de andere dingen die ik gepland heb en reserveer ik voldoende tijd om te lopen. Normaal bekeek ik dit altijd per week. Soms schoot het er dan wel eens bij in. Ik moet zeggen dat ik dit een prettige stok achter de deur vind! En het geeft me ook rust, omdat ik weet hoe het pad naar mijn doel eruit ziet.

De komende weken gaan de afstanden zich wat meer opbouwen. Op 11 maart loop ik samen met Elana de CPC Halve Marathon in Den Haag. De eerste halve van dit jaar voor ons! Ik heb er zin in. In de weken hierna gaan de afstanden zich uitbouwen naar de 25 30-plussers. Ik ben nog steeds erg benieuwd hoe dat gaat worden, want zo ver ben ik nog nooit geweest!

Voeding

Die langere duurlopen vragen natuurlijk wel de nodige energie. Daarom ben ik alvast wat nieuwe dingen aan het proberen met betrekking tot eten. Voldoende koolhydraten en eiwitten zijn natuurlijk erg belangrijk.

Ik kwam laatst in het ProRun Magazine een paar leuke receptjes tegen. Het havermoutbrood en de zelfgemaakte power bars waren erg geslaagd! Deze ga ik dus zeker vaker maken.

Yasso 800

Elana wees me laatst op een artikel over de Yasso 800. Dit is een trainingsmethode – bedacht door Bart Yasso – op basis waarvan je kunt inschatten hoe snel je de marathon gaat lopen.

Het idee is dat je een intervaltraining doet van 8x 800 meter. Best pittig dus. Je loopt de intervallen in het ‘afgeleide’ tempo van je doeltijd. Wil je bijvoorbeeld de marathon in 4 uur lopen? Dan loop je de 8x 800 meter in 4:00 minuten per 800 meter. Dat komt neer op een pace van 5:00 min/km. Dit wissel je vervolgens af met ook 4:00 minuten dribbelen.

Dit lijkt me erg interessant om aan het einde van mijn schema ook te gaan proberen! Mijn doeltijd voor de marathon is 3 uur 50. Dat komt neer op een pace van 4:48 min/km voor de Yasso 800 intervallen. Toevallig liep ik laatst al een keer 7x 800 meter met een intervalpace van 4:24 min/km. Misschien zit er dus nog wel een iets scherpere doeltijd in het vat!

Als jij toevallig ervaring hebt met de Yasso 800, dan hoor ik dat graag! Ik ben erg benieuwd hoe dit voor jou gewerkt heeft.

Al met al gaat het dus erg lekker tot nu toe! Ik probeer vooral te ontspannen en mezelf niet te gek te maken. Mijn doel blijft om de marathon gewoon uit te lopen, het liefst binnen 4 uur. Ik wil de marathonervaring eerst een keer opdoen, en wie weet volgt er dan later nog een PR-poging.

Ben jij ook voor een specifiek doel aan het trainen? En hoe gaat het daarmee? Laat het zeker even weten in een reactie!

In deel 3 van mijn Road-To lees je meer over het ‘zwarte gat’ in het marathonschema…

4 gedachtes over “Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 2

  1. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 3 – Hardloopstel

  2. Pingback: Raceverslag: mijn eerste marathon in Leiden! – Hardloopstel

  3. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 1 – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s