Mijn haat-liefde verhouding met eten in combinatie met sport

Iedereen die regelmatig sport zal weten dat voeding en sport onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een goede maaltijd kan het verschil maken tussen een slechte- en goede training en voeding is bovendien heel belangrijk voor het herstel van je spieren. Ik heb inmiddels al een behoorlijk lange weg afgelegd als het gaat om het vinden van de voor mij ideale combinatie, en vandaag deel ik dit verhaal met jullie. Laat me vooral ook even weten hoe jij dit soort dingen hebt ervaren!

Ik houd echt heel erg van eten. Van gezonde maaltijden kan ik genieten, maar je kan me ook wakker maken voor chips, sushi en biefstuk van Loetje. Ik weet ook van mezelf dat ik een slechte rem heb. Een zak chips gaat vrijwel altijd meteen leeg, alleen een bakje pakken vind ik dan toch niet “genoeg”. 

IMG_3399

Ik ben nooit heel zwaar geweest, maar ik heb wel tijden gehad dat ik niet echt lette op wat ik at. Daarnaast heb ik ook een beetje een rare lichaamsverhouding. Mijn benen zijn altijd lang en gespierd geweest (voor mijn lengte dan, want ik ben maar 1.63m). Mijn lichaamsvetjes verzamelen zich allemaal gezellig samen op mijn buik, helaas. Daar heb ik me ook altijd een beetje voor geschaamd, om eerlijk te zijn.

Toen ik fanatieker ging sporten (duursport en geen “extreme” krachttrainingen) merkte ik dat ik wel enigszins meer in verhouding werd, maar als ik niet op mijn eten lette dan zag je dat altijd als eerst aan mijn buik. En ondanks dat ik weet dat ik absoluut niet te zwaar of echt uit verhouding was, kreeg ik daar toch wel eens opmerkingen over. Dat doet best een beetje pijn als je wel vier keer in de week fanatiek bezig bent met sport en echt geen zakken chips of repen chocolade weg eet in een week.

Tegelijk met deze opbouw naar meer trainen kwamen er klachten. Hele vervelende klachten. Steeds vaker merkte ik dat mijn buik, van ‘s morgens goed in verhouding, naar ‘s avonds maatje 5 maanden zwanger ging. Ik probeerde vanalles. Koolhydraatarme maand (NIET aan te raden als je veel sport), een sapkuur (wat ik overigens wel heel erg interessant vond), en een programma waarbij ik 3x per week  intensief krachttraining deed en daarnaast vooral heel eiwitrijk at. Van geen van allen werd ik echt gelukkig en na verloop van tijd verviel ik weer in mijn  “normale” patroon.

Steeds vaker had ik last met sporten, en eigenlijk vooral na het sporten. Tijdens een triathlonwedstrijd in Amsterdam speelde mijn buik ook op tijdens het lopen en voelde ik me echt een wandelend ballonnetje. Met bakstenen erin. Toen ik na de 10km in Utrecht moest overgeven na de finish, terwijl ik echt niet alles van mezelf had gevraagd, was ik er klaar mee. Hier moest iets aan gedaan worden.

Na mijn vakantie had ik een eerste gesprek bij Diëtiste. Zij adviseerde mij het low-FODMAP dieet te gaan doen, waar je hier meer informatie over kan vinden. Het houdt in dat je een aantal koolhydraat triggers uit je dieet haalt, je darmen tot rust laat komen en vervolgens die groepen 1 voor 1 weer terug introduceert. Ondanks dat ik het erg lastig vond (ik mocht bijvoorbeeld geen tarwe, zuivel, ui, knoflook, avocado’s, bonen en appels) merkte ik na één week al duidelijk verschil. Geen opgeblazen buik meer aan het eind van de dag! Ik was in het begin wel erg moe en had weinig concentratie. Ik persoonlijk denk dat dit komt omdat ik ineens ook veel minder suiker tot me nam.

Tijdens de herintroductiefase kwam ik achter het hele probleem: ik bleek overgevoelig voor Lactose. Sinds ik dat weet zijn mijn klachten enorm verminderd! Ik ben er ook achter dat ik maar tot op zekere hoogte tegen tarwe kan, dus ook dat probeer ik te beperken. Ik raad iedereen die dit dieet wil gaan doen wel aan dit onder begeleiding te doen. Het is namelijk nog niet bekend of langdurig gebruik van dit dieet gevolgen heeft voor je gezondheid en het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn voor je begint.

Momenteel ben ik tevreden met hoe ik eruit zie, of anderen nou vinden dat ik er sportief uit zie of niet. Ik drink in verband met mijn trainingen geen alcohol meer (uitzonderingetje in de vakantie daargelaten), maar kan wel genieten van een (klein) zakje chips in het weekend, of een keer een lekker etentje. Daarnaast probeer ik genoeg eiwitten te eten om mijn spieren tegemoet te komen. Tijdens het lopen drink ik voldoende en gebruik ik het liefst de bloks van ClifBar. Voor wedstrijden ben ik van plan een week helemaal terug te gaan naar het dieet zonder de triggers. Ik hoop dat dat een positief effect heeft op mijn resultaten! Verder wil ik iedereen meegeven dat je aan de bel moet trekken als je je echt niet goed voelt bij hoe je eet of hoe je eruit ziet. Dat heeft mij (en waarschijnlijk een heleboel anderen) echt geholpen. Maar als jij tevreden bent, dan is het goed. Jouw lichaam, jouw leven!DSC07222

Wat eet jij het liefst voor en tijdens het sporten?

Liefs,

Elana

3 gedachtes over “Mijn haat-liefde verhouding met eten in combinatie met sport

  1. Pingback: Raceday preparation! – Hardloopstel

  2. Pingback: Favoriet in April – Hardloopstel

  3. Pingback: Sportvoeding: Wat, wanneer en waarom? – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s