Review: mijn ervaringen met de Polar M400 HR

Als hardloper is een sporthorloge je beste vriend. Maar je hebt zóveel verschillende sporthorloges… Hoe kies je er nou eentje die bij je past?

Ondanks dat ik ‘al’ sinds 2015 hardloop, heb ik pas in de zomer van 2017 een sporthorloge aangeschaft. Mijn keuze viel uiteindelijk op de Polar M400.

In deze review vertel ik je meer over mijn ervaringen met de Polar M400.

Snelmenu:

Waarom de Polar M400?

Omdat ik voor het eerst een sporthorloge ging kopen, wilde ik het nog niet meteen al te gek maken. Ik wilde gewoon eens proberen of het wel iets voor mij was.

Ik liep destijds 3 keer per week hard, waarvan 1 keer intervaltraining. Omdat ik van plan was om mijn PR op de halve marathon te verbeteren, vond ik dit een goed moment om een sporthorloge aan te schaffen.

Mijn belangrijkste criteria waren:

 • Een goede GPS-functie
 • Een intervaltimer
 • En – uiteraard – een hartslagmeter

Via via hoorde ik goede verhalen over de sporthorloges van Polar, dus besloot ik om mij hier eens in te verdiepen. Met een budget van ongeveer €150 kwam ik uit op 3 opties: de Polar M200, M400 of M430.

Het prijsverschil tussen de M200 en de M400 was vrij klein, terwijl de M400 wel meer functies heeft. Ook werd de Polar M400 geleverd met de H7 hartslagmeter, waarover ik je zometeen meer ga vertellen.

Omdat de M400 hierdoor al voldeed aan mijn wensen, vond ik het zonde om voor €60 meer voor de M430 te gaan. Het belangrijkste verschil was dat de M430 de opvolger is van de M400, en een optische hartslagmeting heeft (dus zonder aparte band).

Tot op heden heb ik erg positieve ervaringen met de Polar M400! Ik zal nu wat functies met je bespreken die ik belangrijk vind en veel gebruik.

Polar H7 hartslagband

De Polar M400 heeft géén ingebouwde hartslagmeter. In plaats daarvan werkt dit sporthorloge met een aparte hartslagband: de H7 hartslagsensor. Dit is een elastische band die je eenvoudig om je borst kunt bevestigen.

Polar H7 Hartslagband
Polar H7 Hartslagband

Bij de hartslagband zit een Bluetooth sensor die je erop kunt drukken. Zodra je dit doet, maakt deze binnen enkele seconden verbinding met je Polar M400.

Hartslag meten met de Polar M400
Hartslag meten met de Polar M400

In het begin leek deze constructie me wat onhandig, maar je went er best wel snel aan. De band zit comfortabel en tijdens het lopen merk je eigenlijk bijna niet dat je ‘m draagt.

Je kunt de elastische band ook zo nu en dan wassen op lage temperatuur. Zo houd je ‘m in goede staat.

Het voordeel van de hartslagband vind ik dat-ie je hartslag nauwkeurig meet. Bij horloges met een optische meter vraag ik me wel eens af hoe nauwkeurig dit is. Zeker bij de wat goedkopere modellen.

Let op: niet alle aanbieders leveren de Polar M400 standaard met de H7 hartslagband. Check dus goed of deze wordt meegeleverd! Anders kun je dus geen hartslag meten met je horloge.

GPS

De Polar M400 vindt vrij snel GPS als je een activiteit wilt starten. Ook middenin een druk startvak tijdens Dam-tot-Damloop had ik vrij snel bereik. Elana stond echter nog een paar minuten met haar TomTom Runner 2 in het rond te zwaaien… 🙂

Voordat ik mijn M400 had, hield ik mijn trainingen bij met Runkeeper. Hier was ik op zich tevreden over, maar ik had wel de indruk dat de GPS-meting van deze app niet altijd even nauwkeurig was.

Runkeeper meette soms namelijk verschillende afstanden over dezelfde route. Toen ik mijn standaardrondjes voor het eerst ging lopen met de M400, viel het me op dat het horloge veel nauwkeuriger was dan Runkeeper.

Ook blijken sommige routes langer of juist korter te zijn dan ik volgens Runkeeper gewend was.

Ik heb dus goede ervaringen met de GPS-functie van de Polar M400.

Intervaltimer

De intervaltimer van de M400 is vrij basic. Het fijne aan de timer vind ik dat je zowel op afstand als op tijd kunt trainen. Dit kun je ook mixen, bijvoorbeeld 500m afwisselen met 2 minuten.

Je krijgt tijdens de intervallen een scherm te zien, waarop staat hoeveel procent van je interval je al hebt gedaan. Ook kun je doorklikken naar je ‘gewone’ scherm, waarop je bijvoorbeeld je totale afstand, tijd, tempo en hartslag kunt zien.

Een aantal seconden voordat een interval is afgelopen, komt er een pieptoon op gang. Daarna gaat er een buzzer af, die het volgende interval inluidt.

Deze geluiden zijn wat lastig te horen als je met muziek op loopt. Je kunt de audiobegeleiding van de Polar M400 namelijk niet koppelen aan je koptelefoon. Dit is dan weer een voordeel van een app zoals Runkeeper.

Wat ik ook jammer vind, is dat je op het horloge zelf maar maximaal 2 intervaltimers kunt instellen. Deze wisselen elkaar continu af.

Ik loop meestal eerst even 5 of 10 minuutjes warm voordat ik ga intervallen. Ook loop ik na het laatste interval nog even een paar minuutjes uit. Dit kun je niet programmeren in de intervaltimer van de Polar M400.

Je kunt dit wel instellen via de Polar app op je computer. Dit vind ik zelf echter wat omslachtig als je net wilt gaan lopen en nog even snel je intervallen wilt instellen.

Batterijduur

De batterijduur is natuurlijk ook een belangrijk punt. Je kunt de Polar M400 eenvoudig opladen met een micro-USB kabeltje. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van je iPhone oplader.

Polar M400 oplaadkabel
De oplaadkabel van de Polar M400

Hoe lang de batterij meegaat, is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe je het horloge gebruikt. De batterij gaat het snelst leeg als je activiteiten registreert die gebruikmaken van de GPS-functie.

Als de batterij nog maar 10% vol is, krijg je in je scherm een melding te zien. Dit zie je ook als de batterij 100% opgeladen is. Verder zie je wel een balkje, maar er staat niet bij voor hoeveel procent de batterij nog vol is. Dit vind ik wel een beetje jammer.

Polar M400 batterijduur
Batterij indicator van de M400

Als je de Polar M400 overdag gewoon draagt, maar verder weinig tot geen activiteiten registreert, gaat de batterij ongeveer 2 weken mee.

Als je veel activiteiten registreert, dan is dit uiteraard korter. Elana en ik hebben één keer een lange wandeling gemaakt van 4,5 uur. Tussendoor heb ik het horloge ongeveer een uurtje op pauze gezet. De batterij was 100% opgeladen toen we weggingen. Toen we terugkwamen, kreeg ik de 10% melding dat de batterij bijna leeg was.

Ik schat daarom dat de actieve tijd van de batterij ongeveer 6 tot 7 uur is. Je kunt met de Polar M400 dus prima een marathon lopen. Inmiddels heb ik dat ook gedaan! Het is uiteraard wel aan te raden om je horloge de avond van tevoren even helemaal op te laden.

Over de batterijduur ben ik dus tevreden. Met mijn normale trainingsschema – 3 keer per week, 25 tot 30km in totaal – loop ik meestal 1 week op een volle batterij.

Polar Flow app

De Polar M400 heeft uiteraard ook een app voor op je telefoon. Hierin kun je al je activiteiten terugzien en analyseren.

De synchronisatie met de app werkt via Bluetooth. Dit moet je handmatig doen. De app synchroniseert dus niet automatisch met je horloge.

Als je regelmatig je activiteiten synchroniseert, duurt dit niet zo lang. Ongeveer 2 minuutjes.

Heb je al meerdere dagen niet gesynchroniseerd en ook meerdere activiteiten gedaan? Dan kan het wel 5 minuten of langer duren voordat de app is bijgewerkt.

Dagelijkse activiteit

Als je de Polar M400 overdag draagt, dan meet hij hoe intensief je beweegt. In de app vind je per dag een verslag van je activiteit. Hoe blauwer de cirkel, hoe intensiever je hebt bewogen op dat moment.

Dagelijkse activiteit in Polar Flow
Overzicht van je dagelijkse activiteit in de Polar app

Dit overzicht kun je ook per week of maand terugzien in een grafiek.

Polar Flow wekelijkse activiteit
Overzicht van je wekelijkse activiteit in de Polar app

Zoals je ziet draag ik mijn horloge niet altijd en heb ik een baan waarbij ik veel stilzit… 😉

Een oranje bolletje staat namelijk voor een inactiviteitswaarschuwing. Dit betekent dat je langer dan een bepaalde tijd hebt stilgezeten. Op zich een grappig geheugensteuntje om even een ommetje te maken of de benen te strekken.

Een rood bolletje staat voor een activiteit die je hebt geregistreerd. Als je hierop klikt, dan krijg je de details van de training te zien.

Als je naar onderen scrollt, zie je ook meer details over de periode. Bijvoorbeeld hoeveel stappen je hebt gezet en wat je actieve tijd was. Handig als je meer wilt weten over hoe goed je gemiddeld beweegt!

Trainingsverslagen

Je kunt je trainingsverslagen terugvinden via het menu Training. Je kunt dan instellen of je een weekoverzicht wilt zien, of al je trainingen.

In het weekoverzicht zie je een handig overzicht van de totalen. Je ziet hier hoeveel trainingen je in die week hebt gedaan en hoe ver je in totaal hebt gelopen.

Polar flow trainingsoverzicht per week
Polar Flow trainingsoverzicht per week

Het totaaloverzicht is wat minder uitgebreid. Je kunt hier wel filteren op activiteit, wat handig is als je meerdere sporten registreert met je M400.

Trainingsoverzicht Polar app
Totaaloverzicht van je trainingen in de Polar app

Je ziet nu een lange lijst met activiteiten per maand. Er is alleen niet een handig totaaloverzicht van het aantal trainingen en de afstand die je hebt afgelegd. Dit vind ik wel erg jammer.

Als je een training aanklikt, dan krijg je alle details te zien. Je ziet eerst een overzicht van alle statistieken, zoals je afstand, tijd, gemiddelde tempo, etc.

Trainingsstatistieken Polar app
Details van je training in de Polar Flow app

Iets verder naar beneden vind je informatie over de intensiteit van de training. Hier staat bijvoorbeeld een indicatie van hoe lang je rust moet nemen tot je volgende training.

Polar app trainingsintensiteit
Informatie over de intensiteit van je training

Je ziet hier ook het verloop van je hartslag en tempo. Dat is natuurlijk erg interessant om te bekijken.

Let wel op dat de hartslagzones automatisch zijn ingesteld door Polar. Wat je echte hartslagzone is, dat is afhankelijk van je VO2-max. Dit kun je laten bepalen in een sportmedisch onderzoek.

Helemaal onderaan vind je nog een overzicht van je statistieken per kilometer.

Rondetijden in de Polar app
Overzicht van je statistieken per ronde (1 kilometer)

De M400 klokt na iedere kilometer een automatische ronde. Bij een intervaltraining kun je ook het overzicht van je intervallen bekijken.

Al met al is de data die de Polar M400 verzamelt vrij compleet. Je kunt je trainingen heel gedetailleerd volgen om inzichten te verkrijgen waar je nog aan kunt werken!

Sportprofielen

Je kunt de M400 gebruiken voor bijna iedere sport die je kunt bedenken. Met de functie sportprofielen kun je per sport instellen welke statistieken je tijdens het trainen op je horloge wilt zien.

In je sportprofiel kun je bijvoorbeeld ook je hartslagzones aanpassen.

Onder het kopje Trainingsweergaven kun je maximaal 8 schermen instellen met statistieken die je tijdens je training wilt zien.

Zelf gebruik ik eigenlijk altijd alleen het eerste scherm, met daarop deze informatie:

 • Afstand
 • Duur
 • Gemiddeld tempo
 • Hartslag

Doordat de M400 na iedere kilometer ook je tempo en je minimale/maximale hartslag laat zien, kun je makkelijk bepalen of je moet versnellen of even wat gas terug moet nemen.

Overige punten

Naast al deze hoofdfuncties zijn er ook nog een aantal leuke extraatjes.

Zo kun je de Polar M400 een verwachte eindtijd laten voorspellen. Dit is handig als je een wedstrijd loopt en wilt weten of je op schema ligt voor je doeltijd.

Daarnaast is de Polar M400 waterdicht tot 30 meter. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld ook mee zwemmen. Ik spoel het horloge na een training altijd even af onder de kraan, zodat het zweet er niet intrekt.

Er zijn ook nog wel twee puntjes die ik mis bij de M400. De Polar app biedt bijvoorbeeld wel een koppeling aan met de apps van Nike+ en Strava, maar niet met Runkeeper. Hierdoor heb ik nu niet meer al mijn hardlooptrainingen vanaf het begin in één app staan.

Daarnaast kun je in Polar Flow ook niet bijhouden op welke schoenen je loopt. Dit vond ik in Runkeeper altijd erg handig.

Eindoordeel: goed sporthorloge voor beginners

Ik kan de Polar M400 aanbevelen aan iedereen die eens wil proberen of een sporthorloge wat is. Het is een erg geschikt hardloophorloge voor beginners. Voor een gunstige prijs heb je een zeer compleet horloge!

Hieronder nog een samenvattend overzicht van mijn ervaringen met de Polar M400:

Voordelen Polar M400

Nadelen Polar M400

✔ Goede prijs-kwaliteit verhouding.

✔ Geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde loper.

✔ Nauwkeurige hartslagmeter.

✔ Goede GPS-functie.

✔ Prima batterijduur.

✔ Uitgebreide trainingsinfo met de Polar Flow app.

✔ Keuze uit veel sportprofielen, die je naar wens kunt aanpassen.

✔ Waterdicht tot 30 meter.

✖ De aparte hartslagband is even wennen en biedt iets minder gemak dan een optische meter.

✖ De intervaltimer is wat beperkt in functionaliteit.

✖ Geen koppeling mogelijk met je koptelefoon voor muziek en audiobegeleiding.

✖ Geen automatische integratie met Runkeeper.

✖ Schoenen bijhouden is niet mogelijk.

Wat zijn jouw ervaringen met sporthorloges? Of heb je een specifieke vraag over de Polar M400? Laat het weten in een reactie!

4 gedachtes over “Review: mijn ervaringen met de Polar M400 HR

 1. Gerdi

  Je kunt via de app op je telefoon kijken maar je kunt ook inloggen op je account via de computer, je krijgt dan veel meer gegevens te zien dan op de app. Je kunt dan ook loopschema’s maken enzo. Ik heb de Polar M400 nu bijna 3 jaar, nog steeds heel tevreden. Enige minpuntje: na een jaar was het oplaadpunt in mijn horloge kapot (volgens mij is dit nu aangepast op nieuwere M400 modellen), dit moest vervangen worden, ben bijna 6 weken mij horloge kwijt geweest, wel heel erg lang! Had hem opgestuurd naar een punt in NL maar hij werd vanuit daar weer naar Belgie verstuurd voor reparatie.

  Like

 2. Pingback: Voorbereiden op je eerste marathon: mijn ervaringen – Hardloopstel

 3. Pingback: Review: Garmin forerunner 735XT, triathlonhorloge – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s