Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 1

Toen ik in 2015 begon met hardlopen, was de Leiden Marathon het eerste evenement waaraan ik meedeed. Ik liep toen de 5km. Het jaar daarop liep ik de 10km en in 2017 de halve marathon.

Ieder jaar een schepje er bovenop. Dus, in 2018 dan maar de marathon?

Jazeker! Vanaf deze week begin ik met mijn marathonschema. Via dit blog houd ik je regelmatig op de hoogte hoe het gaat.

Vandaag start ik met deel 1: een terugblik naar hoe het begon.

Mijn eerste kilometers

Toen ik Elana leerde kennen, kwam ik voor het eerst in aanraking met hardlopen. In maart 2015 ging ik als toeschouwer met haar mee naar de CPC-loop in Den Haag. Laan liep daar haar eerste 10km.

Na het startschot verplaatste ik me langzaam richting de finish om te wachten tot Elana daar weer voorbijkwam.

Ondertussen verbaasde ik me enorm over de diversiteit aan mensen die ik voorbij zag rennen. Jonge mensen, oude mensen… Slanke mensen, stevige mensen…

De één kwam na 10km nog fris voorbij, alsof hij het al honderd keer eerder had gedaan. De ander was helemaal leeg, en was blij dat hij die 10km überhaupt had uitgelopen.

Ik besefte me toen dat hardlopen echt een sport van iedereen is. Iedereen geeft er op zijn eigen manier invulling aan, en haalt er ook op zijn eigen manier voldoening uit. Dat kan het lopen van een bepaalde afstand zijn, of het verbeteren van een PR.

Vroeger voetbalde ik en vanuit daar was ik gewend dat de beste 11 spelers in het veld staan. Bij hardlopen is dat niet zo. Daar mag iedereen meedoen.

Die laagdrempeligheid inspireerde mij om ook mee te gaan doen. En zodoende liep ik een paar maanden later mijn eerste 5km bij de Leiden Marathon.

Mijn eerste 5km in Leiden (2015)

Op naar de 10!

Die 5km smaakte natuurlijk naar meer. Ik bleef lekker doortrainen en had inmiddels ook al wel regelmatig wat duurloopjes van 10km of verder gedaan.

Het jaar daarop, in 2016, besloot ik om de 10km te gaan lopen in Leiden. Elana liep toen al voor de tweede keer de halve marathon, maar daar had ik nog niet genoeg voor getraind.

Ik ging voor een PR op de 10km en dat lukte! Voor het eerst liep ik die onder de toch wel magische grens van 50 minuten.

Nieuw PR op de 10km in 2016

Volgende halte: de halve marathon

Na de 10km voelde ik me goed en wilde ik ook graag voor mijn eerste halve marathon gaan trainen. Nooit gedacht dat ik dat kon, maar Elana had het tegendeel al bewezen!

Ik begon aan het schema om eind oktober de halve in Amsterdam te gaan lopen. Deze liep ik keurig binnen mijn doeltijd van 2 uur.

In 2017 deden Elana en ik uiteraard weer mee met de Leiden Marathon. Dit keer ging ik ook de halve lopen. Doel was een nieuw PR.

Dat PR kwam er uiteindelijk ook, al kostte het wel wat moeite. Doordat ik wat hard van stapel was gelopen in de eerste helft van het parcours, kwam ik in de laatste kilometers wat energie tekort. Maar uiteindelijk was dit nog wel voldoende om 5 minuten van mijn tijd in Amsterdam af te lopen!

In 2017 liep ik mijn tweede halve marathon

Toch zat dit me nog niet helemaal lekker… Daarom deed ik in september nog een halve marathon. Dit keer in Haarlem.

Ondanks het pittige parcours kon ik het tempo dit keer wel vasthouden. Ik finishte in 1 uur 37, waarmee ik mijn PR met dik een kwartier verbeterde!

Nieuwe doelen stellen

In 2017 had ik ook al mijn tijden op de 5 en 10km flink aangescherpt. Daarom was ik op zoek naar een nieuw doel. Iets om mijn grens weer een beetje verder te verleggen.

Stiekem stond het lopen van een hele marathon al een tijdje op mijn bucketlist. Ik voelde dat ik er klaar voor was. Een nieuw doel, nieuwe energie.

Eind oktober, toen Elana en ik terugkwamen van vakantie, opende de inschrijving voor de Leiden Marathon 2018…

Hoe cool zou het zijn als ik die serie van 5km – 10km – halve – hele marathon compleet kan maken? dacht ik.

Ik besloot om het gewoon te doen! Ik schreef me in voor de marathon.

Nog 71 trainingen te gaan!

En zo geschiedde het. In 2015 was ik nog toeschouwer en liep ik net mijn eerste 5km. En dan loop je 3 jaar later ineens die magische afstand

Dat ga ik doen met het marathonschema van Run2Day. Iedere week 4 trainingen, 18 weken lang.

De eerste helft van het schema zie ik met veel vertrouwen tegemoet. Ik weet dat ik deze afstanden kan lopen. Zo kan mijn lichaam alvast wennen aan het 4 keer per week lopen. Tot nu toe liep ik namelijk 3 keer per week.

De tweede helft wordt denk ik wel een stuk uitdagender, met name door de lange duurlopen. Het verste wat ik nu gelopen heb is de halve marathon (21km). Ik ben erg benieuwd hoe ik het ga ervaren als de 25 en 30-plussers eraan komen!

In deze blogserie zal ik je regelmatig een update geven van de voortgang. Daarnaast is Elana druk aan het trainen voor een nieuwe triathlonuitdaging. Volg ons dus zeker even als je nieuwsgierig bent! 🙂

Aan welk doel werk jij op dit moment? En hoe heb jij je eerste marathon ervaren? Ik ben benieuwd! Laat gerust een berichtje achter.

In deel 2 lees je hoe ik het eerste deel van het marathonschema heb ervaren.

5 gedachtes over “Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 1

  1. Pingback: Road to Leiden Marathon 2018 – Deel 2 – Hardloopstel

  2. Pingback: Marathon wishlist: 5 marathons die ik nog zou willen lopen – Hardloopstel

  3. Pingback: Raceverslag: mijn eerste marathon in Leiden! – Hardloopstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s