Wat medailles doen met een mens

Ik denk dat in het duursport-instagram wereldje de #medalmonday foto’s over het algemeen toch wel de populairste foto’s zijn. Want hoe leuk is het om te zien dat iemand die wedstrijd, waar hij of zij zo lang voor getraind heeft of gebruikt als training voor een groter doel, heeft uitgelopen en trots is op zijn of haar prestatie? Van het succes van andere mensen kan ik echt genieten, misschien zelfs net zoveel als van een zelf-verdiende medaille. In deze blog laat ik mijn, voor mij, meest bijzondere medailles zien en vertel ik waarom ik zo geniet van die metalen plaatjes aan de muur in mijn huis.

Ik ben een echte verzamelaar. Van dingen (vroeger vond ik het zelfs lastig om afstand te doen van snoeppapiertjes van de vakantie) tot hele mooie herinneringen, en graag plaats ik tastbare herinneringen in mijn huis dusdanig dat ik er elke dag even naar kan kijken. Zo hangen er schilderijtjes uit Thailand en Zuid Afrika, een deel van mijn kostuum van de voorstelling waar ik in speelde van vorig jaar en een aantal foto’s van bijzondere plaatsen aan de muur.

Mijn medaille-verzameling is er eentje waar ik ook graag naar kijk. Hij is nog niet heel groot, ik zie vaak genoeg collecties voorbij komen waar ik voorlopig alleen nog van kan dromen, maar alle medailles hebben een eigen verhaal en ook een eigen waarde. En ik heb er drie uitgekozen om het verhaaltje achter te vertellen.

DSC09259

De allereerste medaille die er hangt komt uit 2014. Samen met een clubgenootje rende ik toen, ongetraind, de 5km in Leiden. We zouden met een groepje gaan, aan het eind haakte bijna iedereen af en we bleven met z’n tweeën over. Het was 18 mei, de verjaardag van het meisje waarmee ik toen rende. En het was ongeveer 26 graden, windstil. Ondanks dat mijn moeder me altijd heeft gestimuleerd om te gaan rennen, had ik op dat moment geen idee dat deze omstandigheden niet ideaal waren voor zoiets.

Ik had werkelijk geen idee waar ik aan was begonnen, maar ik weet wel dat ik onwijs genoot van de sfeer. Ik was ook erg verbaasd toen ik een drankpost tegenkwam. “He, wat handig zeg, water onderweg”. Ik goot de helft van mijn bekertje in mijn gezicht, gevolgd door een hoestbui. Want even wandelen om wat te drinken zat nog niet in mijn systeem. Het was geen fantastische tijd, volgens mij liep ik het net binnen de 30 minuten. Maar die medaille die ik kreeg, dat had iets magisch. Ik was stiekem zó trots dat ik dat had gedaan, dat ik hem het liefst de rest van de dag om had gehouden.

DSC09266

Mijn tweede speciale medaille is die van de halve marathon in Leiden in 2015. Ja, het klopt dat er een jaar tussen die eerste 5km en die halve marathon zat. Na die 5km in 2014 stopte ik weer met lopen. De maanden verstreken en in december besloot ik ineens, toen ik de inschrijving voor de Leiden marathon weer voorbij zag komen, dat ik een halve marathon wilde rennen. Ik dacht niet echt na en schreef me in. Daarna sloegen ineens de twijfels toe. “Wat doe je jezelf aan, Laan?” heb ik vaak gedacht. Maar een opgever ben ik niet, en ik had immers nog 5 maanden, dus ik ging van nul naar 100 in korte tijd. Dat bekocht ik met een blessure, na anderhalve maand. Een heleboel frustratie later, massages van mijn fysio (mama) en oppeppende praatjes van mijn toen-nog-niet-hardlopende vriend, stond ik wel aan de start van de CPC 10km, als mini-oefening voor deze halve marathon. Ik ging als een dolle en finishte in 53:58. Dat is tot op heden nog steeds mijn PR grappig genoeg. Ondanks dat ik nog een beetje last had van die blessure ging ik er weer voor en op 17 mei 2015 liep ik mijn eerste halve marathon in 2:06. En tróts dat ik was, onbeschrijfelijk. Vanaf toen was ik verkocht en ik loop die halve marathon aankomend jaar voor het vierde jaar op rij.

DSC09270

De laatste die ik wil laten zien is de medaille van de Perskindol triathlon, de sprintafstand. Deze haalde ik in augustus 2017, mijn tweede triathlonwedstrijd, waar ook wel wat obstakels aanwezig waren. Allereerst fietste ik voor het eerst met mijn klikpedalen tijdens een wedstrijd. Op weg erheen wilde ik in een tunneltje stoppen om de weg te zoeken (we moesten namelijk omrijden omdat het parcours al was afgesloten), kreeg ik mijn voet niet los en viel ik uiteraard, met fiets en al op de grond. Ik kwam vervelend op mijn elleboog terecht en had er eigenlijk meteen geen zin meer in. Het regende en waaide ook nog eens behoorlijk (ironisch, voor een wedstrijd midden in de zomer), maar ik vermande me en ging toch naar de start. Eenmaal in het water werd ik van alle kanten geduwd en getrapt door mannen die mij in wilden halen. Ook weer een nieuwe ervaring, maar ik sloeg me er doorheen, fietste een prima tijd en liep, ondanks de wind, voor mijn doen oké. Maar wat het allerleukste was aan deze wedstrijd, is dat #TEAMLAAN aanwezig was. Dennis heeft dit ooit bedacht, en mijn support bestond dan ook uit mijn vader, broertje van 11, zusje van 20 en Dennis zelf. Bij iedere keer dat ze me zagen stonden ze te juichen, en bij het zwemmen was mijn vader zo enthousiast dat hij nog net zelf het water niet in sprong. Door deze fantastische support denk ik nog vaak terug aan deze dag.

Er zijn medailles waar ik op dit moment nog van kan dromen. Zoals die van de New York Marathon bijvoorbeeld. En die van een Iron man. Maar iedere droom begint met een dromer, en uiteindelijk, als ik hard mijn best doe, dan kan ik deze dromen waar maken. En daar gaan we voor!

Ik denk dat het vooruitzicht van een nieuwe medaille, en dus ook een nieuwe herinnering, mijn grootste drijfveer is om door te trainen. Je inschrijven voor een (haalbare) wedstrijd is dan ook de ultieme steun in de rug om er gewoon voor te gaan.

Wat is jouw favoriete medaille of herinnering?

Liefs,

Elana

 

 

 

2 gedachtes over “Wat medailles doen met een mens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s