Vrouwentriathlon Utrecht 2017

Op 25 juni 2017 debuteerde ik als triathlete. Ik deed de sprintafstand, wat inhoudt dat je achtereenvolgens 500m (normaalgesproken 750m) zwemt, 25 km (normaalgesproken 20km) fietst en 5km rent. Hierbij het raceverslag van deze bijzondere ervaring!

Zondagochtend 08:00, de wekker. In het weekend ben ik niet zo’n ster in vroeg op staan, dus uiteraard is Dennis eerder uit bed dan ik. Na twee broodjes en een bidon water kom ik wel enigszins op gang. Met de halve marathon van een maand geleden in mijn achterhoofd ben ik bang teveel te eten en houd het voorlopig hierbij. Kwart voor 9 ga ik naar beneden en doe een poging mijn fiets in de auto te tillen, wat uiteraard in mijn eentje niet lukt. Eventjes bang dat het niet zou passen, maar met wat ruimtelijk inzicht komen we er wel en even voor 9 rijden we weg, precies volgens planning.

Key west Beachhouse is de thuisbasis van dit evenement en ik loop daar direct Marloes, mijn triathlonclinic maatje, tegen het lijf. De tas met het startpakket opgehaald en door naar de wisselzone. Het waaide vrij hard en de lucht was donker (en werd langzaamaan donkerder) waardoor mijn zenuwen hoger op liepen. Eenmaal op mijn plek in de wisselzone knapte mijn binnenband en moest er een nieuwe komen, en ik als fiets-noob, raakte een klein beetje in paniek. Gelukkig genoeg lieve mensen om me te helpen, waardoor ik met twee harde banden kon starten. De briefing was kort en wat warrig, ik kon weinig zien, maar wist toch wel dat ik achter anderen aan kon zwemmen en probeerde mijn zenuwen onder controle te krijgen. Na een pakje appelsap, een eiwitreep en een dikke knuffel van mijn support (Mam, Peter en Dennis) ging ik naar de warming-up. Een kwartier voor de start gingen alle roze badmutsen richting het water. Geen wetsuit voor mij, het water was 20,8 graden en daarmee voor mij warm genoeg om mijn wisseltijden zo kort mogelijk te houden. Nog even poseren voor de camera, en hup het water in.

Het startschot is mij ontschoten (haha) maar iedereen begon te zwemmen en weg waren we. Ik merkte meteen, ondanks wat rake schoppen en duwen her en der, dat ik goed in mijn ritme kwam. Blik op oneindig (niet onder je kijken laan!) en gewoon doorgaan. Bij de boei keek ik op mijn horloge en schrok van het feit dat ik met 6 minuten al op de helft zat! Ik had gehoopt onder de 20 minuten te zwemmen en in dit tempo moest ik dit inderdaad makkelijk halen. Op het strand waar we om de vlag moesten rennen stond mijn support te schreeuwen en met een brede lach dook ik opnieuw het water in. Ik zwom zo hard als ik kon en voltooide de 500m in 12:57. In de wisselzone kwamen de zenuwen even terug, maar mijn helm ging op, schoenen gingen aan en binnen 1:46 minuten was ik over de streep op de fiets. 3 rondjes van 8km met op de helft een stuk onwijze tegenwind. Niet zeuren, doortrappen en genieten van wat je aan het doen bent.. Ieder rondje een aanmoediging van mijn lieve support en na 51 minuten kwam ik van de fiets af. Door mijn keuze om op hardloopschoenen te fietsen (fietsschoenen staan inmiddels wel hoog op mijn wensenlijstje) was dit een snelle wissel en kon ik van start gaan met lopen.

Het eerste rondje kon ik mijn ritme niet vinden en liep veel te hard. Peter moedigde me aan en zei “ah joh, nog maar drie rondjes!” en dat was eigenlijk ook zo. Beetje gas terug, en steady doorlopen, ademhalen. Met berend botje in mijn hoofd liep ik het tweede rondje uit, ik voelde de energie terugkomen. De laatste twee rondjes was het puur genieten, en ik vond het bijna jammer dat ik er was. In 1:36:52 kwam ik over de finish, veel sneller dan ik had durven hopen en de emotie zat even hoog. De mannen van Velofit verzorgden een uitstekende massage, die ik echt even kon gebruiken en als klap op de vuurpijl won ik een massagecadeaubon met mijn startnummer. Heel tevreden en met een lach op mijn gezicht denk ik terug aan deze wedstrijd! Op naar Amsterdam in augustus voor het echte werk!

2017-06-25- 1_8 triatlon Elana 78

Liefs,

Elana

Foto’s door: Wittefotografie

2 gedachtes over “Vrouwentriathlon Utrecht 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s